Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Αποκλειστική συνέντευξη στον “Πρώτο Τύπο”: Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μιλά για την επόμενη ημέρα

Η Επαρχία Φαρσάλων όπως φυσικά και όλη η χώρα ξεκινά σταδιακά να “ξεκλειδώνει” και να αφήνει πίσω της το μεγάλο κύμα της πανδημίας και του Covid 19 με ευχή όλων να είναι αυτές οι εικόνες να παραμείνουν μια κακιά ανάμνηση και με προσοχή και σύνεση να επανέλθουμε στην προηγούμενη κανονικότητα.

Με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς και την επόμενη ημέρα ο πρόεδρο του Εμπορικού Επιχειρηματικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Γεώργιος Πιτσάβας μίλησε αποκλειστικά στον “Πρώτο Τύπο” για την δική του εικόνα, το πως βίωσε ο σύλλογος την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, έκανε τις εκτιμήσεις του για την επόμενη ημέρα και φυσικά κατέθεσε σκέψεις και προτάσεις.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άλκης Σούρλας

Αναλυτικά τα όσα μας δήλωσε:

Π.Τ.: “Ποια είναι η εικόνα σας για την πορεία της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο (καταστήματα, επιχειρήσεις, πρωτογενή τομέα κλπ) μετά την ύφεση της πανδημίας και την επιστροφή σε μια νέα “κανονικότητα”;

Γ.Π.:Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε σε ανακοπή της θετικής πορείας που ακολουθούσε η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο από τα τέλη Φεβρουαρίου η εμφάνιση και η συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας οδήγησε στην αναγκαία λήψη περιοριστικών μέτρων που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην επαρχία μας, ο περιορισμός στις μετακινήσεις και το υποχρεωτικό κλείσιμο των περισσοτέρων καταστημάτων λιανικής , εστίασης και άλλων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για δύο περίπου μήνες, στην μεγαλύτερη και καλύτερη αγοραστική περίοδο του έτους (η περίοδος θεωρείται από τις καλύτερες αγοραστικά γιατί περιέχει την εορτή των αποκριών ,την εορτή της 25ης Μαρτίου και την εορτή του Πάσχα) , έφερε μια πρωτόγνωρη και καταστροφική ύφεση σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, είτε είχαν καθολική αναστολή λειτουργίας είτε μερική είτε λειτουργούσαν κανονικά.

Πιστεύω ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολη , θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί θα είναι μεν ανοιχτές αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας για την ασφαλή συνδιαλλαγή με τους καταναλωτές με ότι αυτό συνεπάγεται (άτομα ανά τετραγωνικά μέτρα, υλικά απολύμανσης, κ.λ.π), επίσης θα πρέπει να υπολογίζουν την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω των μέτρων της πανδημίας, καθώς και την συσσώρευση υποχρεώσεων προς το δημόσιο τον δήμο και στους προμηθευτές .

Π.Τ.: “Ποίες επιχειρήσεις θεωρείται ότι επλήγησαν περισσότερο κατά την διάρκεια του “lock down” της αγοράς και πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να επανέλθουν άμεσα σε μια ροή η οποία θα τους επαναφέρει στα προγενέστερα επίπεδα;”

Γ.Π.: “Όπως προανέφερα έχουν πληγεί όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις γιατί και στο εμπόριο έχουμε το φαινόμενο της αλυσίδας, όταν μια επιχείρηση κλείνει επηρεάζονται και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την αναστολή λειτουργία της. Για να επανέλθουν στην κανονικότητα θα πρέπει για όλες τις επιχειρήσεις να συμβάλλει το κράτος και ο Δήμος Φαρσάλων παίρνοντας γενναία μέτρα όπως,

Το κράτος με:

· Στοχευόμενες ενέσεις ρευστότητας, με προγράμματα επιχορηγήσεων μέσω ΕΣΠΑ

· Παράταση όλων των πληρωμών προς τους δημόσιους φορείς, εφορία, ΕΦΚΑ, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους (δόσεις φόρου, εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. κ.λ.π ).

· Παράταση μείωσης ενοικίου τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

· Για τις επιχειρήσεις με προσωπικό, επιδότηση για κάθε θέση εργασίας για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.

· Μειώσεις των χρεώσεων και των προμηθειών για τις τραπεζικές συναλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο Δήμος Φαρσάλων με:

· Μη πληρωμή δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

· Διάθεση δωρεάν χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης:

· Μη πληρωμή τελών τραπεζοκαθισμάτων τουλάχιστον για όλο το έτος 2020, διάθεση δωρεάν τουλάχιστον διπλάσιου χώρου (όπου είναι εφικτό να διατεθεί) για τα τραπεζοκαθίσματα μετά το άνοιγμά τους την 1/6/2020.

Επίσης οι καταναλωτές της επαρχίας μας θα πρέπει να προτιμήσουν και να στηρίξουν την τοπική αγορά.

Όλα τα μέλη του συλλόγου και οι επιχειρήσεις, έχουν ενημερωθεί με τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να τηρούν στις συνδιαλλαγές τους με τους καταναλωτές έτσι ώστε να προστατεύονται όλοι.

Π.Τ.:Πως βίωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Επαρχίας Φαρσάλων αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις και με ποιους τρόπους βρέθηκε δίπλα στους τοπικούς επιχειρηματίες;

Γ.Π.: Και για τον Εμπορικό Επιχειρηματικό Σύλλογο Επαρχίας Φαρσάλων όπως και για όλους μας η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη, μπήκαμε ξαφνικά σε ένα πόλεμο με έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό.

Από την πρώτη στιγμή είτε με ανακοινώσεις και δελτία τύπου είτε με άμεση επικοινωνία ενημέρωνε υπεύθυνα και άμεσα τα μέλη του και γενικότερα του επιχειρηματίες της επαρχίας, για όλες τις εξελίξεις και τις οδηγίες που δεχόταν από την ΕΣΕΕ, το Επιμελητήριο, ή από κάποιο κυβερνητικό φορέα και βοηθούσε στα πλαίσια και στις δυνατότητες του τα μέλη του να περάσουν όσο το δυνατόν ανώδυνα αυτή την κατάσταση.

Επίσης ανέθεσε σε τοπική εταιρία security την φύλαξη των επιχειρήσεων με συχνές περιπολίες.

Π.Τ.: Υπάρχουν κάποια άμεσα σχέδια και πλάνα είτε από τον Εμπορικό Σύλλογο, είτε από το Επιμελητήριο για κάποια περαιτέρω στήριξη των πληγέντων επιχειρηματιών;

Γ.Π.: Ο Εμπορικός Επιχειρηματικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους της Ελλάδος με την Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας και με την ΕΣΕΕ ζητά την συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης σε μία ζωτική και στοχευόμενη ένεση ρευστότητας προς όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων θα προσπαθήσει να βρει τρόπους βοήθειας για όλες τις επιχειρήσεις σε θέματα που τους αφορούν, σε σχέση με τον Δήμο.

Επίσης όλες του τις δραστηριότητες του που είχαν στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς όπως η Λευκή Νύχτα θα γίνουν σε άλλη ημερομηνία όταν θα το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα.

Π.Τ.:Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα για τους επιχειρηματίες τόσο στην Επαρχία Φαρσάλων όσο και γενικότερα στην χώρα;

Γ.Π.: Η μεταβατική περίοδος προς την κανονικότητα στην οποία εισέρχεται ο εμπορικός κόσμος με το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι πολύ δύσκολη. Λαμβάνοντας υπόψη στα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ «Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών» της ΕΣΕΕ, βάσει των οποίων δύο στους τρεις εμπόρους εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερο από ένα χρόνο για να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Όλοι οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων, μόλις ανοίξουν ξανά στο κοινό θα βρεθούν αντιμέτωποι με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και σαφώς μικρότερο τζίρο, λόγω των νέων καταναλωτικών συνηθειών και των κανόνων υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ίδιοι και οι πελάτες τους.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό «σοκ ρευστότητας» προς την αγορά, μέσω κοινοτικών, εθνικών και τραπεζικών κονδυλίων.

Ιδιαίτερα τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με δεδομένη την «έκρηξη» των ηλεκτρονικών συναλλαγών από την έναρξη της πανδημίας, όφειλαν και μπορούσαν να προβούν σε μειώσεις των χρεώσεων και των προμηθειών που ισχύουν για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά δεν το έπραξαν.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας ενισχύοντας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Με το lockdown η Πολιτεία κέρδισε χρόνο έναντι του κορονοϊού, ωστόσο τα μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων πρέπει άμεσα να διευρυνθούν και να ενισχυθούν.

Σημαντική εκκρεμότητα που χρειάζονται νέα παρέμβαση από τα συναρμόδια υπουργεία είναι το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και των επαγγελματικών ενοικίων.

Πρέπει να μην πληγεί το εισόδημα των εργαζομένων και των νοικοκυριών, καθώς η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης θα υποθηκεύσει τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ευόδωση της εθνικής προσπάθειας ανασύνταξης της οικονομίας με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.”

Π.Τ.:Μπορεί να γίνει μια πρώτη χαρτογράφηση και σφυγμομέτρηση των νέων δεδομένων;

Γ.Π.: Είναι αρκετά νωρίς να πούμε οτιδήποτε για την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βιώνει όλος ο κόσμος και όχι μόνο η χώρα μας ή επαρχία μας.

Αυτή η υγειονομική κρίση κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική διαταραχή μεγάλης εμβέλειας και ίσως και διαρκείας, επηρεάζοντας καθοριστικά το μέλλον των εθνικών οικονομιών, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Βλέπουμε ότι για την αντιμετώπιση της νέας πανδημίας, και οι χώρες δεν γνώριζαν πώς να αντιδράσουν, η πλειοψηφία των χωρών μέσα σ’ αυτές και η χώρα μας έχουν υιοθετήσει τη στρατηγική της καταστολής για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και τον έλεγχο της εκθετικής αύξησής του στην κοινότητα, που συμπεριλαμβάνει μέτρα ακραίας φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομόνωσης των πολιτών και ουσιαστικά παύση λειτουργίας της οικονομίας.

Ο Στόχος, η επιβράδυνση της μεταδοτικότητας του ιού και η αποφυγή κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας κάθε χώρας, επιλογή, όμως, η οποία δημιουργεί, με το απόλυτο πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί, τεράστιες και ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, πρωτοφανείς ζημιές και άνευ προηγουμένου οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις και ανατροπές.

Αντίθετα οι χώρες που αρχικά υιοθέτησαν μια στρατηγική μετριασμού του προβλήματος της πανδημίας (π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες), με την εφαρμογή στοχευόμενων, ήπιων μέτρων κοινωνικού περιορισμού και την έμμεση υιοθέτηση της λογικής της “ανοσίας της αγέλης”, αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση των δραματικών εξελίξεων ταχείας εξάπλωσης του ιού στις χώρες τους, να αλλάξουν πορεία, υιοθετώντας σήμερα και αυτές τη στρατηγική της καταστολής.

Αντιμέτωποι σήμερα με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, χρειάζεται να επιδείξουμε ψυχραιμία, πειθαρχία, ρεαλισμό.

Κλείνοντας, οι επιπτώσεις, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, μετά τον κορονοϊό, θα είναι λοιπόν πολύ βαριές.

Είναι αναγκαίο να γίνει το κράτος πρωταγωνιστής στη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για τους οικονομικά ευάλωτους.

Το κράτος επίσης καλείται να πρωταγωνιστήσει και στην οικονομική ανάπτυξη, περιορίζοντας δραστικά τις ανισότητες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: “Πρώτος Τύπος” – Έντυπη Έκδοση

Back to top button