Μόδα - ΟμορφιάΦάρσαλα

Χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι: Πέρα από τους τρεις μεγάλους

Όταν υπάρχουν χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι όπως το ροζ ζαφείρι, ο κιτρίνης και ο αλεξανδρίτης για να διαλέξετε, το δώρο για τον εαυτό σας και τους άλλους είναι ακόμη πιο συναρπαστικό.

Σμαράγδια, ζαφείρια και ρουμπίνια, ω, Θεέ μου! Οι τρεις μεγάλοι πολύτιμοι χρωματιστοί λίθοι βρίσκονται σε πολλές λίστες “επιθυμιών”. Θέλετε να χαρίσετε έναν από αυτούς τους εντυπωσιακούς πολύτιμους λίθους στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλον; Αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε τους τρεις μεγάλους πολύτιμους λίθους, ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει πόσες άλλες επιλογές έχετε.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περιορίσετε τις πολλές επιλογές πολύτιμων λίθων πέραν των τριών μεγάλων χρωμάτων:

Οι επιλογές εμπίπτουν στην κατηγορία των ημιπολύτιμων χρωματιστών λίθων. Μπορούν να σας προσφέρουν μια μεγαλύτερη πέτρα με χαμηλότερο κόστος και να σας δημιουργήσουν ένα μοναδικό κομμάτι που θα γίνει το πρώτο θέμα συζήτησης στο πάρτι σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περιορίσετε τις πολλές επιλογές έγχρωμων λίθων πέρα από τους τρεις μεγάλους: Συνιστούμε να επικεντρωθείτε στο βασικό χρώμα, στο νόημα που κρύβεται πίσω από έναν πολύτιμο λίθο και στο πώς θα χρησιμοποιήσετε το κόσμημα στο οποίο ο λίθος βρίσκεται.

Χρώμα 101

Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με το βασικό χρώμα – αυτό είναι που ελκύει τους ανθρώπους. Σκεφτείτε ένα ουράνιο τόξο – κόκκινο, κίτρινο, ροζ, πράσινο, πορτοκαλί, μοβ, μπλε – αυτά είναι τα βασικά χρώματα (αλλά μην ξεχνάτε το μαύρο, το καφέ και το λευκό, τα οποία αποπροσανατολίζουν εντελώς την αναλογία του ουράνιου τόξου, αλλά προσφέρουν κάποιες επιπλέον διακριτικές επιλογές). Αν ψάχνετε για ένα έγχρωμο δώρο πολύτιμων λίθων για τον εαυτό σας, ξεκινήστε με το χρώμα ή τα χρώματα που αγαπάτε περισσότερο. Αν πρόκειται για δώρο για έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, επικεντρωθείτε στο χρωματικό τους στυλ.

Μπορείτε να σκεφτείτε τι χρώμα ρούχα φοράει συχνά η φίλη σας. Αν ντύνεται κυρίως με μαύρα, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα. Αν φοράει πολλά σχέδια, μοτίβα και υφές, θα θελήσετε κάτι που να είναι σε χαμηλούς τόνους ή να λειτουργεί με ένα κοινό μοτίβο. Μια λάτρης των animal print, για παράδειγμα, μπορεί να λατρέψει ένα δαχτυλίδι με καφέ, σαμπανιζέ και λευκά διαμάντια.

Κρυφό νόημα

Αν αυτό που είναι πιο σημαντικό για εσάς είναι το νόημα πίσω από την πέτρα, οι περισσότεροι λίθοι έχουν μια λαογραφική βάση. Για παράδειγμα, ο νεφρίτης είναι γνωστός ως σύμβολο της αγάπης και της αρετής, ενώ ο αμέθυστος χρησιμοποιούνταν κατά τον Μεσαίωνα για να προστατεύει τους στρατιώτες που έμπαιναν στη μάχη και χρησιμοποιείται για να κάνει τον κάτοχό του να αισθάνεται γενναίος.

Για ένα πιο απλό νόημα, ελέγξτε τη γενέθλια λίθο σας – αντιπροσωπεύει τον μήνα της γέννησής σας. Αν τα γενέθλιά σας είναι τον Νοέμβριο, ένας όμορφος κιτρίνης μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι ένα μαργαριτάρι. Ο γενέθλιος λίθος του Ιουνίου, ο αλεξανδρίτης, είναι ένας “χαμαιλέοντας” πολύτιμος λίθος. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του, ο φυσικός αλεξανδρίτης παρουσιάζει αλλαγή χρώματος από πράσινο σε πρασινωπό μπλε και από κόκκινο σε πορφυρό κόκκινο κάτω από διαφορετικές πηγές φωτός. Στο φως της ημέρας, οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι ορατοί. Μπορεί να υπάρχει βαθύτερο νόημα στους γενέθλιους λίθους, το οποίο μπορεί να αυξήσει την απόλαυση μιας αγοράς.

Πώς θα το χρησιμοποιείτε;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται περίεργη όταν επιλέγετε έναν χρωματιστό πολύτιμο λίθο, αλλά μερικοί είναι πολύ σκληροί και άλλοι μαλακοί. Κάνετε χειρωνακτική εργασία; Τότε ίσως να μην θέλετε ένα δαχτυλίδι από οπάλιο. Τα οπάλια βρίσκονται συνήθως σε λεπτά στρώματα στη γη και δημιουργούνται από παραλλαγές πυριτίου και νερού. Επομένως, μιλάμε για έναν λεπτόχρωμο πολύτιμο λίθο για να ξεκινήσουμε. Τα διαφορετικά ποσοστά νερού μπορεί να τα καταστήσουν εύθραυστα, αν αποθηκευτούν σε ξηρό περιβάλλον ή εκτεθούν σε θερμότητα.

Χρώμα 201

Δαχτυλιδι με σμαράγδι, ρουμπίνι, ζαφείρι και διαμάντια

Επιστροφή στο χρώμα, επειδή είναι πιθανότατα το μεγάλο ” κριτήριο “. Οι τρεις μεγάλοι χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι είναι εκπληκτικά παραδείγματα μπλε, κόκκινων και πράσινων πολύτιμων λίθων.

Αν το μπλε είναι το χρώμα σας, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον τανζανίτη, το ζιρκόν, το οπάλιο και το λάπις λάζουλι. Αν είναι κόκκινο, ο γρανάτης μπορεί να είναι μια υπέροχη επιλογή. Οι επιλογές σας για πράσινους πολύτιμους λίθους είναι εξαιρετικές: από τον περίδοτο έως τον μαλαχίτη και τον νεφρίτη, το πράσινο είναι ένα πολύ συνηθισμένο χρώμα στον κόσμο των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων.

Σκέφτεστε ροζ; Σκεφτείτε το ροζ ζαφείρι. Το ζαφείρι συναντάται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά τα ροζ είναι ιδιαίτερα όμορφα.

Αν και το άρθρο δεν αποτελεί εγκυκλοπαίδεια των χρωματιστών πολύτιμων λίθων, ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες εδώ θα σας δώσουν μια βάση από την οποία θα ξεκινήσετε την αναζήτηση σας. Τώρα που ξέρετε ότι υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, δεν χρειάζεται να επιλέξετε το προφανές!

Έλα να γνωριστούμε καλύτερα!

Ακολούθησε μας στο Instagram

Βρες μας στο Facebook 

Γιώργος Γούναρης

Back to top button