ΑγροτικάΑγροτικάΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Τριαντόπουλος: Θα αποζημιωθούν και τα χωράφια που έχασαν τη γόνιμη γη τους από τις πλημμύρες

Άμεσα μαζί με τον εξοπλισμό των αγροτών -τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τρίτη.

Oλοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει αποζημιώσεις και για εξοπλισμό, αλλά και για το έγγειο κεφάλαιο δηλαδή τα χωράφια που υπέστησαν διάβρωση και έχασαν τη γονιμότητά τους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τρίτη, ανέφερε μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, που βρέθηκε την Παρασκευή την Καρδίτσα και προήδρευσε σύσκεψης στο επιμελητήριο παρουσία και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.


Ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε ότι στόχος είναι οι αγρότες να αποζημιωθούν εντός του έτους όπως και οι επιχειρηματίες από το υπουργείο Οικονομικών και όχι μέσω της χρονοβόρας διαδικασίας των ΠΣΕΑ, για τις απώλειες που είχαν σε τρακτέρ, καρούλια, λάστιχα, σωλήνες, αποθηκευμένα προϊόντα, πομόνες, αρμεκτικές, στάβλους, αποθήκες, αλλά και για τις απώλειες της γονιμότητας στη γη τους (το έγγειο κεφάλαιο) και για αυτό γίνεται λεπτομερής καταγραφή από τους δήμους, την περιφέρεια και κλιμάκια του ΕΛΓΑ.


Επίσης ανέφερε ότι πέρα από τις επιχειρήσεις που στόχος είναι να λάβουν αποζημίωση μέχρι 70% για τη ζημιά που υπέστησαν από τη θεομηνία σε εξοπλισμό και προϊόντα (πέραν των άμεσα καταβλητέων 8.000 ευρώ) , θα αποζημιωθούν και οι κατοικίες, πέραν των 5,000 ευρώ, στο 60% του συνόλου της ζημιάς που υπέστησαν, ενώ για το υπόλοιπο θα δοθεί η δυνατότητα άτοκου δανείου.

Επίσης διευκρίνισε ότι δεν θα αποζημιωθεί μόνο η πρώτη κατοικία, αλλά ότι ζημιά έγινε σε όλα τα σπίτια, γιατί αρκετοί όπως για παράδειγμα στην Αργιθέα, δεν έχουν ως πρώτη κατοικία αυτή που έπαθε ζημιά στο χωριό τους, αλλά αλλού στην Αθήνα, το Βόλο, τη Νέα Αγχίαλο ή τα Φάρσαλα.

Το σκεπτικό είναι να μην αφεθούν να ερημώσουν αυτά τα χωριά είτε στα ορεινά , είτε στον κάμπο, που υπέστησαν ζημιές, επειδή δεν είναι πρώτες κατοικίες γιατί αρκετοί αγρότες μένουν σε πόλεις.

Τέλος δεσμεύτηκε ότι για όλες αυτές τις αποζημιώσεις, σε σπίτια, επιχειρήσεις, εξοπλισμό αγροτών και κτηνοτρόφων θα δοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μία γενναία προκαταβολή.

Πηγή:thessaliatv.gr

Back to top button