Πολιτικά,Τοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

H KOB ΚΚΕ Φαρσάλων για τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

1. Χαιρετίζουμε όσους και όσες στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον πρώτο και δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, εκλέγοντας δημάρχους στους Δήμους Πάτρας, Ικαρίας, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Πετρούπολης, Τυρνάβου, 460 δημοτικούς και 46 περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη χώρα. Οι σημαντικά αυξημένες δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες θα αποτελέσουν σύμμαχο στον αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού για τις δικές του ανάγκες. Οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είτε από τη θέση δημοτικής αρχής είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θα είναι η πραγματική εργατική – λαϊκή «αντιπολίτευση» απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο τους δήμους και τις Περιφέρειες σε «μακρύ χέρι» του εχθρικού αστικού κράτους και των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε ιμάντα προώθησης, εξειδίκευσης και επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής.

2. Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, παρά τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 13 Περιφέρειες και στους 262 δήμους, με περισσότερους από 20.000 υποψήφιους.

Συγκεκριμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγράφει άνοδο και στις 13 Περιφέρειες, με συνολικό ποσοστό 10,03%, δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%).

Πέρα από τις πρωτιές στους έξι δήμους, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγράφουν άνοδο σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε εργατικές – λαϊκές γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και Εύβοια, όπου το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν η λαϊκή διεκδίκηση και αλληλεγγύη απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και τοπικών αρχών που αφήνει τον λαό απροστάτευτο. Αναδείχθηκαν, επίσης, δεύτερη δύναμη σε μεγάλο αριθμό δήμων, σε ορισμένους από τους οποίους δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή λόγω του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του εκλογικού νόμου, που διαμορφώνει πλαστές πλειοψηφίες με το 43%, αλλά και οδηγεί σε έναν δεύτερο γύρο νόθευσης τόσο της «βούλησης» του λαού με πλαστά διλήμματα, όσο και του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.Είναι σημαντικό ότι αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ενός -πρωτοφανούς για εκλογές- «σιωπητηρίου» που επιβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Στόχος αυτής της αποσιώπησης, που αφορούσε κυρίως τις θέσεις και τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ήταν να μείνει ο λαός στο σκοτάδι, να μην υπάρξει ουσιαστική αντιπαράθεση για τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών. Σημαντικό ρόλο παίζει η συστηματική προσπάθεια όλων των άλλων κομμάτων, τα οποία από κοινού καλλιεργούν τη λογική ότι δήθεν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια μάχη «τοπική» και «αυτοδιοικητική», συσκοτίζοντας τον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης και διαχέοντας τις ευθύνες πότε στην κυβέρνηση, πότε στην Περιφέρεια, πότε στους δήμους και τελικά στο «πουθενά». Αυτό είναι τελικά το έδαφος που λειτουργεί και ως «πλυντήριο» δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τις καταγεγραμμένες και μεγάλες ευθύνες που έχουν στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Η αποπροσανατολιστική αντίληψη ότι δήθεν τα πρόσωπα κρίνονται με όρους «αυτοδιοικητικούς» και όχι «πολιτικούς – ιδεολογικούς» κ.λπ., ότι «τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν πολιτικό πρόσημο και ιδεολογία», ευνοεί ακόμα και ακραία αντιδραστικές δυνάμεις και υποψηφιότητες.Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε τον χαρακτήρα των τοπικών εκλογών ως κεντρικής πολιτικής μάχης, ενιαία σε δήμους και Περιφέρειες, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Ανέδειξε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί η αντίθεση στην κυρίαρχη πολιτική που ευθύνεται για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, από την ακρίβεια, τους αντεργατικούς νόμους και την έλλειψη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, μέχρι την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εξάπλωση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, που μάλιστα προωθείται με τη στήριξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, γιατί δήθεν αποτελούν «παράγοντα ανάπτυξης».Το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών επιδρά ή και επιταχύνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιβράβευση της πολιτικής της από τον λαό παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε στον β’ γύρο (Δήμος Αθήνας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Θεσσαλίας κ.ά.) και τη μεγάλη πτώση σε ψήφους και ποσοστά που υποψήφιοί της είχαν σε πολλές περιπτώσεις. «Χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση της ΝΔ έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις, είτε ο ένας είτε ο άλλος, ή και οι δύο μαζί, κοινές υποψηφιότητες με τη ΝΔ (Πειραιάς, Περιστέρι κ.λπ.). Αυτή η σύμπλευση εκφράστηκε σε πολλές περιπτώσεις και στον δεύτερο γύρο απέναντι στους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ανεξάρτητα από την προσπάθεια μερικής διαφοροποίησης από τη ΝΔ, μέσω της συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία και στον β’ γύρο στην Αθήνα, η γενική πολιτική σύγκλισή τους με τη ΝΔ σε θέσεις, προγράμματα, ακόμη και σε υποψηφιότητες-πρόσωπα είναι αυτή που δίνει «αέρα» στην κυριαρχία της ΝΔ. Ωστόσο, τα «κυβερνητικά χαμόγελα» για το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν «κοντά ποδάρια», γιατί σε μεγάλα τμήματα του λαού δυναμώνουν η ανασφάλεια, η οργή, η αγανάκτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Οξύνονται τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα.

Καμία υποτίμηση δεν πρέπει να υπάρχει για τη δράση ακροδεξιών – φασιστικών δυνάμεωνΤα γεγονότα και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ακόμα πιο άμεσα ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα που εκδηλώνονται με εκρηκτικό τρόπο σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Οι μακροχρόνιες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, η κατάσταση στο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, η εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση, τα εργατικά ατυχήματα, η διεύρυνση της φτώχειας μαρτυρούν αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες μας μπροστά στις μικρές και μεγάλες μάχες που έρχονται, για να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, στη μαχητικότητα, στη μαζικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τη συναίνεση που παρέχουν τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και από τις αντιλαϊκές τοπικές διοικήσεις σε δήμους και Περιφέρειες.Για να εμποδιστούν νέα μέτρα και αντεργατικοί νόμοι. Για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν. Για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Για τη διεκδίκηση έργων και υποδομών που θα υπηρετούν την προστασία του λαού. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη του για να δυναμώσει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική, όπου ο εργαζόμενος είναι οργανωτής της δικής του εξουσίας, με τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής ως κοινωνική ιδιοκτησία.

Back to top button