Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

«Contagion»: Η ταινία ήταν μία προειδοποίηση, λέει η γιατρός – επιστημονικός σύμβουλος του φιλμ

Η ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με θέμα μία φονική πανδημία έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω κορονοϊού.

Ένας ιός (ο φανταστικός MEV-1), που μεταδόθηκε στο Χονγκ Κονγκ από μολυσμένη νυχτερίδα σε άνθρωπο, προκαλεί φονική πανδημία.

Οι φορείς υγείας προσπαθούν να σταματήσουν τη μετάδοση, ενώ ο πανικός, τα θύματα και η παραπληροφόρηση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το στόρι της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Contagion», που κυκλοφόρησε το 2011, με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκουίνεθ Πάλτροου και έχει επανέλθει στην επικαιρότητα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητούν ομοιότητες μεταξύ σεναρίου και πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά καθώς τα κρούσματα του COVID-19 καταγράφουν αύξηση διεθνώς, ενώ οι περισσότεροι υπογραμμίζουν ότι η ταινία «προέβλεψε» το ξέσπασμα της επιδημίας.

Στα παραπάνω προστίθεται η δήλωση της γιατρού και επιστημονικής συμβούλου της ταινίας του Σόντερμπεργκ, Τρέισι ΜακΝαμάρα ότι το μήνυμα της ταινίας πρέπει να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την πιθανότητα μίας ανάλογης έκβασης. Η καθηγήτρια Παθολογίας στο Western University of Health Sciences δήλωσε στο BuzzFeed, ότι δεν της προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ταινία είναι ξανά δημοφιλής. 

«Ελπίζω ότι αν τη δουν ξανά οι πολίτες, όπως και οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί αξιωματούχοι, θα συνειδητοποιήσουν ότι η ταινία αφορά το τι μπορεί πραγματικά να συμβεί σε μία νέα πανδημία και θεωρώ ότι πρέπει να τη λάβουν πολύ πιο σοβαρά υπόψιν τους» δήλωσε η ΜακΝαμάρα, η οποία έχει ασχοληθεί επίσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και πρόσθεσε: «Εύχομαι ότι τώρα έδωσαν πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι όταν βγήκε η ταινία στις αίθουσες, καθώς στην πραγματικότητα ήταν μία προειδοποίηση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι αυτό που περιγράφεται θα μπορούσε να συμβεί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Μεταξύ άλλων, η Τρέισι ΜακΝαμάρα επισήμανε δύο κοινά σημεία μεταξύ της ταινίας και της επιδημίας του COVID-19: Την ταχεία εξάπλωση της νόσου μέσω της επαφής και τη μακρά διαδικασία όσον αφορά την παραγωγή εμβολίου -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών πιθανώς θα χρειαστούν 18 μήνες. 

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, το «Contagion» σκαρφάλωσε στο No. 5 του iTunes Movie Charts, παρά το γεγονός ότι η ταινία βγήκε πριν από μία δεκαετία. 

Με πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost 

Back to top button