Aθανάσιος Πρεκατές: Το οξυγόνο, κριτήριο για την νοσηλεία λόγω κορονοϊού
Καθοριστικό στοιχείο για να εξακριβωθεί η ανάγκη νοσηλείας ενός ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού είναι η μέτρηση του οξυγόνου στον οργανισμό του, τονίζει στο liberal.gr o διευθυντής της ΜΕΘ του Τζανείου Νοσοκομείου, Αθανάσιος Πρεκατές.
Και εξηγεί ότι η μέθοδος αυτή είναι ικανή να διαχωρίσει ποιος χρειάζεται τεστ για Covid 19 προτού ξεκινήσει η τυπική διαδικασία ελέγχου για την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η έγκαιρη περίθαλψη τόσο του ασθενή, όσο και η προφύλαξη του υγειονομικού προσωπικού και των νοσηλευομένων από τυχόν διασπορά του ιού.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
– Κε Πρεκατέ, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασής σας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στα νοσοκομεία;
Η πρόταση αφορά καινούριους – αδιάγνωστους – ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή ταχύπνοια. Δεν αφορά τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, ούτε αυτούς που διακομίζονται στο νοσοκομείο από άλλη μονάδα υγείας. Επίσης, δεν αποτελεί πανάκεια.
Προβλέπει τέσσερα στάδια διαχείρισης ενός ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, από την πύλη του νοσοκομείου μέχρι την ΜΕΘ.
– Ποιο είναι το καθοριστικό σημείο για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και την εξέταση για τον ιό;
Είναι απολύτως απαραίτητο, να υπάρχουν υγειονομικοί σε ειδικό ξεχωριστό χώρο στην είσοδο του νοσοκομείου, οι οποίοι θα μετρούν τον κορεσμό του οξυγόνου με ένα απλό οξύμετρο, σε ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε όποιον συνδυασμό μεταξύ τους και όχι όλα τα συμπτώματα απαραίτητα.
Στην περίπτωση που ο κορεσμός του οξυγόνου είναι μέχρι 95%, μπορούν να του δίνονται οδηγίες για παρακολούθηση στο σπίτι.
Αν είναι χαμηλότερα όμως, και έχει διαπιστωθεί η ίδια μέτρηση δύο φορές σε ένα λεπτό, τότε πρέπει να μεταφέρεται στο τμήμα βραχείας νοσηλείας. Εδώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι σε ηλικίες άνω των 70 ετών, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ίνωση, το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο και από 92%.
– Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Όντας στη βραχεία νοσηλεία ο ασθενής, θα πρέπει να του γίνεται ακτινογραφία θώρακος ή υπέρηχος πνεύμονα – όπου αυτό είναι εφικτό – με φορητά μηχανήματα.
Το σημείο αυτό είναι καθοριστικό, ώστε στην περίπτωση που ο ασθενής έχει νοσήσει από κορονοϊό, δεν θα μετακινείται στους χώρους του νοσοκομείου να τον διασπείρει, αλλά θα είναι περιορισμένος στη βραχεία νοσηλεία.
Αν η πνευμονολογική εξέταση αποδειχθεί παθολογική, θα πρέπει να γίνεται εξέταση για κορονοϊό. Αν όχι, τότε θα πρέπει να παραμένει για παρακολούθηση 48 ώρες, ενδεχομένως να χρειαστεί αξονική θώρακα.
Αν η εξέταση για covid 19 είναι θετική, τότε πρέπει να μεταφέρεται στην ειδική μονάδα που έχει δημιουργηθεί για κορονοϊό. Αν όχι, τότε θα πρέπει να γίνεται επανεκτίμηση μετά από 24ωρες.
– Πότε χρειάζεται εντατική παρακολούθηση;
Αν και πρόκειται για πολύ τεχνικό θέμα, χρησιμοποιείται ένα κλάσμα της μερικής πίεσης του οξυγόνου, με την συγκέντρωση του οξυγόνου. Αν αυτό το κλάσμα είναι μεγαλύτερο από 240, μπορεί να παραμένει στην μονάδα κορονοϊού. Αν είναι χαμηλότερο, τότε χρειάζεται διασωλήνωση. Το κλάσμα αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 150-300.
Όμως ο θεράπων γιατρός θα κρίνει, ανάλογα με την πορεία του ασθενούς πόσο μπορεί να περιμένει πριν να είναι πολύ αργά. Και βέβαια, η καθημερινή εμπειρία μας δίνει συνεχώς νέα δεδομένα.
– Τι πλεονεκτήματα δίνει η συγκεκριμένη πρόταση;
Καθώς θα πρέπει όλοι να θεωρούμε ότι έχουμε προσβληθεί από τον κορονοϊό και να λειτουργούμε ανάλογα, η χρήση του οξύμετρου είναι μια πολύ εύκολη λύση για να διαπιστώσουμε την αρχή μιας πνευμονίας με τον κορεσμό του οξυγόνου, χωρίς να επιβαρύνεται το σύστημα από τα ήπια περιστατικά που παραμένουν το 85% των ασθενών.
Αυτοί οι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσοκομειακή παρακολούθηση.
Χρειάζεται όμως έγκαιρα, για αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται, να γίνεται το τεστ.
Και το οξύμετρο μπορεί να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να συνεχίσουμε με την απεικόνιση.
Επιπλέον, αποφεύγονται οι γενικές αιματολογικές εξετάσεις από ένα αδιάγνωστο περιστατικό, παράμετρος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση το εργαστήριο του νοσοκομείου. Οι προφυλάξεις είναι διαφορετικές για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς από κορονοϊό.
Και τέλος, ο ασθενής δεν μετακινείται στους χώρους του νοσοκομείου για να διασπείρει τον ιό. Βρίσκεται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με τις ανάλογες προφυλάξεις.
– Υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός ή έχουν αρχίσει να φαίνονται ελλείψεις;
Ακόμη υπάρχει, γιατί χρησιμοποιείται με σύνεση, όμως είναι γνωστές οι ελλείψεις παγκοσμίως. Και ο εξοπλισμός σε ειδικές μάσκες, φόρμες κλπ είναι απολύτως απαραίτητος.
Οπότε χρειάζεται συνεχώς να ανανεώνονται, ιδίως τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται η κορύφωση της νόσου.
Γι΄ αυτό εξάλλου είναι αναγκαίο να διενεργούνται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και να συνεχιστεί η επέκταση των κλινών εντατικής στα νοσοκομεία.