Γενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

10.000 πρόστιμο για τα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων και αυστηρά πρόστιμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σημείωσε μάλιστα πως για το νέο ωράριο εστιατορίων και μπαρ προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας για 20 μέρες εφόσον υπάρξει και δεύτερη παράβαση.

Όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σημείωσε τονίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 961 κρούσματα, αριθμός που έχει διπλασιαστεί γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.

Αναφερόμενος στην ηλικιακή σύνθεση των κρουσμάτων εξήγησε πως το 78,44% αφορά κρούσματα ηλικίας 20-69 ετών, το 2,81% βρέφη, το 6,18% νεαρά άτομα 10-19 ετών και το 12,7% άτομα άνω των 70 ετών.

Συνοψίζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εξήγησε πως τα μέτρα για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να εφαρμόζονται από όλους. Ξεκαθάρισε επίσης πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως παίρνει, ή θα πάρει,  καινούρια μέτρα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου οριζόντιου lockdown. Κάθε απόφαση είναι σημαντική, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας πως τα φαινόμενα χαλάρωσης δρουν αθροιστικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως όσοι η απόφαση για προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις πέντε χώρες, Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία, ελήφθη καθώς παρατηρήθηκε αυξητική τάση καταγραφής κρουσμάτων από αυτές τις χώρες στις πύλες εισόδου.

Συνεχίζοντας, και απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει αν όταν κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στις περιοχές όπου προβλέπεται, ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες, σχολίασε πως η συμπεριφορά είναι θέμα ατομικής ευθύνης  προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους είναι περιορισμένες.

Αναλύοντας μάλιστα τις αποφάσεις για την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά όχι στην Αττική, εξήγησε πως τα μέτρα δεν επιβάλλονται με βάση μόνο τους αριθμούς. Αττική και Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως είναι λογικό να καταγράφουν περισσότερα κρούσματα. Η κατάσταση της Κρήτης όμως, για παράδειγμα, με 33 κρούσματα κρίθηκε ανησυχητική γιατί παρατηρήθηκαν τρεις  παράγοντες, τα κρούσματα είναι διάσπαρτα, η ιχνηλάτηση  των κρουσμάτων σε high risk επαφές και η έντονη  μετακίνηση του πληθυσμού.

naftemporiki.gr

Back to top button