Φάρσαλα: «Ανοίγουν τα φτερά τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση»

– Σπουδαίες επιτυχίες για τους μαθητές των Φαρσάλων
Με την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για τις ανακατατάξεις στα μόρια εισαγωγής ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στα Φάρσαλα, η ολοκλήρωση μιας απαιτητικής σχολικής χρονιάς συνοδεύτηκε από αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης, καθώς οι προσπάθειες δεκάδων μαθητών μετουσιώθηκαν σε εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
Η διαμόρφωση του φετινού ακαδημαϊκού χάρτη παρουσίασε έντονες διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που είχαν διαφανεί από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Στις Ιατρικές Σχολές κατεγράφησαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μορίων πανελλαδικά, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη της εισαγωγής, ενώ στα Πολυτεχνεία σημειώθηκε γενικευμένη άνοδος, αντανακλώντας τη σταθερά υψηλή ζήτηση. Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν και οι Στρατιωτικές Σχολές με γενικά αυξημένες βάσεις.
Στον αντίποδα, παρατηρήθηκε μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές, όπως και στην πλειονότητα των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Ελαφρά υποχώρηση σημειώθηκε στις περισσότερες σχολές των Οικονομικών Επιστημών, ενώ οι Φιλολογικές Σχολές κινήθηκαν σε επίπεδα ήπιας πτώσης ή στασιμότητας. Τέλος, ο κλάδος της Πληροφορικής κατέγραψε μικτές τάσεις, ανάλογα με τη γεωγραφική έδρα των τμημάτων.
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι μαθητές της επαρχίας Φαρσάλων απέδειξαν για ακόμη μία φορά τη συστηματική τους προετοιμασία, καταγράφοντας σπουδαίες επιδόσεις και εξασφαλίζοντας θέσεις σε σχολές υψηλής ζήτησης.
Ενδεικτικά, μεταξύ των επιτυχόντων συγκαταλέγονται η Λελεντζή Ελευθερία στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων), η Χολέβα Σαβίνα στους Μηχανολόγους Μηχανικούς Σερρών (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων), η Παπαδοπούλου Ευθυμία Μαρία στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Μολόχας Κωνσταντίνος στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής – Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του ΠΑΜΑΚ (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Ελευθεριάδης Κωνσταντίνος στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Τσαπραΐλης Ευάγγελος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων), η Βασιλείου Μαρία Ελένη στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Τράντος Σπύρος στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ΟΠΛΑ (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων), η Καραγεώργου Κωνσταντίνα στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων), η Καραγεώργου Παρασκευή στην Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Σταφύλης Γεώργιος στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Τσάρας Απόστολος στη Σχολή Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων), ο Αράπης Νικόλαος στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΕΠΑΛ Φαρσάλων), ο Αράπης Μάριος στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΠΑΛ Φαρσάλων), ο Νταφόπουλος Βάιος στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων) και η Σκουμποτή Στεργιανή – Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλος (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων).
Για όσους δεν πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο, η διαδρομή δεν σταματά εδώ, καθώς οι εναλλακτικές ακαδημαϊκές επιλογές και η δυνατότητα νέας προσπάθειας παραμένουν ανοιχτές.
Λελεντζή Ελευθερία – Μηχανολόγων Μηχανικών Εθνικό
Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Χολέβα Σαβίνα – Μηχανολόγων Μηχανικών Σέρρες (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Παπαδοπούλου Ευθυμία Μαρία – Επιστ. Φυσικής
Αγωγής & Αθλητισμού (Τρίκαλα) – Παν. Θεσσαλίας (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Μολόχας Κων/νος – ΠΑΜΑΚ Εφαρμοσμένης
Πληροφορικής – Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Ελευθεριάδης Κων/νος – Επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού ΑΠΘ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Τσαπραΐλης Ευάγγελος – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Βασιλείου Μαρία Ελένη – Βιολογικό Θεσσαλονίκης ΑΠΘ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Τράντος Σπύρος – Ευελπίδων ΟΠΛΑ (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Καραγεώργου Κων/να – Ηλεκτρολόγων
Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Καραγεώργου Παρασκευή Οδοντιατρική ΕΚΠΑ (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Σταφύλης Γεώργιος – Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσ/νίκης (1ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
Τσάρας Απόστολος – Αξιωματικών Λιμενικού (2ο ΓΕΛ Φαρσάλων)
SKOUBOTI: Σκουμποτή Στεργιανή – Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλος (2ο ΓΕΛ ΦΑΡΣΑΛΩΝ)
ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Με το κλείσιμο του κεφαλαίου των εξετάσεων, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στο πρακτικό σκέλος της φοιτητικής ζωής. Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης εξελίσσεται σε εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για τις οικογένειες των Φαρσαλινών επιτυχόντων, εξαιτίας των διαρκώς αυξανόμενων ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά και σημαντικό οικονομικό προγραμματισμό για την ομαλή μετάβαση των νέων φοιτητών στο νέο τους ξεκίνημα.




