Front PageΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Τριαντόπουλος από Φάρσαλα: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει το έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά

Την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική, επισκέφθηκε τα Φάρσαλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής μετά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην επαρχία Φαρσάλων από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Κατά την επίσκεψή του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης με το Δήμαρχο, κ. Μάκη Εσκίογλου, και τη Δημοτική Αρχή, όπου αναλύθηκαν τα έργα αποκατάστασης και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο, αλλά και τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού από το Δήμο Φαρσάλων, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας που έχει εδραιωθεί μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση του κράτους της τελευταίας περιόδου, έχουν εγκριθεί 2,35 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Φαρσάλων και 1 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΥΑ Φαρσάλων. Παράλληλα, πρόσφατα εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής η περαιτέρω χρηματοδότηση του Δήμου Φαρσάλων με 1,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική έκτακτη χρηματοδότηση μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται στα 4,85 εκατ. ευρώ. Την σύσκεψη στο Δημαρχείο Φαρσάλων ακολούθησαν επισκέψεις και αυτοψίες σε σημεία, περιοχές και χωριά του Δήμου με σημαντικές ζημιές σε υποδομές, σε δίκτυα και σε δρόμους, όπου είτε προχώρησαν οι πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης, είτε η Δημοτική Αρχή – μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση του κράτους και την ωρίμανση της μελετητικής προεργασίας – θα δρομολογήσει και θα υλοποιήσει την επόμενη περίοδο.

Με αφορμή την επίσκεψη στα Φάρσαλα, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης και της περιοχής των Φαρσάλων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Μία περιοχή που επλήγη και από τον Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανό”, την ακραία κακοκαιρία “Διομήδη”, αλλά και τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, και έχει την αρωγή του κράτους από την πρώτη στιγμή. Μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση έχουν εγκριθεί περίπου 5 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Φαρσάλων για τις αποκαταστάσεις των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, με τη χρηματοδότηση αυτή να αυξάνεται την επόμενη περίοδο καθώς εξελίσσεται και η μελετητική ωρίμανση. Παράλληλα, όμως, συνεχίζεται και η υλοποίηση των έργων που δρομολογήθηκαν μετά τη θεομηνία “Ιανός”. Και ένα τέτοιο εμβληματικό, εθνικής σημασίας έργο, που ανακοίνωσε από τα Φάρσαλα ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά. Στη Σκοπιά που βρεθήκαμε αμέσως μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις του “Ιανού” και αρχίσαμε, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους, να ξετυλίγουμε το νήμα ενός κομβικού έργου για το οποίο συζητούσαν για πολλές δεκαετίες. Ένα έργο με κρίσιμα αποτελέσματα για την αποτελεσματική και χρηστή διαχείριση των υδάτων της περιοχής, για την αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και για παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτό το σημαντικό, αυτό το εθνικής σημασίας έργο. Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου μέσου ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ. Ένα έργο που προχωρά από στάδιο σε στάδιο, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία των έργων ΣΔΙΤ. Ένα έργο για τις επόμενες γενιές και για το μέλλον της Θεσσαλίας που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση και προχωρά».

Το έργο, λοιπόν, με προϋπολογισμό δημοπράτησης ύψους 230 εκατ. ευρώ αποτελεί μία σύμβαση ΣΔΙΤ και εδράζεται σε προκήρυξη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2022 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής να έχει πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2022, περιλαμβάνοντας την κατάθεση προσφορών από τις ενώσεις οικονομικών φορέων. Εν συνεχεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 προχώρησε η προβλεπόμενη διαδικασία, μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των τριών υποψηφίων.

Το αντικείμενο της σύμπραξης είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου «Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων». Η συνολική συμβατική διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι τριάντα (30) έτη, ήτοι τέσσερα (4) έτη για την κατασκευή (περίοδος κατασκευής) και είκοσι έξι (26) έτη λειτουργίας (περίοδος λειτουργίας). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:

(α) φράγμα στον ποταμό Ενιπέα σε θέση περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς (θέση Παλιοδερλί),

(β) τα έργα προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα στη θέση Παλιοδερλί του ποταμού Ενιπέα για την άρδευση των πεδινών περιοχών συνολικής έκτασης 107.500 στρεμμάτων καθαρής γεωργικής γης, και

(γ) τα έργα για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και τριάντα ενός (31) οικισμών της περιοχής Φαρσάλων (αρμοδιότητας της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης Φαρσάλων – ΔΕΥΑΦ), η οποία περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Φαρσάλων, Πολυδάμαντα, Ενιπέα και Ναρθακίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατά την τρέχουσα φάση προχωρά το πρώτο μέρος της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, ώστε να διεξαχθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος. Και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της δεύτερης φάσης, ώστε να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις οικονομικές τους προσφορές και να αναδειχθεί ο μειοδότης. Και να προχωρήσει το έργο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία μέσω της αξιοποίησης της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Mε πληροφορίες από Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Back to top button