Οι προτεραιότητες του νέου Δημάρχου Μάκη Εσκίογλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Ε”
Η αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, η βελτίωση του συστήματος ύδρευσης και η καθημερινότητα του πολίτη αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες των νεοεκλεγέντων δημάρχων, οι οποίοι ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διοίκηση των δήμων τους από την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι δήμαρχοι Τεμπών Γιώργος Μανώλης, Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου (σ.σ.: ο κ. Ι. Κόκκουρας δεν μπόρεσε να απαντήσει) ανοίγουν τα χαρτιά τους στην «Ε» και απαντούν σε 4 κοινές ερωτήσεις για τη νέα εποχή στους Δήμους τους.
Στον Δήμο Τεμπών η διάδοχη κατάσταση φαντάζει «βελούδινη», ενώ στους Δήμους Ελασσόνας και Φαρσάλων, οι νέοι δήμαρχοι εμφανίζονται παραπονούμενοι για τη στάση των απερχόμενων δημάρχων.
Αναφορικά με την επιλογή των αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η τρόικα των δημάρχων καταλήγει σε επιλογές με βάση τα κριτήρια της γνώσης, της εμπειρίας και του ελεύθερου χρόνου που διαθέτει ο καθένας.
Όσον αφορά στην κυβερνησιμότητα των δήμων, ο Γ. Μανώλης μπορεί να έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο επιζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο Ν. Γάτσας φέρεται να έχει συμφωνήσει με την παράταξη του Δ. Καρανίκα, ενώ ο Μ. Εσκίογλου μιλά για «την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλατύ και αρραγές μέτωπο».
Οι ερωτήσεις που έθεσε η «Ε» και στους τρεις δημάρχους:
1 . Έχετε ενημερωθεί για την κατάσταση που θα παραλάβετε την 1η Σεπτεμβρίου; Είδατε κάτι που σας ανησύχησε; Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους απερχόμενους;
2: Ποιες θα είναι οι πρώτες σας αποφάσεις-ενέργειες. Έχετε κάποιο «σχέδιο 100 ημερών»;
3: Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τους αντιδημάρχους-πρόεδρο Δ.Σ.;
4: Προφανώς το σχέδιο κυβερνησιμότητας του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου σας αφήνει ικανοποιημένο. Παρόλαυτα θα επιχειρήσετε κάποιο άνοιγμα στην αντιπολίτευση ή σε σύμβουλο αυτής, για συνεργασία;
Αυτές είναι οι απαντήσεις που έδωσε ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου όσο αφορά την Επαρχία μας.
1.: Από το πέρας της εκλογικής διαδικασίας οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε διαρκώς σε επαφή με υπηρεσιακούς παράγοντες στον δήμο, προκειμένου να αποκομίσουμε μία αρκούντως ικανοποιητική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, να δούμε τα προβλήματα και να ακούσουμε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου. Βέβαια απόλυτα ακριβής εικόνα θα αποκομίσουμε με την ανάληψη της διοίκησης στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Δε σας κρύβω ωστόσο πως μας προβλημάτισε η προσπάθεια από πλευράς του απερχόμενου δημάρχου να υπερβεί τα στενά πλαίσια διοίκησης που ορίζει ο νομοθέτης από την ημέρα των εκλογών, μέχρι και την παράδοση της διοίκησης στη νέα δημοτική αρχή.
2.: Αν κάτι εκτιμήθηκε περισσότερο από τους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο, θεωρώ πως αυτό είναι η διαύγεια και η μεστότητα στο πρόγραμμά μας. Δεν χαθήκαμε δηλαδή στη… «μετάφραση» δεκάδων ή και εκατοντάδων σελίδων με πλειάδα ζητημάτων, αλλά εστιάσαμε στον πυρήνα των προβλημάτων. Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα, θα επαναλάβω πως η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και το πρόβλημα της ύδρευσης, είναι τα πρώτιστα μελήματά μας.
3.: Αυτό φυσικά θα αποτελέσει μία συνεκτίμηση παραγόντων, με πρώτιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του κάθε συνεργάτη. Το μόνο σίγουρο είναι – όπως προείπα πολλάκις προεκλογικώς – πως θα αξιοποιηθεί το σύνολο των συνδημοτών που έχει διάθεση για προσφορά, γιατί η προσφορά δεν είναι μόνον στα οφίτσια.
4.: Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο οτιδήποτε αποπνέει δημοκρατία στη ζωή μας, αλλά πάντοτε εφόσον ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει όχι μόνον για τη θεωρία, αλλά και για την πράξη. Έτσι, εκτιμώ πως ο «Κλεισθένης» ως έχει, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει με την εισαγωγή της απλής αναλογικής.
Νομίζω πως η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζεται από τη νέα κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Να δώσει δηλαδή μέσα από την απλή αναλογική, τη δυνατότητα σ’ εκείνους που επέλεξαν οι πολίτες, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο προτιμήθηκαν από την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που εσείς αποκαλείτε «άνοιγμα» εμείς το λέμε ανάγκη. Ανάγκη για να δημιουργήσουμε ένα πλατύ και αρραγές μέτωπο, μέσα από το οποίο θα δώσουμε τις μάχες για τα κοινά προβλήματα της επαρχίας Φαρσάλων.
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ –
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΤΑΣ