Front PageΓενικές ΕιδήσειςΠολιτικά,Φάρσαλα

Μάκης Εσκίογλου: «Κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου για τους πολίτες»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΜΑΚΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ “ΠΡΩΤΟ ΤΥΠΟ” ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος Φαρσάλων, ο κ. Μάκης Εσκίογλου μιλά για εικόνα που αποκόμισε η δημοτική αρχή, το πώς γίνεται η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και για την… «επανάσταση του αυτονόητου για τους πολίτες».

Την ίδια ώρα, μιλά για τις εξελίξεις σε μεγάλα ζητήματα όπως ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων, η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην πόλη, αλλά και για την ιστορική επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στα Φάρσαλα.

Συνέντευξη στον Άλκη Σούρλα

Τι εικόνα έχετε αποκομίσει στους πρώτους αυτούς μήνες της θητείας σας;

“Κοιτάξτε… τα προβλήματα συνήθως που αφορούν την κοινωνία δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί, οπότε θα έλεγα ότι είχαμε ήδη εικόνα για το που πρέπει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας από την αρχή της θητείας μας.

Ωστόσο, αυτό που έπρεπε να δούμε «εκ των έσω» ήταν τα αίτια. Αυτονόητα εστιάσαμε στα της καθημερινότητας, εκεί όπου με σωστή καταγραφή, σχεδιασμό και προπαντός συνεργασία με τις αντιδημαρχίες και το άξιο προσωπικό του δήμου μας, νομίζω ότι έχουμε ήδη δώσει το στίγμα μας ως νέα δημοτική αρχή:

Στην καθαριότητα της πόλης και των χωριών, στον ευπρεπισμό των δημόσιων χώρων και προπαντός στο να ακούμε τα προβλήματα των δημοτών. Θα με ρωτήσετε βέβαια, τι αλλάξαμε; Θα σας απαντήσω πως κάναμε το αυτονόητο.

Φροντίσαμε οι δυνάμεις του δήμου να κινητοποιηθούν στο μέγιστο. Δε μπορεί να μην έχουμε λόγου χάρη, επαρκή αριθμό οδηγών για τα απορριμματοφόρα μας και την ίδια ώρα υπάλληλοι που έχουν τα προσόντα να βρίσκονται σε άλλη υπηρεσία.

Την ίδια ώρα ενεργοποιούμε στο έπακρο τις συνεργασίες με τους νέους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους δίνουμε κάθε εφόδιο που μπορούμε, ώστε κι αυτοί – που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τα προβλήματα των χωριών τους – να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζω ότι πάμε καλά γιατί κάνουμε απλά την… επανάσταση του αυτονόητου για τους πολίτες, όπως συνηθίζω να λέω. Όσο για τα υπόλοιπα στους άλλους τομείς, θα σας ζητούσα υπομονή, γιατί θα ήθελα να μιλήσω όταν αποτυπωθεί μία αρκούντως μεστή εικόνα από τη νέα δημοτική αρχή.”

Τι γίνεται με τα μεγάλα ζητήματα της επαρχίας μας όπως ο δρόμος προς Λάρισα ή τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας;

“Είμαι θιασώτης της άποψης ότι αν κάτι δεν αποτελεί άμεση αρμοδιότητά σου, αυτό δε σημαίνει ότι είσαι άμοιρος ευθυνών ή ότι μπορείς να κρύβεσαι πίσω από τις ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι’ αυτό και προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι στην αυτοδιοικητική μας ατζέντα θα είχαμε πολύ ψηλά τα «μεγάλα» ζητήματα.

Σε ότι αφορά την παλαιά εθνική οδό Φαρσάλων – Λάρισας, στη συνάντηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Καραγιάννη, έγινε σαφές και από την πλευρά της κυβέρνησης ότι έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι δυσανάλογο με το οικονομικό κόστος επίλυσής του. Η εκκίνηση του έργου μέσα στο 2020 με την παράκαμψη της Νίκαιας είναι μεν το πρώτο βήμα, όμως εμείς επιμένουμε ότι και για ουσιαστικούς και για πρακτικούς λόγους, το έργο πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και όχι τμηματικά, τουλάχιστον με τον τρόπο που θέλει το υπουργείο.

Ας ξεκινήσουν την εργολαβία από την είσοδο της πόλης των Φαρσάλων, εκεί όπου και η μελέτη και το έργο είναι πιο βατά και λιγότερο κοστοβόρα.

Αυτό είπαμε στον κ. Καραγιάννη κι ανανεώσαμε το ραντεβού για την Αθήνα, να βάλουμε κάτω χάρτες και μελέτες και να δούμε τι θα γίνει.

Σε ότι αφορά το θέμα του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, η πρόσφατη συνάντησή μας ως δημοτική αρχή με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας έδειξε στην πράξη πως αυτή η σχέση ξεκίνησε καλά. Σε λίγες εβδομάδες έρχεται επιτέλους στο Κέντρο Υγείας παιδίατρος, ενώ λύνεται και το ζήτημα της φύλαξης του χώρου. Σύντομα, όπως με πληροφορούν συνεργάτες μου, αναμένονται και ανακοινώσεις για τη δημιουργία και λειτουργία γραφείου μαίας που θα παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υγείας. Ξέρω ότι έχουμε πολλά ακόμη να σβήσουμε από τη λίστα των εκκρεμοτήτων, αλλά κάναμε την αρχή και συνεχίζουμε με το ίδιο σθένος.

Εξίσου σημαντικό είναι για εμάς ως δήμο Φαρσάλων, να δούμε επιτέλους να λειτουργήσει ανεξάρτητος τομέας του ΕΚΑΒ στα Φάρσαλα. Δε μπορεί συμπολίτες μας που κινδυνεύει η ζωή τους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Τα συζητήσαμε αναλυτικά με το νέο διευθυντή του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας , τον κ. Σταμνά. Τον βρήκαμε σύμφωνο στο αίτημά μας. Σύμφωνοι είναι και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ καθώς αυτή τη στιγμή η απουσία μίας «βάσης» στα Φάρσαλα προκαλεί πολλές αρρυθμίες και στην υπόλοιπη λειτουργία του Κέντρου. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση πιστεύω και με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ώστε να δούμε πώς θα φθάσουμε στο στόχο μας το συντομότερο δυνατό.”

Πρόσφατα επισκέφθηκε την πόλη μας, για πρώτη φορά στην ιστορία, Υπουργός Πολιτισμού και μάλιστα με μία σημαντική εξαγγελία…

“Έχετε δίκιο. Ήταν ιστορικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα η επίσκεψη της κ. Μενδώνη, γιατί τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτή ως επαρχία Φαρσάλων ήταν τεράστια.

Το μεγάλο κονδύλι των 900.000 ευρώ που ανακοίνωσε με την άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ, του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου τείχους της πόλης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάδειξης του ιστορικού μας πλούτου.

Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση που είχαμε με την κ. Μενδώνη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τα Φάρσαλα – και θέλω ειλικρινά να την ευχαριστήσω γι’ αυτό – είχαμε την ευκαιρία να της θέσουμε και άλλα ζητήματα όπως η αναστήλωση και συντήρηση της εκκλησίας της Υπαπαντής στο Θετίδιο που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ, αλλά η προετοιμασία για την κατάθεση μελέτης για τον αρχαίο ναό και κατόπιν εκκλησία στην Ζωοδόχο Πηγή, μνημείο για το οποίο η κυρία Μενδώνη έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την αναγκαία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία ενιαία «ιστορική και αρχαιολογική διαδρομή» σε όλα τα μνημεία της επαρχίας μας. Κι αυτό θα γίνει με την καταγραφή όλων των αρχαιολογικών αποτυπωμάτων της πόλης για την ανάδειξη του τόπου καταγωγής του ομηρικού ήρωα, του Αχιλλέα και εν συνεχεία με την προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων σε Καλλιθέα, Ερέτρια, Σκοτούσσα, Χτούρι και Φάρσαλα.

Η συνεργασία αυτή με το υπουργείο Πολιτισμού μόλις ξεκίνησε για την επαρχία Φαρσάλων και είμαι βέβαιος πως θα αποφέρει περισσότερους και μεγαλύτερους καρπούς στο εγγύς μέλλον.”

Πηγή: “Πρώτος Τύπος” – Έντυπη Έκδοση

Back to top button