Front PageΠολιτικά,Φάρσαλα

ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων: «Μικρά κόμματα» … μεγάλοι σύμμαχοι του συστήματος!

Σε ανακοίνωση της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων επισημαίνονται τα εξής:

Κάθε φορά που το σύστημα βλέπει ότι δεν μπορεί με τα διαθέσιμα εργαλεία να απορροφήσει την οργή, τότε επιστρατεύει διάφορες εφεδρείες. Προφανώς οι εφεδρείες δεν αποτελούνται μόνο από κόμματα, όμως πάντα αυτόν τον ρόλο θα παίξουν και κάποια κόμματα, τα διαφημιζόμενα από ορισμένα media ως «μικρά κόμματα». Αυτό έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις και για να μην επεκταθούμε, θα μείνουμε σε παραδείγματα από το 2009 και μετά.

Στις ευρωεκλογές του 2009 εξέλεξε ευρωβουλευτή το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι. Ηταν ένα «μικρό κόμμα» που έλαχε μιας σύντομης αλλά κρίσιμης προεκλογικής υπερπροβολής από αστικά ΜΜΕ

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) συγκροτήθηκε από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρη και έτυχε υπερβολικής προβολής από τα αστικά ΜΜΕ, ενίοτε και ως «δύναμη κόντρα στο κατεστημένο». Στις εκλογές του 2009 ο ακροδεξιός ΛΑ.Ο.Σ. πήρε 5,6%, ποσοστό που λίγους μήνες μετά το «κατέθεσε» στην ψήφιση του 1ου μνημονίου μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΛΑ.Ο.Σ., χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συγκυβέρνησαν με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο και ψήφισαν το 2ο μνημόνιο, το 2012.

Στις εκλογές του 2012 υπήρξε η κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση. Τότε η ψήφος στα «μικρά κόμματα» έδινε και έπαιρνε στα ΜΜΕ κ.α. Ενα τέτοιο «μικρό κόμμα» ήταν η ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Αριστερά), η οποία προέκυψε ύστερα από την αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης το 2012 ένα «μικρό κόμμα», για να υποδεχτεί όσους κυρίως αποχωρούσαν από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν το ακροδεξιό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, του πρώην βουλευτή και υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Πάνου Καμμένου. Στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 οι ΑΝΕΛ πήραν 7,5%. Υστερα από διάφορες μεταγραφές και αποχωρήσεις οι ΑΝΕΛ συγκυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια (2015 – 2019),

Το 2012, με τον μανδύα του αντισυστημικού «μικρού κόμματος», εξέλεξε βουλευτές η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή για πρώτη φορά.

Τον Σεπτέμβρη του 2015 το «μικρό κόμμα» που έλαβε 3,43% και μπήκε στη Βουλή ήταν η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Βουλευτές του κατέληξαν λίγο αργότερα στη ΝΔ (π.χ. Καλλιάνος), στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ!

Το 2019 επίσης μπήκε στη Βουλή το ακροδεξιό «μικρό κόμμα» Βελόπουλου. Ο Βελόπουλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε βουλευτής του παλιού ακροδεξιού κόμματος Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ψήφισε το 1ο μνημόνιο το 2010, στήριξε τη συγκρότηση συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑ.Ο.Σ., το 2012 έφυγε από τον ΛΑ.Ο.Σ. για τη Νέα Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 2015 για να φτιάξει την Ελληνική Λύση το 2016.

Για «μικρό κόμμα» την έκανε τη δουλίτσα του για λογαριασμό του συστήματος.

Αν μη τι άλλο, για «μικρό κόμμα» είναι χρήσιμα τα κουκιά του στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναφέρουμε όλα τα παραπάνω γιατί:

1. Το «σπρώξιμο», ιδιαίτερα από προσωπικότητες των media, «μικρών κομμάτων» δεν είναι κάτι καινούργιο, γίνεται σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με στόχο να μην πάρει η όποια αγανάκτηση ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

2. Από το πριν και το μετά αυτών των κομμάτων αποδεικνύεται ότι έχουν ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς με το ίδιο το σύστημα, το έχουν στηρίξει σε πολύ κρίσιμες φάσεις (όπως η περίοδος των μνημονίων ή η στήριξη σε σημαντικές ΝΑΤΟικές… αποστολές, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών).

3. Τα λεγόμενα μικρά κόμματα αποτελούν διάττοντες αστέρες που επιστρατεύονται από το κατεστημένο όταν τα χρειαστεί. Γι’ αυτό τα περισσότερα «μικρά κόμματα» κλείνουν τον κύκλο τους αρκετά γρήγορα, σε αντίθεση με τα στελέχη τους που μια χαρά βρίσκουν θέση στους πιο ισχυρούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος.

4. Το γεγονός ότι βουλευτές μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο με μεγάλη ευκολία δείχνει πως οι διαφορές αυτών των κομμάτων, που ανταλλάζουν βουλευτές, δεν είναι τελικά και τόσο χαώδεις. Τους ενώνει η στήριξη στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

5. Από την παραπάνω σύντομη αναδρομή στην πορεία των λεγόμενων μικρών κομμάτων αποδεικνύεται ότι μόνο όταν ψηφίζεις ΚΚΕ ξέρεις τι θα σου βγει, ξέρεις ότι η ψήφος σου θα μείνει ΚΚΕ. Δεν θα μεταλλαχτεί, δεν θα εκλέξεις π.χ. κάποια βουλευτή με το ΜέΡΑ25 για να την δεις μετά στον ΣΥΡΙΖΑ.

* * *
Τελικά τα λεγόμενα μικρά κόμματα αποδεικνύονται χρήσιμοι σύμμαχοι του μεγάλου ενόχου για τα προβλήματα του λαού. Η ψήφος είναι όπλο όταν αξιοποιείται για να αποδυναμωθούν τα κόμματα του συστήματος, όταν αξιοποιείται για να δυναμώσει ο πόλος της αντίστασης, του αγώνα και της προοπτικής ενάντια στον σημερινό βούρκο της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Η ψήφος είναι όπλο όταν κατατίθεται στο ΚΚΕ, γιατί αυτήν την ψήφο την κερδίζεις από την επόμενη μέρα των εκλογών, την βλέπεις δίπλα σου και όχι απέναντί σου σε παζάρια για κυβερνητικές καρέκλες. Δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, σε όλες τις εκλογές γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Back to top button