Front PageΓενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

Επιστρέφουν από αύριο οι πιστοί στις εκκλησίες – Τι μέτρα θα εφαρμοστούν

Με τη συμμετοχή πιστών θα πραγματοποιούνται από αύριο, Κυριακή 17 Μαΐου, οι λειτουργίες και οι τελετές στις εκκλησίες.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας οι ναοί και χώροι λατρείας -έπειτα από διάστημα σχεδόν δύο μηνών- θα υποδεχτούν τους πιστούς, ενώ ιερείς και προσωπικό έχουν καταβάλει μέγιστη προσπάθεια ώστε εφαρμοστούν οι κανόνες που έχουν θεσπίσει οι ειδικοί.

Από την Κυριακή οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται στις εκκλησίες και τους ναούς και να συμμετάσχουν στη τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) υπό συγκεκριμένους όμως κανόνες. Προς διευκόλυνση των πιστών μάλιστα, πολλές μητροπόλεις θα τελούν περισσότερες από μία θείες λειτουργίες προκειμένου να συμμετάσχει ο μέγιστος αριθμός ατόμων.

Παράλληλα, κανονικά αναμένεται να προσέρχονται στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, ένα θέμα που έχει διχάσει μέχρι σήμερα εκκλησία και επιστήμονες και που σίγουρα αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου «διαξιφισμούς» τις επόμενες ημέρες.
Επιστρέφουν από αύριο οι πιστοί στις εκκλησίες - Τι μέτρα θα εφαρμοστούν

Τι θα ισχύει από την Κυριακή

Η επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περίοδο προ κοροναϊού, καθώς η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Πολιτεία έχουν θέσει αυστηρούς όρους και κανόνες.

Ειδικότερα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα, τα οποία οφείλουν να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.

Πιο αναλυτικά:

  • Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.
  • Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
  • Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
  • Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.
  • Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.
  • Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
  • Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
  • Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.
  • Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.
  • Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.
  • Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.
Επιστρέφουν από αύριο οι πιστοί στις εκκλησίες - Τι μέτρα θα εφαρμοστούν

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων

Με εγκύκλιό της μάλιστα που θα διαβαστεί την Κυριακή σε όλους τους ναούς της χώρας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τονίζει πως «η προσέλευσή μας στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις μας γίνεται υπό τας προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κοροναϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

«Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα, να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις» σημειώνεται στην εγκύκλιο, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία την ειδική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και πάλι σας προτρέπουμε σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε όρια τα οποία η ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας, έχουν θέσει (…) Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπεραστούν. Η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους ναούς».

Πηγή: tanea.gr

Back to top button