ΑγροτικάΦάρσαλα

Διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις από την εκποίηση της ΕΑΣ Φαρσάλων

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φαρσάλων το απόγευμα του Σαββάτου, μεταξύ των πρώην εργαζομένων και συνταξιούχων της υπό εκκαθάριση ευρισκομένης ΕΑΣ Φαρσάλων και των νομικών τους συμβούλων, όπου ενημερώθηκαν για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκκαθάριση και την έως τώρα πορεία της.

Αφορμή αυτής της συνάντησης αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερίας» στις 23/08/2020, το οποίο αναφερόταν στους πρώην εργαζόμενους της υπό εκκαθάριση Ένωσης Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣ Λάρισας), σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατέθεσε τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων από αυτές που προβάλλουν οι τράπεζες για πτωχευμένες εταιρείες προ του 2015, για αυτές που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας” όμως “άνοιξε” το δρόμο σε υπό εκκαθάριση εταιρείες, όπως η ΕΑΣ Λάρισας, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Την συνάντηση προλόγισε ο Ευάγγελος Κατσαούνης (πρώην εργαζόμενος ΕΑΣ Φαρσάλων), ο οποίος ανέφερε τα τελευταία γεγονότα και τις εξελίξεις που υπάρχουν, αναρωτώμενος, για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Ακολούθησε ενημέρωση από τους τρεις παριστάμενους νομικούς συμβούλους που βρέθηκαν στην συνάντηση κ.κ. Ειρήνη Γκόβαρη, Ευάγγελο Τσικαρδώνη και Βάιο Δασκαλόπουλο, απατώντας σε ερωτήματα των πρ. εργαζομένων. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του τρόπου της συνολικής και ταυτόχρονα αποτελεσματικής εκπροσωπήσεως των πρώην εργαζομένων και των συνταξιούχων ενώπιον όλων των αρμοδίων φορέων, οργάνων, αρχών και θεσμών προκειμένου να υπάρξει μια αποτελεσματικότερη ενημέρωση αυτών με την εκλογή μιας «επιτροπής εκπροσωπήσεως και συντονισμού», η οποία θα δρα μαζί και σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους.

Συγκεκριμένα από την συνάντηση ορίστηκε εξαμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους εξής: Κατσαούνης Ευάγγελος, Χατζηαντωνίου Καίτη, Τσούνη Αγορίτσα, Λιακόπουλος Αχιλλέας, Κοντούλης Αναστάσιος και Λελεντζής Ιωάννης, ενώ ορίστηκαν επίσης ως αναπληρωματικά μέλη οι εξής: Αρσενοπούλου Παρασκευή, Τσιάκα Ευαγγελία και Τσέντζο Μιχαήλ.

Οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις με την νομοθετική πρωτοβουλία, πιθανόν να δημιουργούν προβλήματα και ζητήματα, ως προς την τελική κατάταξη των απαιτήσεων των εργαζομένων στο προϊόν της εκκαθαρίσεως και την σειρά κατατάξεως σε σχέση με εκείνες του Δημοσίου λόγω της υπάρξεως μεγάλων οφειλών ΦΠΑ στην συνεταιριστική επιχείρηση. Η συντονιστική επιτροπή από εδώ και στο εξής θα προβεί σε συναντήσεις με θεσμικά όργανα, έτσι ώστε η ερμηνεία του νόμου να είναι προς όφελος των εργαζομένων, σε συνεργασία με τους νομικους τους συμβούλους. Ο διάλογος ήταν γόνιμος και εποικοδομητικός, ενώ διάχυτη ήταν άποψη πως για την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων, εφαρμογή έχει το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Back to top button