Πολιτικά,Φάρσαλα

Αποστόλης Αναγνώστου: «Όχι στις συνεδριάσεις δια περιφοράς»

H ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων με επιστολή της προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο

Την αντίθεση της για την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων, εν μέσω πανδημίας, με συνεδριάσεις «δια περιφοράς» όπως θα γίνει και η σημερινή, διατυπώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων, δια του εκλεγμένου εκπροσώπου της, στο δημοτικό συμβούλιο κ. Αποστόλη Αναγνώστου με επιστολή του προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, διαδικασία που όπως αναφέρει στην επιστολή “αφαιρεί την πολιτική αντιπαράθεση το δικαίωμα στη διαφορετική θέση, στη γνώση της τοποθέτησης των δημοτικών συμβούλων, φέρνει θέματα που μόνο επείγοντα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν”.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων καταγγέλλει τη δημοτική αρχή που προσπαθεί να «φιλοτεχνήσει» υπεύθυνο και φιλολαϊκό προφίλ με “ασπιρίνες” ενάντια στις συνέπειες της πανδημίας, εκφυλίζοντας τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Με συνεδρίαση «δια περιφοράς», διαδικασία που αφαιρεί την πολιτική αντιπαράθεση, το δικαίωμα στη διαφορετική θέση, στη γνώση της τοποθέτησης των δημοτικών συμβούλων, φέρνει θέματα που μόνο επείγοντα  δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, θέματα που μπορούν να συζητηθούν και αργότερα, ενώ η λειτουργία του ΔΣ θα έπρεπε να αφορά μόνο θέματα σχετικά με την πανδημία και άλλα επείγοντα ζητήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  Φαρσάλων από την στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό, καταθέτοντας προς τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και τον λαό προτάσεις για την προστασία από την πανδημία. Η δημοτική αρχή εισηγείται ημίμετρα, χωρίς να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις, ενώ η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει νέα δεδομένα και ανάγκες. Με την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και την συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπής του δήμου μας, αλλά και της Τρίτης 28-04-2020 φάνηκε η γύμνια του Δήμου σε προσωπικό, υποδομές εξοπλισμό, η απόσταση των μέτρων που παίρνει από τις ανάγκες του λαού για  ανακούφιση. Η δημοτική αρχή δε διεκδικεί από τη κυβέρνηση ενίσχυση των υπηρεσιών που του έχει φορτώσει, δεν παίρνει πολιτική θέση  διεκδίκησης μέτρων προστασίας του λαού από την κυβέρνηση. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού είναι το κράτος σε όλα του τα επίπεδα, από τη κυβέρνηση μέχρι και τους Δήμους, από τη μια γενναία χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων, φόρτωμα των βαρών της κρίσης στον λαό από την άλλη, με αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν «στην αναμπουμπούλα» για να μείνουν μετά. Όσο για τους Δήμους, η κυβέρνηση θα πάρει πίσω σε 18 δόσεις από την μελλοντική τους κρατική  επιχορήγηση, τα όποια κονδύλια δώσει για κάλυψη των εκτάκτων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας, και συγχρόνως οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων αγγίζουν το 70% τα τελευταία χρόνια. Ζητάμε τη συναίνεση της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων για σύγκληση, εκτάκτου δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και τη σχετική χρηματοδότηση που προβλέπεται όχι δια περιφοράς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων διεκδικεί: Άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση του Δήμου από το κράτος για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, πλήρης κάλυψη όλων των θέσεων και ειδικοτήτων ιατρών και μικροβιολογικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, παύση ελέγχου του Οικονομικού παρατηρητηρίου για ισολογισμό  εσόδων-εξόδων, κάλυψη από το κράτος των οφειλών του Δήμου, μείωση ενεργειακού κόστους με τιμολόγιο όπως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις , μείωση ΦΠΑ για ΔΕΥΑΦ, σχολειά αθλητικές δομές , και προνοιακές, μεση βελτίωση των υποδομών στον καταυλισμό των συμπολιτών μας Ρομά (διάνοιξη δρόμων, αποχετευση, πλήρη καθαριότητα των δρόμων).

Η ΛΑΣΥ Φαρσάλων καταθέτει πρόταση προς ψήφιση θέματα του δημοτικού συμβουλίου όπως και της Οικονομικής Επιτροπής να μην παίρνονται αποφάσεις δια περιφοράς, θέματα που δεν έχουν ρόλο να λαμβάνονται αποφάσεις έκτακτα με τρόπο καθαρά αντιδημοκρατικό. 

Άμεσα θεωρούμε πως ο Δήμος πρέπει να πάρει τα παρακάτω μέτρα όπως: Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων αγροτοκτηνοτρόφων, οπωσδήποτε  για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, από δημοτικά τέλη και φόρους (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, άρδευσης, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων)  από 1/3 έως το τέλος του 2020,αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων τελών πριν την 1/3. Το ίδιο για μισθώματα δημοτικής περιουσίας όσων έχουν αναστείλει τη λειτουργία  τους  (κυλικεία, αναψυκτήρια κλπ). Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό ,κατάργηση των περιοριστικών μνημονιακών δεσμεύσεων σε  προσλήψεις, κατάργηση όλων των διατάξεων ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών (πράσινο,καθαριότητα,ηλεκτροφωτισμός)”.

Back to top button