Όλη η αλήθεια για το φράγμα του Ενιπέα Φαρσάλων!
Γράφει ο κ. Δημήτρης Γιακοβής
Με επιστολή του ο κ. Δημήτρης Γιακοβής “ρίχνει φως” στην υπόθεση του φράγματος του Ενιπέα Φαρσάλων και με χρονολογικά στοιχεία και απτές αποδείξεις μας παρουσιάζει όλο το “ταξίδι” των αποφάσεων μέχρι την τελική απόφαση για την υλοποίηση του διαγωνισμού.
Αναλυτικά:
Στις 30 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε το ταξίδι για το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ για την Επαρχία Φαρσάλων, έργο χαρακτηρισμένο ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, έργο που ίσως κανείς μας δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αλλάζει και εμπλουτίζει όχι μόνο τη φυσική μορφολογία της περιοχής μας, αλλά αλλάζει και την οικονομία της. Εισάγει την Επαρχία Φαρσάλων σε νέες συνθήκες, όπου η τεχνολογία θα σταθεί αρωγός τόσο στην ορθολογική αξιοποίηση των πολύτιμων φυσικών πόρων της όσο και στην προστασία της απο τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Αυτά φέρνει στον τόπο η ιστορική απόφαση της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δόθηκε πράσινο φώς και έγινε η εκκίνηση για ένα τεχνικό έργο κόστους 185 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και ανυπολόγιστης αξίας για την Επαρχία μας, που αφορά στην κατασκευή φράγματος στον ποταμό Ενιπέα, στην θέση Παλιοδερλί, 5 χλμ. ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς, προς όφελος όλων των κατοίκων της Επαρχίας Φαρσάλων : φέρνει φτηνό νερό στους αγρότες –αρδευτές, μέσω κλειστών δικτύων διανομής νερού και φέρνει καθαρό πόσιμο νερό μέσω της ΔΕΥΑΦ στην πόλη των Φαρσάλων και 31 οικισμούς της Επαρχίας μας.
Στις 20 Νοεμβρίου 2022 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο αρδευτικό πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες μας, κατηγορώντας την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οτι «έχει παγώσει τα δρομολογημένα έργα από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα φράγματα στα Φάρσαλα, Τύρναβο και Ελασσόνα και τα έργα μεταφοράς νερού από την Λίμνη Κάρλα, με αποτέλεσμα η ερημοποίηση του κάμπου να αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να εγκαταλείψει την αγροτική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα» .
Και στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας πρότεινε « να γίνει πολιτική αλλαγή και να ξεκινήσει δουλειά, να μη χαθεί άλλος χρόνος για τον αγροτικό κόσμο και τους ανθρώπους της παραγωγής » .
Προς πλήρη διάψευση του κ. Τσίπρα και προς χαρά των κατοίκων των Φαρσάλων, στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Φαρσάλων, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ένταξη του έργου της Κατασκευής του Φράγματος Ενιπέα στα προγραμματισμένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με μορφή Σ.Δ.Ι.Τ.
Όμως, σε πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα Φάρσαλα στις 23-11-2022, ο πρώην Δήμαρχος κύριος Καραχάλιος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «επειδή αυξήθηκε το κόστος του έργου του Φράγματος Ενιπέα, προβλέπεται ότι μάλλον στο τέλος θα την πληρώσουν οι αγρότες” και προέτρεψε τους αγρότες να είναι προσεκτικοί και “να το ψάξουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ, να δούνε τους όρους κατασκευής και λειτουργίας του Φράγματος γιατί μπορεί να μην τους συμφέρει η χρήση». Και με αυτές τις ατεκμηρίωτες γενικότητες θεώρησε ότι προσέφερε χρήσιμο και γόνιμο αντιπολιτευτικό έργο.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 24-11-2022 με αφορμή πρόταση του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Εσκίογλου για την Διαδημοτική συνεργασία του Δήμου Φαρσάλων και Αλμυρού για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού, κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στους αγρότες, παραπλανώντας τους και τάζοντάς τους μείωση του αρδευτικού τέλους με σκεπτικό «τζάμπα-ρεύμα», εφόσον ενταχθεί στην Ενεργειακής Κοινότητα ως μέλος το ΤΟΕΒ. Κι όλα αυτά, χωρίς να αναφέρουν ότι για την αδειοδότηση και κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των αγροτών, θα πρέπει η Ενεργειακή Κοινότητα να βρεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ, διότι δεν υπάρχουν ούτε για Δήμους ούτε για ιδιώτες επιδοτήσεις που να καλύπτουν όλο αυτό το τεράστιο κόστος εκατομμυρίων! Τζάμπα ρεύμα δεν υπάρχει, καθώς κανένα αγαθό δεν είναι τζάμπα, εκτός αν κανείς πιστεύει αφελώς τα τζάμπα λόγια επιτήδειων.
Και εδώ έχουμε το παράδοξο : ο υπέρμαχος της κατασκευής του Φράγματος , Πρόεδρος του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ κ. Δραχμάνης, που στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έλαβε το λόγο κι έδωσε ενώπιον όλων θερμά συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για την γενναία και ιστορική του απόφαση και πρότεινε μάλιστα και «κουμπαριές», δηλ. να ονομαστεί το έργο «Κυριάκος Μητσοτάκης», φέρεται αίφνης να συντρέχει και να επικουρεί τον επικριτή του ίδιου έργου κ. Καραχάλιο και μαζί οι δυο τους να έρχονται σήμερα, υπέρμαχοι της συμμετοχής του ΤΟΕΒ στην Ενεργειακή Κοινότητα των δήμων Φαρσάλων και Αλμυρού για “να σώσουν έτσι τους αγρότες από τα εξαιρετικά υψηλά αρδευτικά τέλη που ισχύουν σήμερα στην περιοχή μας”. Γιατί άραγε; Γιατί άραγε τόση πρεμούρα να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ότι το έργο του Φράγματος Ενιπέα τάχα είναι άχρηστο, διότι οι “χαζοί” που ετοιμάζονται να το χρηματοδοτήσουν δεν βλέπουν την άμεση και φτηνή λύση του φτηνού ρεύματος απο ΑΠΕ
Γιατί άραγε δεν λένε ότι για να υλοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό έργο, θα περάσουν χρόνια; Γιατί αποκρύπτουν ότι φωτοβολταϊκά έργα, από Δήμους κι Ενεργειακές Κοινότητες που σημειωτέον έχουν ήδη τα χρήματα, καθυστερούν να συνδεθούν στο δίκτυο και να λειτουργήσουν, διότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ πανελλαδικά και ειδικά στη Θεσσαλία είναι κορεσμένο και θα πάρει χρόνια μέχρι να συνδεθούν και να λειτουργήσουν; Η μήπως δεν το λένε επειδή δεν το ξέρουν; Διότι απλά ήθελαν να κάνουν μια “επικοινωνιακή παρέμβαση” κατά του κυβερνητικού έργου, χωρίς ειρμό, έρμα και έρεισμα, προς κατανάλωση από ανίδεους περί αυτά “ιθαγενείς”;
Λυπηρό και θλιβερό. Γιατί είναι ντροπή να παραπλανάς ανθρώπους και να μην τους λες ότι, ακόμη και με τη συμμετοχή του ΤΟΕΒ σε μια Ενεργειακή Κοινότητα που θα καταφερει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα, απτά αποτελέσματα ( μείωση κόστους ) στις γεωτρήσεις δεν θα δούνε σύντομα.
Αντί να πανηγυρίζουμε όλοι για το δώρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Επαρχία Φαρσάλων, το οποίο θα εκτελεστεί με μηδενική οικονομική επιβάρυνση των τοπικών φορέων για την κατασκευή του, κάποιοι προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο, θεωρώντας ότι αυτό το έργο δεν αποτελεί λύση για τους αγρότες, αλλά ότι η λύση είναι να γίνει μέλος το ΤΟΕΒ σε Ενεργειακή Κοινότητα που θα παρέχει στους αγρότες φτηνό ρεύμα για τις αρδευτικές γεωτρήσεις !
Ας μάς εξηγήσουν πώς κι από πού θα εξασφαλίσει το ΤΟΕΒ δωρεάν τα δεκάδες εκατομμύρια για να υλοποιήσει ένα φωτοβολταϊκό έργο των μεγαβάτ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των αγροτών – διότι αν η Ενεργειακή Κοινότητα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρει για να υλοποιήσει το φωτοβολταϊκό έργο, δεν προβλέπεται να χαρίζει το ρεύμα στους αγρότες… Κι αν αφήσει τα δάνεια απλήρωτα στις Τράπεζες, πολύ σύντομα η Ενεργειακή Κοινότητα θα ανήκει στις Τράπεζες. Δωρεάν χρήμα δεν δίδεται.
Κανείς δεν είναι αντίθετος σε μια πρόσφορη λύση που θα βοηθήσει όλους τους κατοίκους της περιοχής, αγρότες και επαγγελματίες κτηνοτρόφους του Δήμου Φαρσάλων, αλλά προσοχή κύριοι, Ολοι_Μαζί_Για_Το_Μαγαζί, πρόχειρες, αστήρικτες και επιπόλαιες εξαγγελίες με βάση το “τζάμπα” δεν πείθουν κανέναν ούτε για τη σοβαρότητα, ούτε για την ικανότητα ούτε για τις αγαθές προθέσεις όποιου τις εξαγγέλλει..
Για το Φράγμα Ενιπέα στη θέση Παλιοδερλί, παρά τις μέχρι τούδε δηλώσεις ευγενών προθέσεων, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ κάνανε κάτι. Ας μη μάς τυφλώνει η κομματική οπτική κι ας γίνει δεκτό με ανακούφιση ότι επιτέλους σήμερα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να το υλοποιήσει. Και επί τέλους το έργο ξεκίνησε.
Κύριοι είναι κακό να βρίσκεται κανείς από φανατισμό στην λάθος πλευρά της Ιστορίας σε τόσο κρίσιμα πράγματα για τον τόπο μας. Ποιός είναι τόσο τυφλός να μη βλέπει ότι η Επαρχία Φαρσάλων διαρκώς φθίνει πληθυσμιακά και οικονομικά, υστερεί σε εκσυγχρονισμό και το μέλλον της υπονομεύεται από τις διχόνοιες και τις μικρότητες και τις ίντριγκες που δηλητηριάζουν το κλίμα, αντιστρατεύονται κάθε ουσιαστικό βήμα μπροστά και οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Μια μικρή μεν αλλά ιστορική πόλη από την αρχαιότητα, δεν μπορεί να βρεί το βήμα της και αναλώνεται στον κακώς εννοούμενο επαρχιωτισμό, αντί να βρεί τη θέση της, όπως θα μπορούσε κι όπως της αξίζει, στον ευρύτερο σύγχρονο κόσμο.
Πέρασαν 56 χρόνια από τη τελευταία φορά που εν ενεργεία Πρωθυπουργός “έβαλε στο χάρτη του” κι επισκέφθηκε α Φάρσαλα (Γ. Παπανδρέου 1965 ) – ( Κ. Μητσοτάκης 2021 )
Πέρασαν 51 χρόνια από την παράδοση της Α΄ Μελέτης που είχε εκπονήσει η ELEKTROWATT (1971) με συνδρομή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης για το Φράγμα Σκοπιάς στον Ενιπέα στην θέση «Παλιοδερλί».
Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Φάρσαλα για να βάλει την πέτρα στα θεμέλια για το Φράγμα – και μια τρίτη για τη θέση του σε λειτουργία. Για να φανούν τα οφέλη του, ακόμη και για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τα δούνε σήμερα.
Δημήτρης Γιακοβής – Αρχιτέκτων Μηχανικός.
Χρονολογικό Παράρτημα του Μεγαλύτερου έργου όλων των εποχών για τον Δήμο Φαρσάλων
Διαχρονική πορεία του Έργου «Κατασκευή Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (Στη Θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων.»
Αρχικά την 1η Μαρτίου 2021 έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Κώστα Καραμανλή, του χαρακτηρισμού του έργου με τίτλο: «Κατασκευή Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (Στη Θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων.» ως έργου Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 10 του ν.679/1977 (Α΄245) και ένταξής του στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και (β) Ορισμός αποφαινόμενων οργάνων για την ανάθεση του ως άνω έργου.
Στις 6/9/2022 έχουμε την δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Δημόσιου Διεθνούς διαγωνισμού με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης, σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο: “Κατασκευή Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (Στη Θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων.
Στην τελική ευθεία το μεγάλο έργο του Φράγματος.
Την Τρίτη 30/11 έχουμε την πρώτη ουσιαστική απόφαση για τον διαγωνισμό:
Συγκροτούμε Επιτροπή Διενέργειας της Α’ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ), για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου: «Κατασκευή Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (Στη Θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων.»
σύμφωνα με τις διατάξεις των ν.4412/2016 και ν.3389/2005, και κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης Σύμπραξης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής.
Στις 1/12 ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που αναμένεται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Στις (30 Νοεμβρίου) ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών. Αντικείμενο των έργων είναι:
– για το Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων η μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει αξιολόγηση των σχημάτων και θα ακολουθήσει η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη Β`φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.
Η διάρκεια της ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.