Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Όλη η αλήθεια για το υδρευτικό των Φαρσάλων

-Τα έργα προχωρούν παρά την άθλια επίθεση λάσπης
-Τα “μέτωπα” που κινείται η Δημοτικη αρχή
-Τι δηλώνουν στον “Π.Τ.” στελέχη απόλυτα αρμόδια για την υλοποίηση

Σε δύο μέτωπα κινείται η δημοτική αρχή Φαρσάλων για την οριστική επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης των Φαρσάλων, ένα ζήτημα εξάλλου που υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση του δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου την άνοιξη του 2019.

Η έλευση πριν από περίπου έναν χρόνο, του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στα Φάρσαλα και η δημόσια δέσμευσή του ότι τα έργα για την επίλυση του υδρευτικού θα γίνουν εντός της κυβερνητικής του θητείας, ήταν ένα από τα πλέον αισιόδοξα νέα που σημάδεψαν την περυσινή χρονιά για την περιοχή μας.

Ακολούθησε μπαράζ τεχνικών συσκέψεων μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου Φαρσάλων και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την υδροδότηση της πόλης των Φαρσάλων από δύο φράγματα που θα κατασκευαστούν κοντά στα χωριά Δίλοφο και Ναρθάκιο, της δημοτικής ενότητας Ναρθακίου.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Πρώτου Τύπου» η πορεία των εργασιών βρίσκεται στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε στο επόμενο βήμα, εντός του 2021 να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και να δημοπρατηθεί το έργο, το οποίο θα ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ολοκλήρωση των μελετών είναι μία διαδικασία με σημαίνοντα ρόλο και όπως εξηγούσαν πηγές στον «Πρώτο Τύπο», όλα βαίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος που καταρτίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Την ίδια ώρα όμως, η δημοτική αρχή Φαρσάλων εργάζεται πάνω και σε ένα παράλληλο πλάνο, προκειμένου μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της υδροδότησης που προαναφέρθηκε, να διασφαλιστεί η σταθερά υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού.

Έτσι, μετά από σχετική έρευνα από τα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φαρσάλων, αποφασίστηκε με εντολή του δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου και κατά πλειοψηφία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΦ, η ανόρυξη γεώτρησης στη θέση «Μεριάς», λίγο έξω από την πόλη. Μία γεώτρηση που θα κοστίσει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό περί τις 57.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που έρχονται από τις εργασίες, η ποιότητα του νερού είναι πολύ υψηλή καθώς υπολογίζεται πως η περιεκτικότητα σε νιτρικά δεν ξεπερνά τα 10 ppm.

Εκτιμάται δε, πως σαφής εικόνα για την ποσότητα του νερού θα υπάρξει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων όταν και θα γίνει η πρώτη άντληση.

Ο στόχος είναι η συγκεκριμένη γεώτρηση να «συμπληρώσει» το ήδη υπάρχον δίκτυο ύδρευσης, αυξάνοντας τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα του νερού που θα φθάνει στις βρύσες μας.

Σε ερώτησή μας σχετικά με την ποιότητα του νερού και τα διάφορα σενάρια που διακινούν κάποιοι για τη νέα γεώτρηση, στέλεχος της δημοτικής αρχής εξήγησε πως «o δήμος Φαρσάλων δεν έχει να κρύψει κάτι. Να είναι βέβαιοι οι πολίτες των Φαρσάλων πως η ποιότητα του νερού που θα αντληθεί από τη νέα γεώτρηση θα είναι υψηλή. Όχι μόνον σε ότι αφορά την περιεκτικότητα σε νιτρικά, αλλά και σε άλλες παραμέτρους καίριες για την τελική ποιότητα του νερού. Είναι ανεπίτρεπτο να παίζουν κάποιοι πολιτικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία».

Όπως εύκολα κατανοεί κανείς, οι παραπάνω ενέργειες διασφαλίζουν τόσο την οριστική επίλυση του υδρευτικού ζητήματος για δεκαετίες, αλλά και διασφαλίζουν πως δε θα παρουσιαστεί ξανά πρόβλημα λειψυδρίας, όπως το είχαν ζήσει οι κάτοικοι των Φαρσάλων τα τελευταία χρόνια.

Κι όλα αυτά, με πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση για το δήμο Φαρσάλων.

Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται αποτελούν μία μεθοδευμένη επίθεση λάσπης που ως αποσκοπεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα με στόχο το μικροπολιτικό όφελος ορισμένων.

Back to top button