Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Με μεγάλη συμμετοχή στα Φάρσαλα η εκδήλωση για την πρόληψη υγείας και τους εθελοντές δότες μυελού των οστών (φωτ.)

Η αξία της πρόληψης, η προαγωγή της υγείας και η ενημέρωση για την ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος στους δότες μυελού των οστών, ήταν τα αντικείμενα εκδήλωσης που έλαβε χώρα στα Φάρσαλα με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

Η εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων, είχε ως στόχο να αναδειχθεί ο σημαντικός και πολυδιάστατος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Κέντρο Υγείας στην κοινότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε η επισκέπτρια υγείας στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων κ. Παναγιώτα Μαλλούση. Παράλληλα με την ενημέρωση, πραγματοποιήθηκαν και εγγραφές νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών για τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, η πρόληψη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Ένας παράγοντας που ελαχιστοποιεί τη νοσηρότητα και αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μειώνοντας τη θνησιμότητα.

Η πρόοδος της επιστήμης στο σύνολό της καθώς και  η ανθρώπινη έρευνα, έχουν τοποθετήσει την πρόληψη σε θέση οδηγού, στην γενικότερη προσπάθεια ο άνθρωπος να έχει περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» υποστήριζε ο Ιπποκράτης.

Οι δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας πλέον πυκνώνουν μέσα από μία αλυσίδα φορέων είτε παροχής δημόσιας περίθαλψης όπως το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, είτε της αυτοδιοίκησης, είτε συλλόγων και φορέων που έρχονται να πληρώσουν κενά και να επιτελέσουν σπουδαίο έργο, όπως ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας».

Ένας σύλλογος που με την δημιουργία τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών, έρχεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς

Ως Δήμος Φαρσάλων, με το ΚΕΠ Υγείας, από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και συνεχίζουμε ακούραστα να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας κι εμείς, θέτουμε ως προτεραιότητα μία κοινωνία σωματικά και πνευματικά υγιή».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κ.Υ. ν. Λάρισας κ. Γιώργος Μπρισίμης τονίζοντας πως «η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση δίνει δύναμη σε όσους εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να είναι ο πυλώνας που θα λύσει τα προβλήματα των συνανθρώπων μας».

Από την πλευρά του ο Συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ. Φαρσάλων κ. Γιώργος Νεχωρίτης, είπε πως «ύψιστη προτεραιότητα για το ΚΥ Φαρσάλων είναι η διασφάλιση της ποιότητας υγείας των πολιτών και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιελάβανε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορούσε την αξία της εθελοντικής προσφοράς με σημαντικές πληροφορίες για την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η ομιλία έγινε από τη νοσηλεύτρια και υπεύθυνη νοσηλευτικής υπηρεσίας του Κ.Υ. Φαρσάλων κ. Ζαφειρία Γιαννάκη, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Όραμα Ελπίδας» με τον οποίο το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας.

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στη σημασία της πρόληψης για ζητήματα που αφορούν την υγεία και τον ρόλο του Κέντρου Υγείας στην κοινότητα. Την παρουσίαση έκανε η κ. Βασιλική Αετοπούλου – Φιλιπποπούλου, γενικός οικογενειακός γιατρός και επιμελήτρια Α΄ του Κ.Υ. Φαρσάλων.

Τέλος, συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Παναγιώτα Μαλλούση ευχαρίστησε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων και την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Σοφία Χατζηπλή,  καθώς και την κ. Ειρήνη Τσιάρα για την δωρεάν εκτύπωση του υλικού που διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Back to top button