Front PageΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Φράγμα Σκοπιάς: Θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ- Το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλία μετά τον Αχελώο

Ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για τη μελέτη. Έργο -ανάσα για τα Φάρσαλα και τη νοτιοδυτική Θεσσαλία.

Πρόκειται ίσως για το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο της Θεσσαλίας, μετά τον Αχελώο και τον Ε-65. Το φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων στον Ενιπέα για το οποίο έδωσε εντολή χθες ο πρωθυπουργός στον ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη για να εκπονηθεί η μελέτη του, δεν αφορά μόνο τα Φάρσαλα, αλλά έχει χαρακτήρα αντιπλημμυρικό αρδευτικό για όλη τη νοτιοδυτική Θεσσαλία.

Από τα νερά του Ενιπέα σχεδόν κάθε χειμώνα πλημμυρίζουν χιλιάδες στρέμματα στο αγρόκτημα του Παλαμά, μέχρι και το δήμο Φαρκαδόνας. Οι πλέον ευάλωτες περιοχές είναι το Ευύδριο, τα Πυργάκια, η Υπέρεια, το Φύλλο, ο Πέτρινος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Βλοχός και το Κεραμίδι.

Φράγμα Ενιπέα: Θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ- Το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλία μετά τον Αχελώο

Κάθε χειμώνα σχεδόν το χωριό Πέτρινο αποκόπτεται οδικά καθώς τα νερά του Ενιπέα κατακλύζουν τη γέφυρα


Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο η κυβέρνηση επιδιώκει να το υλοποιήσει μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα). Μεγάλες εταιρείες –παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ενδιαφέρονται για το project, προκειμένου μέσω της παραγωγής «καθαρής-πράσινης» υδροηλεκτρικής ενέργειες να αποσβέσουν ρήτρες και πρόστιμα από το χρηματιστήριο των ρύπων. Οι ίδιες είναι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη αναμένεται αν προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο παραχωρησιούχος να αναλάβει και την κατασκευή δικτύου άρδευσης για την ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, ενώ μέσω του Ενιπέα τα νερά το καλοκαίρι θα φτάνουν και στα καταληκτικά σημεία του δήμου Παλαμά, τα οποία δεν καλύπτονται από το δίκτυο Ταυρωπού, όπως για παράδειγμα τα Ορφανά και η Συκεώνα.

Φράγμα Ενιπέα: Θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ- Το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλία μετά τον Αχελώο


Σκοπιμότητα του έργου
Η αξιοποίηση των νερών του Ενιπέα μέσω ενός φράγματος στην ορεινή περιοχή της διαδρομής του, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησης των επιφανειακών απορροών των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τον Θεσσαλικό Κάμπο.
Ειδικότερα η σκέψη εκμετάλλευσης των επιφανειακών απορροών του Ενιπέα με την κατασκευή φράγματος στην περιοχή του άνω ρου του ποταμού, εντοπίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η σχετική έρευνα ανατέθηκε στην Electro – Watt η οποία επέλεξε τη θέση Παλιοδερλί στην περιοχή της Σκοπιάς ως την πλέον κατάλληλη θέση δημιουργίας φράγματος. Η παραπάνω εταιρεία εκπόνησε την Προμελέτη και την Οριστική Μελέτη του έργου του οποίου ο αρχικός στόχος ήταν η άρδευση 116.000 στρεμμάτων της επαρχίας Φαρσάλων για τα οποία απαιτούνται 60 – 70 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ύδατος σε κάθε περίοδο άρδευσης. Για την περιοχή του δήμου Φαρσάλων βέβαια το έργο θα έχει και υδροδοτικό χαρακτήρα, καθώς τα υπόγεια νερά της είναι έμφορτα νιτρικών σε πολλές περιπτώσεις με απαγορευτικές συγκεντρώσεις (πάνω από 50 mg), ενώ εδώ και χρόνια οι κάτοικοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν επιλεγεί το υψηλότερο σημείο για την κατασκευή του φραγματος (υπάρχουν άλλες δύο προτεινόμενες θέσεις χαμηλότερα) μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 5-7 MW. To κόστος της μελέτης αναμένεται να ανέλθει περί τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής του έργου περί τα 60 με 70 εκατομ. ευρώ.

Φράγμα Ενιπέα: Θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ- Το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλία μετά τον Αχελώο
Φράγμα Ενιπέα: Θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ- Το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλία μετά τον Αχελώο

Πηγή:thessaliatv.gr

Back to top button