Front PageΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Κοσμοσυρροή στην κεντρική ομιλία του Εσκίογλου: Σταθήκαμε όρθιοι στις κρίσεις, κάναμε σπουδαίο έργο στην επαρχία Φαρσάλων

Σε μία εντυπωσιακή από όγκο αλλά και από παλμό συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία των Φαρσάλων το βράδυ της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κι εκ νέου υποψήφιος κ. Μάκης Εσκίογλου, παρουσίασε το έργο της θητείας που ολοκληρώνεται, ενώ μίλησε και για την επόμενη περίοδο την οποία χαρακτήρισε ως «πενταετία ανάπτυξης για την επαρχία Φαρσάλων».

Δείτε το βίντεο

Με το πλήθος που κατέκλυσε την πλατεία και τους γύρω δρόμους παρά το κατά διαστήματα ψιλόβροχο που έπεφτε, ο κ. Εσκίογλου, εύλογα, ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για τα πρόσφατα νέα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα πως η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της επόμενης δημαρχιακής θητείας.

Είπε χαρακτηριστικά πως «αντί να πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών, οφείλουμε όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

Δε χωρά αμφιβολία πως όσο και να καθαρίσουμε ρέματα και ποτάμια, αν δεν ρυθμιστεί η ροή του νερού εκεί που πρέπει, στα ορεινά, το πρόβλημα δε θα αντιμετωπιστεί ποτέ αποτελεσματικά. Γι’ αυτό επιμένουμε πως η πραγματική θωράκιση της επαρχίας μας στα παραποτάμια δε μπορεί να γίνει αλλιώς, πέραν της κατασκευής του φράγματος της Σκοπιάς».

Για το θέμα υπενθύμισε πως «ήρθαμε εμείς ως Δημοτική Αρχή και από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε τις επαφές, κινητοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις της επαρχίας και του νομού. Ο στόχος μας ένας: Να πείσουμε την κυβέρνηση για τη σπουδαιότητα του έργου. Ένα έργο που θα αλλάξει την οικονομία της περιοχής μας και δύο ακόμη νομών. Ένα έργο που θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Και προπαντός ένα έργο που θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την περιοχή μας!

Προσωπικά έκανα αμέτρητες συναντήσεις, σχεδόν κάθε φορά που κατέβαινα για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα, με κυβερνητικά στελέχη, γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δεν ήρθε λοιπόν έτσι ξαφνικά μία μέρα η επιφοίτηση στον πρωθυπουργό και ανακοίνωσε το φράγμα της Σκοπιάς κατά την επίσκεψή του στα Φάρσαλα! Ήταν αποτέλεσμα σοβαρής δουλειάς, ήταν αποτέλεσμα επιχειρηματολογίας, ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας!»

Ο κ. Εσκίογλου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι μόνον όμως αυτό το έργο η λύση. Προφανώς και η κυβερνητική απόφαση για ενιαίο φορέα για τη Θεσσαλία θα έρθει να μας πει με ακρίβεια τι πρέπει να γίνει. Να μιλήσουν οι επιστήμονες.

Εμείς ως Δήμος Φαρσάλων, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του κινδύνου έχουμε καταθέσει από την άνοιξη του 2021 πρόταση ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης» η εκπόνηση μελέτης για τη λεκάνη απορροής της επαρχίας Φαρσάλων. Με απλά λόγια, να ξέρουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας, ειδικά όταν βρέχει, που πηγαίνουν τα νερά. Ελπίζω πλέον μετά τα νέα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών να μη καθυστερήσει άλλο και να χρηματοδοτήσει αυτή τη μελέτη.

Επιπρόσθετα, θα εντείνουμε και τις προσπάθειές μας για μικρότερα αντιπλημμυρικά έργα. Έργα που μπορεί να κάνει ο δήμος μας, όχι μόνον στα Φάρσαλα, αλλά και στα χωριά. Επεκτείνοντας παράλληλα και τα δίκτυα ομβρίων σε οικισμούς».

«ΚΑΝΑΜΕ ΕΡΓΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Αναφερόμενος στο έργο της θητείας που ολοκληρώνεται, τόνισε πως ο Δήμος σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε πανδημία, σε ενεργειακή κρίση, κράτησε όρθια την κοινωνία και παράλληλα προχώρησε το πρόγραμμά του.

«Τα Φάρσαλα, εξήγησε, την τελευταία τετραετία μπήκαν δυναμικά στον αναπτυξιακό χάρτη. Είδαν να λύνεται το υδρευτικό με τη δρομολόγηση των δύο φραγμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ναρθακίου. Είδαν να ανακοινώνεται το φράγμα της Σκοπιάς. Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ορισμένοι δεν θα μπορούσαν να δουν ούτε στα όνειρά τους!»

Τα δύο φράγματα σε Ναρθάκι και Δίλοφο δεν είναι πλέον ιδέα, ούτε όνειρο. Είναι η πραγματικότητα. Έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μάλιστα κατ’ εξαίρεση με διπλάσια κονδύλια απ’ ότι δικαιούμασταν. Και μέσα στην επόμενη θητεία θα φέρουν καθαρό και επαρκές νερό στα Φάρσαλα.

Αυτό είναι το τεράστιο βήμα προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν είναι όμως ο Δήμος μας μόνον η πόλη, είναι και τα χωριά μας. Και γι’ αυτό θα μελετήσουμε τρόπους για την – κατά το δυνατό – ενοποίηση του υδρευτικού μας δικτύου. Με σύγχρονα μέσα, με ηλεκτρονικό έλεγχο, ώστε να παρέχουμε σε όλους τους οικισμούς ποιοτικό και επαρκές νερό χωρίς προβλήματα».

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων συνέχισε αναφέροντας σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν, μεταξύ αυτών «το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας με στόχο να φτιάξουμε μία πιο ανθρώπινη πόλη. Η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων. Μας έλεγαν ότι το τελείωσαν, ενώ είχαν αφήσει τρεις στους δέκα Φαρσαλινούς εκτός αποχέτευσης. Το βγάλαμε από τα συρτάρια, το παλέψαμε, βρήκαμε χρηματοδότηση, το ολοκληρώνουμε! Αυτή είναι η αλήθεια. Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σειρά δημοσίων κτηρίων για να εξοικονομήσουμε πόρους και να προσφέρουμε περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Οδοφωτισμός με φωτιστικά νέας τεχνολογίας led. Περισσότερη ασφάλεια για τις μετακινήσεις, τεράστια οικονομία για τον δήμο μας. Χρήματα που εξοικονομούνται και επιστρέφουν ξανά στους πολίτες! Κάναμε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις σε Φάρσαλα και χωριά και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Αν είναι δυνατόν! Κάποιοι μίλησαν για έργα βιτρίνας! Λες και είναι βιτρίνα το να μπορεί κάποιος να μετακινείται με ασφάλεια με την οικογένειά του, να πηγαίνει στη δουλειά του, να μεταφέρει το εμπόρευμά του. Το αφήνω στην κρίση σας. Ολοκληρώσαμε την αστική ανάπλαση στην περιοχή πίσω από το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, πίσω από το παλιό γήπεδο. Είναι σε εξέλιξη η μεγάλη παρέμβαση στον περιφερειακό μας. Με περιπατητικό διάδρομο, με καινούρια φωτιστικά και προπαντός με εκτεταμένη δενδροφύτευση.

Προχωρήσαμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στα χωριά μας, σε αναπλάσεις χώρων, σε συντηρήσεις κτηρίων, σε μικρότερα και μεγαλύτερα έργα. Πάντα ακούγοντας τους προέδρους, τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά την τεχνική μας υπηρεσία».

Ειδική μνεία πραγματοποίησε στον πρωτογενή τομέα σημειώνοντας πως «ασταμάτητα κάναμε παρεμβάσεις για την αγροτική οδοποιία, για αποστραγγιστικά έργα, για καθαρισμούς τάφρων. Και με τα δικά μας μηχανήματα και με εξωτερικούς συνεργάτες.

Είμαστε στη φάση του διαγωνισμού για τη Διασύνδεση μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων με το περιφερειακό και δημοτικό δίκτυο οδοποιίας.

Ετοιμάζουμε πρόταση για το πρόγραμμα «Τρίτσης» ώστε να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο προς κτηνοτροφικές μονάδες στη Σκοπιά, αλλά και για τις περιοχές που χτυπήθηκαν ξανά από τα καιρικά φαινόμενα».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Στον τομέα του πολιτισμού, ο κ. Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων πως «παραδώσαμε στους συμπολίτες μας, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να έρθουν και να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας, τον Πύργο Καραμίχου, που πλέον λειτουργεί ως Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας της Νεότερης Ιστορίας των Φαρσάλων.

Είμαστε στην τελική ευθεία για να λειτουργήσει το πρώην 1ο Δημοτικό στην Καναδά, ως το μουσείο μας.

Είμαστε σε φάση διαγωνισμού για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το πολιτιστικό μας κέντρο.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές σε Σκοτούσσα, Ερέτρεια και Καλλιθέα. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Μετατρέψαμε το παλιό δημοτικό σχολείο στην Αμπελιά σε χώρο πολιτισμού.

Δημιουργούμε υπαίθριο χώρο αναψυχής στη Βαμβακού.

Και βέβαια θέλω να θυμίσω πως η μελέτη που καταθέσαμε για την αξιοποίηση της περιοχής Κατράνα ως χώρου πολιτισμού, εγκρίθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία. Για να δημιουργήσουμε κάτι σπάνιο και ιδιαίτερο στον τόπο μας».

Υπενθύμισε επίσης «και τις προσπάθειες που καταβάλαμε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την κατοχύρωση του χαλβά Φαρσάλων. Για να προστατέψουμε και να δώσουμε προστιθέμενη αξία σ’ αυτό το μοναδικό στον κόσμο, τοπικό προϊόν».

ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε ότι αφορά την πενταετία που χαράζει μπροστά μας, Δήμαρχος Φαρσάλων ξεκαθάρισε πως «προτεραιότητα λόγω των συνθηκών, είναι να θωρακιστούμε απέναντι στην κλιματική κρίση. Στα όσα ήδη είπα προσθέτω και τα εξής:

Την καθιέρωση παγίου προγράμματος καθαρισμού των φρεατίων σε κρίσιμα σημεία όλων των οικισμών της επαρχίας Φαρσάλων.

Την άμεση υλοποίηση ελέγχων στατικότητας για όλα τα δημοτικά κτίρια και τις κρίσιμες υποδομές που συνδέουν το Δήμο, τα χωριά και τους οικισμούς.

Και τον τακτικό καθαρισμό περιμετρικά του αισθητικού άλσους Φαρσάλων, παράλληλα με την εκπόνηση μελέτης για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων στον περιφερειακό δρόμο».

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

«Παράλληλα με την επίλυση του υδρευτικού, συνέχισε, θέλω να σταθώ σε κάποια ορόσημα που βάζουμε ως Δημοτική Αρχή στο πρόγραμμά μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες εξελίξεις και ανακατατάξεις και πώς αυτές έρχονται να επηρεάσουν την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα στην πόλη και την επαρχία, προκύπτουν ως στρατηγικής σημασίας για το επόμενο διάστημα οι τρείς παρακάτω πρωτοβουλίες:

Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την όλη περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνοντας υπόψη και τη μελέτη οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου Φαρσάλων που εκπονεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Η έναρξη ευρείας διαβούλευσης με όλους τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής παρεμβάσεων σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς της επαρχίας μας, με κοστολόγηση των αναγκών και προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων. Ώστε τα αναγκαία ανά περιοχή και χωριό έργα να δρομολογούνται προς υλοποίηση με διαφάνεια, ισορροπία και ρεαλισμό.

Η συστηματική επιδίωξη για προσέλκυση περισσότερων πόρων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να χρηματοδοτούνται κρίσιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με στόχο για διπλασιασμό των πόρων αυτών έως το 2028».

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ – ΛΑΡΙΣΑΣ

«Οφείλουμε παράλληλα να κρατήσουμε ψηλά στην ατζέντα μας, είπε επίσης, τη διεκδίκηση με ένταση και κάθε τρόπο, σε όλα τα αρμόδια κέντρα εξουσίας, για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του νέου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας. Και μη μου πει κανείς ότι αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Τα ίδια έλεγαν και για το φράγμα της Σκοπιάς. Ένα έργο πάνω από 220 εκ. ευρώ που τώρα είναι προς δημοπράτηση!»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για την κοινωνία, για τους συμπολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη και είναι επιτακτική η στήριξή τους ο κ. Εσκίογλου τόνισε:

«Δεσμεύομαι πως θα αξιοποιήσουμε όλα τα προγράμματα και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία κατά το δυνατό περισσότερων θέσεων εργασίας στον Δήμο μας με προτεραιότητα στους κοινωνικά ευάλωτους και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δεσμεύομαι να επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική των δημοτικών επιβαρύνσεων, για δικαιότερη κατανομή των βαρών και οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.

Να προσφέρουμε στους πολίτες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις υγείας για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Να δημιουργήσουμε Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια, αλλά και για την ενδοοικογενειακή βία που είναι μία σύγχρονη μάστιγα».

Για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό:

Θα λειτουργήσει σ’ αυτή τη θητεία το μουσείο μας, που τόσο λείπει από μία περιοχή με πλούσια ιστορία. Εκεί θα στεγαστούν όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής των Φαρσάλων αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών.

Εκπονούμε μελέτη για τη βελτίωση της ασφαλούς προσβασιμότητας στο αρχαίο τείχος των Φαρσάλων, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης του με εντυπωσιακή πρόοδο.

Δημιουργούμε Δημοτική Πινακοθήκη στο ισόγειο του ανακαινισμένου ιστορικού Δημαρχείου στην Βαμβακού Φαρσάλων.

Λειτουργούμε αναγνωστήριο στο ισόγειο του Πύργου Δεληδημητρίου, όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιβλία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και σπάνιες εκδόσεις της Συλλογής του Δάοχου.

Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομία μέσα από διαδρομές και μονοπάτια.

Εκπονούμε μουσειολογική μελέτης για την επανάχρηση του πρώην Δημαρχείου Πολυδάμαντα.

Και βέβαια ενδυναμώνουμε τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έβαλαν την επαρχία μας στο αθλητικό καλεντάρι της χώρας όπως ο Μυρμιδόνων Άθλος και ο Αχίλλειος Άθλος. Παράλληλα στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία της επαρχίας μας.

«ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»

Κλείνοντας την ομιλία του εν μέσω έντονων επευφημιών, ο κ. Εσκίογλου σημείωσε πως «ήμασταν μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα. Στις χαρές και στις λύπες.

Με ακούσατε να μιλάω χωρίς ξύλινη γλώσσα, χωρίς στείρα κριτική μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις. Δε το θέλω και δε με εκφράζει.

Γιατί ανεξάρτητα από το αξίωμα που κατέχω με τη δική σας ψήφο, συνεχίζω να είμαι ο ίδιος άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ο Μάκης που θα σας καλημερίσει στο δρόμο, που θα έρθετε στο δημαρχείο και θα βρείτε την πόρτα του πάντα ανοιχτή.

Γιατί τι νόημα έχει άραγε να διαχειρίζεσαι την εξουσία, αν δεν έχεις πάντα την καρδιά σου ανοιχτή και έτοιμη να γεμίσει με κατανόηση για τον συνάνθρωπο;

Αυτός ήμουν, αυτός είμαι και αυτός θα παραμείνω. Με τα ανθρώπινα σφάλματά μου, με τα ελαττώματά μου, αλλά με το γνήσιο χαρακτήρα μου και με τα όσα μου δίδαξε η οικογένειά μου:

Να πορεύομαι στη ζωή μου προσπαθώντας να κάνω καλό όπου μπορώ.

Να προσπαθώ να μην αδικήσω κανέναν.

Να δίνω πάντα το χέρι στο συνάνθρωπο που έχει πέσει για να σηκωθεί.

Έτσι θα συνεχίσουμε μαζί και την επόμενη πενταετία. Πιστοί στις αξίες μας και ωριμότεροι από ποτέ, για να φτιάξουμε τον τόπο μας ακόμη καλύτερο!

Γι’ αυτό το λόγο σας ζητώ να στηρίξετε την Κυριακή με την ψήφο σας την παράταξή μας Φάρσαλα Ανάπτυξη και τους υποψηφίους μας!

Και να είστε βέβαιοι πως η ψήφος σας δε θα πάει χαμένη. Θα είναι μία ψήφος – επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας!

Συνεχίζουμε με έργα! Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου!

Την Κυριακή όλοι μαζί για τη νίκη. Για να κερδίσουν τα Φάρσαλα, τα χωριά μας, ο τόπος μας και όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά! Σας ευχαριστώ!» κατέληξε εν μέσω αποθέωσης από το πλήθος κι ενώ οι υποψήφιοι της παράταξής του «Φάρσαλα Ανάπτυξη» ανέβηκαν μαζί του στην εξέδρα στέλνοντας ισχυρό μήνυμα νίκης την ερχόμενη Κυριακή!

Back to top button