Front PageΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

Το ψωμί…ψωμάκι θα πουν οι Έλληνες, έρχεται αύξηση φωτιά στις τιμές ψωμιού και αρτοποιημάτων…

Το ψωμί… ψωμάκι φαίνεται πως θα πουν οι Έλληνες σε πολύ λίγο καιρό καθώς ξεκίνησαν ήδη οι αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού ενώ και το κουλούρι Θεσσαλονίκης ήδη ξεκίνησε να παίρνει την άνω βόλτα.

Νέο κύμα ανατιμήσεων προδιαγράφεται στην αγορά που θα φέρει στα όρια το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές αναμένεται να δημιουργήσουν οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τις μεταφορές, αφού όπως προκύπτει οι υπέρμετρες αυξήσεις θα εκτοξεύσουν τις τιμές σε πολύ βασικά προϊόντα.

Ήδη όσοι επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ έχουν αντιληφθεί την ανοδική πορεία των τιμών σε βασικά είδη της καθημερινότητας όμως ακόμα και τα 50 λεπτά που κόστιζε το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει ανατιμηθεί και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις άγγιξε τα 70 λεπτά.

Η αύξηση της τιμής του ψωμιού που σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα αναμένεται να αυξηθεί από 20 έως και 40 λεπτά είναι απόρροια της αύξησης των τιμών σε μια σειρά άλλων ειδών και υπηρεσιών ενώ πλέον αυξήθηκε και η τιμή των σιτηρών.

Μέχρι πρότινος οι αρτοποιοί κατάφερναν να απορροφήσουν τις μικρές αυξήσεις όμως πλέον όπως φαίνεται δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα απορρόφησης καθώς οι νέες αυξήσεις φέρνουν την άνοδο στην τιμή ενός πολύ βασικού αγαθού.

Αυτές οι αυξήσεις είχαν φανεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Πέρα από αυτές τις αυξήσεις, είχαμε εδώ και λίγες εβδομάδες και την άνοδο στα σιτηρά, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και νέα άνοδος τιμών στα σιτηρά που θα εισαχθούν από τον Οκτώβριο από τον Καναδά».

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών, το κόστος παραγωγής για ένα τεμάχιο ψωμιού σε φούρνο της γειτονιάς και με δύο εργαζομένους, είναι στα 87 λεπτά, που σημαίνει πως αν δεν αυξήσουν την τιμή, οι αρτοποιοί δεν θα έχουν κανένα έσοδο.

Ενώ πλέον ένα κιλό αλεύρι έχει αυξημένη τιμή κατά 20 λεπτά.

Φαίνεται πως οι αυξήσεις μοιάζουν να είναι μάλλον αναπόφευκτες, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και την κατανάλωση.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ράλι τιμών στο σκληρό σιτάρι που μετά τα 45 λεπτά το κιλό που έπιασε η Φότζια, η εγχώρια αγορά ακολουθεί την ανοδική τάση με την τιμή παραγωγού να παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης να ξεκινά διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό.

Η καλή πορεία των τιμών και το ράλι ανόδου αποτυπώθηκε την προηγούμενη περίοδο και από τις συμφωνίες που είχαν κλείσει και άλλη Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα με πρώτο τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου που πούλησε με 28,5 λεπτά το κιλό, την ΕΑΣ Βόλου με 34 λεπτά, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου ο Συνεταιρισμός Νίκαιας θα βγάλει νέα πρόσκληση, τόσο για τα συμβολαιακά, όσο και για τα ελεύθερα σιτηρά.

Back to top button