Τα νέα μέτρα στήριξης που φέρνει η καραντίνα 2
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα στις 12:00 σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν. Δεδομένο θεωρείται ότι θα συνεχίσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στήριξης όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η επιστρεπτέα προκαταβολή με τις φάσεις 4 και 5 να ξεκινούν για όλη την χώρα
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το νέο γενικό lockdown που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν ανατροπές στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης και το «μείγμα» αναμένεται να είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου.
Για όσο διάστημα η οικονομία θα είναι σε αναστολή το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας όπου και θα είναι η πλειοψηφία λόγω ότι σχεδόν όλη η οικονομία θα αναστείλλει τις δραστηριότητες τους. Παράλληλα δεδομένο είναι ότι θα ανασταλλούν όλες οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις ενώ θα ξανα επανέλθει η υποχρεωτική μείωση στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων
Η ύφεση μετά και το δεύτερο καθολικό lockdown θα καταγράψει ποσοστό άνω του 10% ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ αφού με την νέα καραντίνα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των οικονομικών μέτρων στήριξης για να κρατηθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς αναστολής εργασίας και οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα κατεβάσουν ρολά και θα πρέπει να χορηγήσει αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Με τους νέους υπολογισμούς που κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους εκτιμάται ότι συνολικά θα φθάσουν ή ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη.
«Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση» δήλωσε χθες υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά FM) για να προσθέσει ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».
Για το αν αντέχουν τα κρατικά ταμεία ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα».