Front PageΠολιτιστικάΦάρσαλα

Τένια Μακρή στον Πρώτο Τύπο: “Η βία παράγεται και υπάρχει μέσα στην οικογένεια, διδάσκεται και δεν έρχεται ουρανοκατέβατη”

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου της στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων η κ. Τένια Μακρή η οποία συνεχώς ήταν χαμογελαστή, ευδιάθετη και με υψηλό επίπεδο χιούμορ, υπέγραψε βιβλία και αυτόγραφα ενώ εν συνεχεία μίλησε στον “Πρώτο Τύπο” για το βιβλίο, τα κίνητρα, την βία, το προφίλ του θύτη και του θύματος, ενώ μας αποκάλυψε και τις επόμενες κινήσεις της ως συγγραφέας που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους θαυμαστές της και το αναγνωστικό κοινό.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μακρή στον “Πρώτο Τύπο” και τον Άλκη Σούρλα.

Α.Σ.: Πως προέκυψε η απόφαση για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

T.M: “Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε να γράφετε μετά από μια κουβέντα που είχα με την Ελένη, την κυρία στην οποία έχει αφιερωθεί και το βιβλίο.
Η οποία ζώντας μέσα στον γάμο της πάρα πολύ δύσκολα με έκανε να αρχίσω να ψάχνω τα αρχεία μου, να διαβάσω πολύ και να συγγράψω το βιβλίο.
Βέβαια δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι η συγγραφή του βιβλίου θα συμβάδιζε χρονικά με την συγκυρία της πρώτης καραντίνας και δεν μπορούσα να υποθέσω ότι η καραντίνα θα δημιουργούσε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία ήδη υπήρχαν και βγήκαν στην επιφάνεια στην Ελληνική οικογένεια και όχι μόνο.
Από εκεί και πέρα το βιβλίο εμπνεύστηκε από την Ελένη και αγκαλιάστηκε από τους ανθρώπους που είτε βιώνουν είτε θέλουν να μάθουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.”

A.Σ.:Πιστεύετε ότι με όλα αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, τα περισσότερα εξ αυτών είναι αμαρτίες παλαιότερων ετών και η επιθετικότητα έχει αυξηθεί, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ο κόσμος γενικά καλύτερος.

T.M: Αυτές οι φωνές που με θάρρος βγήκαν και είπαν την αλήθεια τους και τα βιώματα τους μετά από πολύ προσωπικό αγώνα και παιδέματος έχουν δώσει το θάρρος και σε άλλο κόσμο ο οποίος βιώνει κακοποιητικές συμπεριφορές δεν φοβούνται το στίγμα.
Γιατί πρέπει να ξέρουμε πως η σωματική ή η σεξουαλική βια δημιουργεί πολύ μεγάλη ντροπή, για ένα θύμα είναι λιγότερο δύσκολο αλλά και πάλι δύσκολο να μιλήσει για την ψυχολογική ή λεκτική κακοποίηση και όχι για την σωματική ή την σεξουαλική.

Α.Σ.: Υπάρχει “λεπτή” γραμμή ανάμεσα στις μορφές βίας, δηλαδή μπορεί το θύμα να “διαβάσει” κάποιες συμπεριφορές και καταστάσεις όταν ακόμη είναι πρώιμο το στάδιο της κακοποίησης;

T.M: “Ναι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις αν το θύμα νιώθει ότι έχει πληγωθεί αρκετά από τις αρχικές μορφές βίας που είναι συνήθως η ψυχολογική και η λεκτική βία και ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού και ο θύτης καταλάβει ειλικρινά το λάθος της συμπεριφοράς του και αποφασίσει να μπει σε θεραπεία τότε υπάρχει η πιθανότητα πρόληψης.

Όμως αυτό γίνεται σπάνια διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το θύμα αρχίζει να διερωτάται αν έχει μερίδιο ευθύνης για την συμπεριφορά που βιώνει και τα βάζει πρώτα με τον εαυτό του.”

Α.Σ.: Ποιες είναι οι συμβουλές σας σε ένα άτομο που θα αντιληφθεί τις αρχικές μορφές της βίας και πως μπορεί να τις αντιμετωπίσει;

T.M.:”Αρχικά αυτό είναι στο κάθε άτομο ξεχωριστά το ποσό εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι κακοποιείται μέσα σε μια διαπροσωπική σχέση.

Όταν λοιπόν το καταλάβει αρχικά θα πρέπει να λάβει βοήθεια από ειδικούς και μόνο και όχι από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του, να θέσει τα όρια του και αν δει ότι αυτά καταστρατηγούνται παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα ξαναγίνει ή ότι ήταν ένα λάθος κλπ να φύγει από την κακοποιητική σχέση που βιώνει.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το καταλαβαίνουν άμεσα αυτό.”

Α.Σ.: Από που πηγάζει η βία ενός ανθρώπου που γίνεται θύτης;

T.M.:“Η βία παράγεται και υπάρχει μέσα στην οικογένεια, το άτομο το οποίο την κάνει κτήμα του αποκτά αυτό που λέμε πατρόν συμπεριφορά, η βία διδάσκεται δεν έρχεται ουρανοκάτεβατη, όπως μαθαίνεις να είσαι ευγενικός, σεβαστικός με σωστή συμπεριφορά και αρχές έτσι μαθαίνεις και την βία.”

Α.Σ.: Η βια πέραν της οικογένειας δεν διδάσκεται ή δεν καλλιεργείται μέσα από τον φιλικό κύκλο; Στα μαζικά επεισόδια βίας για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν σε στενό φιλικό συνήθως κύκλο και συμπεριφέρονται με βίαιο τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις.

T.M.: “Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μαζικά επεισόδια βίας είναι άτομα τα οποία έχουν “παράπονα ζωής” σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις.

Έτσι λοιπόν μέσω του όχλου προσπαθούν να επιβάλουν την δική τους υπόσταση καθώς μέσα στην οικογένεια τους είναι ανυπόστατα και μη υπάρχοντα και μέσω της ομαδοποίησης προσπαθούν να ενταχθούν σε κάποιες ομάδες ανθρώπων.

Εμείς οι ψυχολόγοι λέμε πως όταν οι γονείς σου δεν σε αγαπήσουν κάποιος θα σε αγαπήσει με άλλον και συνήθως κακό τρόπο.

Στην εφηβεία ένα παιδί που δεν έχει βρει την αξία του εαυτού του και δεν έχει αξίες και αρχές, ψάχνει την αξία του μέσα από άλλους δρόμους και συνήθως προσαρτάται σε ομάδες αυτού του είδους.
Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν δύο δρόμοι είτε ο δρόμος της βίας είτε ο δρόμος της σιωπής και της άμυνας.

Παιδιά τα οποία βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές συνήθως είτε θα αντιδράσουν μέσω της βίας είτε μέσω της σιωπής και της κατάθλιψης.

Αυτοί είναι οι δρόμοι συνήθως των ανθρώπων που λαμβάνουν τέτοιες συμπεριφορές από το οικογενειακό περιβάλλον τους.”

A.Σ.: Αναφορικά με την σχέση θύτη και θύματος σε μια διαπροσωπική σχέση πρέπει να υπάρχει κοινή πορεία και βιώματα ώστε να μην αντιληφθεί νωρίς το θύμα την συμπεριφορά του θύτη;

T.M.: “Αν ένας άνθρωπος έχει λάβει αγάπη, αξίες και αρχές από την οικογένεια του δεν θα φτάσει ποτέ σε σημείο να γίνει ούτε θύτης ούτε θύμα.

Ναι μεταξύ θύτη και θύματος στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει σχέση αλληλοεξάρτησης και για αυτό είναι και δύσκολο να αντιληφθεί το θύμα νωρίς τα σημάδια της κακοποιητικής συμπεριφοράς“

Α.Σ.: Ο δικός σας προσωπικός στόχος μετά την συγγραφή του βιβλίου;

T.M: “Το βιβλίο αυτό εκδίδεται μέσα σε μια τριλογία, το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο είναι το “Μεγαλώνω μέσα σε μια κακοποιητική οικογένεια” οπότε είναι μια μεγάλη ανάλυση για την αρχή της κακοποιητικής συμπεριφοράς.
Και το τρίτο βιβλίο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024, είναι πια όταν βιώνω αυτή την κατάσταση τι γίνεται, μένω ή φεύγω.
Απλά επειδή ταυτόχρονα γράφω και ένα βιβλίο που θα έχει τον γάμο στο μικροσκόπιο δεν ξέρω αν βγει πρώτα αυτό το βιβλίο ή το τρίτο της τριλογίας, αυτό είναι κάτι που θα δει ο εκδοτικός οίκος.”

Α.Σ.:Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για την παρουσίαση του βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων;

T.M.: “Άριστες, υπέροχη οργάνωση από τον Σύλλογο Γυναικών Μελίνα, έλαβα αγάπη, ζεστασιά, υπομονή και ένα υπέροχο ακροατήριο που πραγματικά ήθελε να ακούσει και να μάθει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.”

Back to top button