Γενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

Σ. Τσιόδρας: Όλοι με μάσκες στους κλειστούς χώρους

Η  σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ παράλληλα έδωσε οδηγίες για τη σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

Κατά τη σημερινή του ενημέρωση ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορονοϊού κατά 80%.

«Το σημαντικότερο για μένα όσον αφορά την πατρίδα μας είναι οι ζωές που κερδήθηκαν», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία. Από το ότι προετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον και εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά καθώς πειθαρχήσαμε στα μέτρα και με συνεργασία όλων μας γλυτώσαμε τα χειρότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται και αυτό δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που όμως θα συμβεί σταδιακά και με προσοχή.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε πως το Ρ0 είναι κάτω από 1 και σε κάθε περίπτωση σκοπός είναι να μην ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο.

Όπως εξήγησε, με βάση την επιδημιολογική απεικόνιση θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυται ακόμη περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων.

Σε 48 ώρες η πρόταση των ειδικών για τα σχολεία

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, ο κ, Τσιόδρας είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

«Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών.

Back to top button