Σωτήρης Γιαννακόπουλος: “Oυσιαστική στήριξη στην επόμενη ημέρα αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές”
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας “κρούει” τον κώδωνα στον “Π.Τ.”
Τι λέει για τα μέτρα, τις προτάσεις και την επόμενη ημέρα στην αγορά
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος μίλησε στον «Πρώτο Τύπο» για την εικόνα του μετά το 2ο lockdown, την δική του αίσθηση για το άνοιγμα των αγορών εκ νέου, τους φόβους, την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί σε όλους τους επαγγελματίες, τους τρόπους που προσπάθησε και προσπαθεί το Επιμελητήριο μαζί με τους υπόλοιπους φορείς να στηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και σκιαγραφώντας σημαντικές πρωτοβουλίες σε ότι αφορά τις προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Λάρισας κατά το προσεχές διάστημα, ο κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος μιλά στον «Π.Τ.» εν μέσω της δεύτερης καραντίνας που πλήττει με σφοδρότητα και το τοπικό επιχειρείν.
Ποιοί κλάδοι της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Π.Ε. Λάρισας αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ένταση τις επιπτώσεις της πανδημίας;
«Σίγουρα η εστίαση, οι επιχειρήσεις της οποίας καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση λόγων των επιπτώσεων της πανδημίας και το λιανεμπόριο. Αλλά, καθώς η οικονομική δραστηριότητα δεν είναι κάτι το στατικό, το πρόβλημα του ενός κλάδου επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Αν λχ. ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι κλειστή, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την κίνηση του κόσμου και κατ’ επέκταση και τον κύκλο εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων. Κανένας δεν είναι ξεκομμένος από τον άλλον και όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Ωστόσο, θα επαναλάβω ότι η εστίαση πρωτίστως και το λιανεμπόριο αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.»
Ποιες είναι οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα το Επιμελητήριο και σε συνάρτηση με ποιους φορείς ώστε να δοθούν ακόμη περισσότερες παροχές και ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών και γενικότερα τους ελευθέρους επαγγελματίες; Και με ποιόν τρόπο βλέπετε ότι μπορεί η Κυβέρνηση να στηρίξει ώστε να δοθεί “ανάσα ζωής” στους επαγγελματίες;
«Τα δύο βασικότερα και μαζικότερα προγράμματα στήριξης είναι η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», σε κεντρικό επίπεδο και το πρόγραμμα «Ανάσα» σε τοπικό. Η μεν επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί δάνειο, με εξαίρεση την 4 που είναι κατά 50% επιδότηση, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί, ενώ το «Ανάσα», που είναι άμεση επιδότηση σίγουρα θα βοηθήσει όσες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες, αλλά όπως είχαμε επισημάνει θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό και πιθανώς μικρότερο πλαφόν για να επωφεληθούν περισσότεροι. Ούτως ή άλλως είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και αισιοδοξούμε, ότι μέσα στο 2021 θα τρέξει νέος κύκλος του προγράμματος. Έχουμε δρομολογήσει δύο προγράμματα για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία θα τα καταθέσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η περιοχή μας, πέρα από όσα υφίσταται εξαιτίας της πανδημίας, αντιμετώπισε και μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία «Ιανός». Τα αιτήματά μας σε μεγάλο βαθμό εισακούστηκαν.
Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι για τις αποζημιώσεις. Αυτό που ζητάμε είναι να φτάσουν αυτές οι αποζημιώσεις στους πληγέντες το ταχύτερο δυνατό. Από εκεί και έπειτα είμαστε σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και προσπαθούμε και εμείς με προτάσεις, να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση. Η δική μας πρόταση είναι ότι θα πρέπει να χορηγηθούν κεφάλαια κίνησης κεντρικά, είτε περιφερειακά ως επιδότηση, προκειμένου να αποπληρώνονται μέσω αυτών τιμολόγια προμηθευτών. Έτσι θα δοθεί βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν στα χέρια τους το χρησιμότερο εργαλείο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργίας τους. Η ρευστότητα μπορεί να ενισχυθεί και με άλλους τρόπους, όπως η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, η διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και φυσικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία με το νέο πτωχευτικό κώδικα που πρόσφατα ψηφίστηκε επί της ουσίας καταργείται.»
Σε πόσο μεγάλο βαθμό θα αυξηθεί η ανεργία και τα “λουκέτα” στον Νομό μετά από αυτές τις εξελίξεις;
«Δεν θέλω να κάνω κάποια εκτίμηση όσο αφορά νούμερα και δεδομένα. Αυτό που πρέπει να θεωρήσουμε σίγουρο είναι ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει όλους αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα σε αρκετά θέματα. Ελπίδα όλων είναι να τα ξεπεράσουμε όλα και να σταθούμε όρθιοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με ελπίδες και ευχές δεν λύνονται τα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει μια δεκαετή ύφεση κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλαβε δυσανάλογα των αναλογούντων βάρη, ώστε να σταθεί η οικονομία της χώρας μας όρθια. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνώντες και να επενδύσουν στην επιχειρηματικότητα, και ιδίως στη μικρή και μεσαία, καθώς οικονομία χωρίς επιχειρήσεις δεν υφίσταται. Χρειάζεται βαθιά και με σωστές βάσεις στήριξη καθώς τα πράγματα είναι δυσοίωνα και δίχως στήριξη θα είναι ακόμη χειρότερα.»
Ποια είναι η δική σας εικόνα για τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τους επαγγελματίες;
«Η πλειοψηφία των μέτρων που έχουν ληφθεί εστιάζουν κυρίως στη μετάθεση των υποχρεώσεων προς κράτος και ιδιώτες σε μελλοντικό χρόνο. Όμως, όπως προανέφερα, αυτές τις υποχρεώσεις θα τις βρούμε μπροστά μαζί με άλλες τόσες. Κάποιες πρέπει να εξυπηρετηθούν άμεσα, όπως η καταβολή των μειωμένων ενοικίων, χωρίς να υπάρχουν εισπράξεις. Μπορεί με τα μέτρα να απαλύνεται πρόσκαιρα το πρόβλημα της εξυπηρέτησης κάποιων υποχρεώσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται. Και δε νομίζω να πιστεύει κανείς, ότι όταν λειτουργήσουν ξανά με το καλό οι επιχειρήσεις θα καταγράψουν αύξηση τζίρου. Η εμπειρία του καλοκαιριού μετά το πρώτο lockdown μάλλον το αντίθετο έδειξε.»
Ποιές είναι οι προτάσεις που καταθέτει το Επιμελητήριο Λάρισας ώστε να επουλωθούν – κατά το δυνατόν – οι πληγές στις επιχειρήσεις;
«Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας διαχρονικά εργάζεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, μέσα από τις δράσεις της. Για την επόμενη περίοδο βασική προτεραιότητά μας είναι η ίδρυση ενός φορέα χορήγησης μικροπιστώσεων σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι ένα εγχείρημα που πραγματικά μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Δεν είναι καθόλου εύκολο στην υλοποίησή του, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε. Επίσης έχουμε δρομολογήσει δύο προγράμματα για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία θα τα καταθέσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από κει και πέρα θα συνεχίσουμε και όλες τις υπόλοιπες δράσεις μας, πάντα βέβαια προσαρμοσμένες στις επικρατούσες συνθήκες.»