Γενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

“Σχεδιάζουν” την επόμενη ημέρα στα σχολεία των Φαρσάλων – Εκ περιτροπής διαλείμματα

Το δικό τους “κύβο του Ρούμπικ” καλούνται να λύσουν οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί με την επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων, μετά την πολυήμερη απουσία τους από τις αίθουσες διδασκαλίας, λόγω της καραντίνας και των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, την αρχή θα κάνουν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες δύο τάξεις του Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου. Τα σχολεία όλο αυτό τον καιρό της καραντίνας λειτουργούσαν με εκ περιτροπής προσωπικό, δηλαδή τον διευθυντή, υποδιευθυντή και την Γραμματεία. Από χθες σε όλα τα σχολεία της χώρας, όπως και στα Φάρσαλα, επέστρεψε το σύνολο των εκπαιδευτικών, που βρέθηκε στις σχολικές μονάδες και ενημερώθηκε από τους διευθυντές για τα μέτρα που θα ισχύσουν με στόχο την προστασία των μαθητών, αλλά και των ιδίων.

Συγκεκριμένα, οι διευθυντές των δυο σχολικών δομών του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου κ.κ. Γ. Νταφούλης – Γ. Κουτσοδόντης, σχολεία τα οποία συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, επισημαίνουν ότι η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, θα πρέπει να είναι στο 1,5 μέτρο, και κινούνται όλες οι διαδικασίες, ώστε να προσαρμόσουν τις αίθουσες προς αυτή την κατεύθυνση.

Διατυπώνουν στην “Ε” τον προβληματισμό τους, για τη συνέχιση της τηλε-εκπαίδευσης στα σχολεία καθώς χθες, όπως ανέφεραν δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ όλα αυτό τον καιρό διεξαγόταν κανονικά. Επίσης, με την έλευση και των άλλων μαθητών – πέραν της Γ’ Λυκείου – θα κληθούν να προσαρμόσουν τα λεγόμενα, εκ περιτροπής διαλείμματα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, μεταξύ των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για τον ίδιο προαύλιο χώρο και για τα δύο σχολεία, κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων.

Χαρακτηρίζουν την καθαριότητα στο σχολείο, από τις καθαρίστριες υποδειγματική, ενώ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ως προς τον μικρό αριθμό νιπτήρων και τουαλετών για τα δύο σχολεία Γυμνάσιο και Λύκειο, αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτές τις σχολικές μονάδες. Όπως σημείωσαν, από το δήμο θα πραγματοποιηθεί απολύμανση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως και σε όλες τις σχολικές μονάδες της επαρχίας και πραγματοποιούν συσκέψεις με τους εκπαιδευτικούς για την “επόμενη” ημέρα.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου

– Για την προσέλευση στον χώρο του σχολείου

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

– Για τη διαρρύθμιση των αιθουσών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15. Υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα.

Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι σημαντική η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

– Ωράρια διαλειμμάτων

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

– Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

– Για τους καθηγητές γυμνασίων

Ειδικότερα, για τους καθηγητές γυμνασίου, η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δύναται, έως την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων, να ορίζεται από τον διευθυντή σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες σε κάθε περίσταση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Back to top button