ΑγροτικάΕιδήσεις

Συντονιστική Μπλόκου Νίκαιας: Kάλεσμα στο σημερινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Σε ανακοίνωση της συντονιστικής μπλόκου Νίκαιας αναφέρονται τα εξής:

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας που βγήκαν, για μια φορά ακόμα, στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας.

Το μπλόκο της Νίκαιας στήθηκε παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει το δρόμο στα τρακτέρ, με την χρησιμοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης των αγροτών, απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και δηλώνουμε πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Χαιρετίζουμε, επίσης και ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τα εργατικά σωματεία τους συλλόγους επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων που από την πρώτη στιγμή δηλώνουν πως στέκονται δίπλα μας, αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα μας. Τους ζητάμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στη μάχη, αφού με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπούν έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά συμφέροντα και αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

Τους καλούμε να συμμετάσχουν μαζικά στην πρώτη συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς που θα οργανωθεί στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ), την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούμε, επίσης, να παραβρεθούν δηλώνοντας την συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους δημάρχους της περιοχής μας, καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Βγήκαμε στους δρόμους για να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, μας οδηγούν στη φτώχεια , μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή.

Ταυτόχρονα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως όλος ο λαός, δεχόμαστε την φοβερή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ βιώνουμε και τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας.

Προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα, που ούτε υπερβολικά, ούτε ανέφικτα είναι και μπορούν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας. Διεκδικούμε:

* Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

* Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

* Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας και να προχωρήσει στην ικανοποίησή τους, επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Τα 7 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για αναμάσημα όσων είχαν εξαγγελθεί παλιότερα και τώρα εξειδικεύονται. Δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας, δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, ο υπουργός ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα μας, κάνοντας λόγο για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» και άλλα παρόμοια που έχουμε ακούσει πάρα πολλές στο παρελθόν από εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων.

Καταγγέλλουμε αυτή την κυβερνητική τακτική και για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι ο μόνος «υποκινητής» του αγώνα μας είναι η όξυνση των προβλημάτων μας που προκαλεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας. Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες θα ξαναπάμε στα χωριά, καλώντας όσους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν συμμετείχαν από την αρχή στην κινητοποίηση να πάρουν τα τρακτέρ τους και να έλθουν κοντά μας, για να δυναμώσουμε κι άλλο το μπλόκο.

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να στήσουν ισχυρά μπλόκα σ’ όλη τη χώρα, για ν’ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να ικανοποιήσει πραγματικά τα ζωτικά αιτήματά μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Back to top button