Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

Συμβολική διαμαρτυρία την Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

H EΙΝΚΥΛ διοργανώνει συμβολική κινητοποίηση, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης στις δημόσιες δομές υγείας, την Τρίτη 7 Απριλίου στις 10.30 π.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει:

Η επιδημία του κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη έφερε στην επιφάνεια με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες διαχρονικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Σκοπός της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία.

Οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας για μας και για τους ασθενείς μας είναι κραυγαλέες. Οι υγειονομικοί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αυτοθυσία και υπερπροσπάθεια δεν προστατεύονται επαρκώς με όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να μην νοσήσουν οι ίδιοι και γίνουν φορείς διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς, στο συγγενικό περιβάλλον τους, αλλά και για να μην λείψουν από «το πεδίο της μάχης» που τόσο απαραίτητοι είναι. Στο ΓΝΛ έχουμε μεγάλη έλλειψη σε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους ότι είμαστε ΑΟΠΛΟΙ – Αξιόπιστες μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τώρα πριν είναι αργά.

Οι μη τεκμηριωμένες επιστημονικά οδηγίες του ΕΟΔΥ, που δυστυχώς έχει αναλάβει να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως η «χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων και η μείωση του χρόνου καραντίνας στους υγειονομικούς στις 7 ημέρες σε σχέση με τις 14 στο γενικό πληθυσμό» αποδυναμώνουν την ασπίδα προστασίας των υγειονομικών και αποτελούν έμμεση παραδοχή της ανεπάρκειας προσωπικού.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό είναι τραγικές. Το νοσοκομείο μας παραμένει το πιο υποστελεχωμένο της περιοχής και το αποδεικνύουνοι περικοπές στον οργανισμό που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Οι προσλήψεις συμβασιούχων για δύο χρόνια και μετά απόλυση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς. Σε κάποιους κρίσιμους τομείς δεν ήρθε κανείς για συμβάσεις 2-3 ετών.

Ενώ δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ εκτιθέμεθα σε βιολογικούς και χημικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από την τρέχουσα πανδημία (πανελλαδικά πάνω από 92 συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει και τουλάχιστον 450 έχουν τεθεί σε καραντίνα), η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει ακόμη και τώρα όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ.

Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό στα χαρτιά που «λένε» ότι έχουν οι διοικήσεις, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επάρκεια προσωπικού, τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά και τα μέσα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Παρά τις οδηγίες του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα ελέγχων με «τεστ, τεστ … τεστ» και επανελέγχων του υγειονομικού προσωπικού για τον ιό, τα τεστ πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο.

Οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας είναι διαλυμένες και ανύπαρκτες και η στρατηγική του «μένουμε στο σπίτι» χωρίς στοιχειωδώς σοβαρό δίκτυο ΠΦΥ για την παρακολούθηση των συμπτωματικών ασθενών στο σπίτι, μόνο επιστημονικά ορθή δεν είναι. Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών των ΚΥ στο νομό μας ξεπερνούν τις 80. Προφανώς η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ θεωρούν επιστημονικά ορθή την ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τους και «προτείνουν» τη μέθοδο της αυτοαξιολόγησης και αυτοθεραπείας, με τους συγγενείς τους να αναλαμβάνουν χρέη πρακτικού νοσοκόμου.

Η μη επίταξη τώρα του συνόλου του ιδιωτικού τομέα στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά απεναντίας τα δωράκια της κυβέρνησης ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και ο διπλασιασμός της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ από 800 σε 1600 ευρώ προς τους κλινικάρχες εμπόρους υγείας για τις κλίνες ΜΕΘ που θα διαθέσουν και όχι για την νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού αλλά για άλλες ασθένειες που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα ενισχύσει περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η προβολή με κάθε μέσο και τρόπο της ατομικής ευθύνης σαν βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, αποκρύβει την κρατική ευθύνη. Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα και με το παραπάνω. Η ατομική ευθύνη όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη και δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο.

Οι υγειονομικοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή απαιτούμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Καλούμε τους υγειονομικούς και το λαό μας να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, και στέλνουμε μήνυμα «ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουμε και θα δυναμώσουμε τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ναεξασφαλιστεί η επάρκεια και ο συνεχής εφοδιασμός των νοσοκομείων σε ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας, γυαλιά, αντισηπτικά).
Ναστελεχωθεί άμεσα τα νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ, τη ΜΕΘ και τις κλινικές που έχουν διαμορφωθεί για την νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και οι δομές ΠΦΥ-ΚΥ
Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ να προστεθούν και νέες αφού η χώρα μας έχει ανάγκη από 3500 κλίνες ΜΕΘ.
Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν γιατί χρειάζονται όσο ποτέ.
Να υπάρχει επιστημονική ιχνηλάτηση και εκτέλεση τεστ για τον ιό σε όλους τους υγειονομικούς με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.
Επίταξη του συνόλου της ποσότητας των αντιδραστηρίων του
ιδιωτικού τομέα και εξασφάλιση ότι το test για τον κορονοϊό θα διενεργείται
απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη
Επίταξη του συνόλου της ποσότητας των αντιδραστηρίων του
ιδιωτικού τομέα και εξασφάλιση ότι το test για τον κορονοϊό θα διενεργείται
απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη
Επίταξη του συνόλου της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και εξασφάλιση ότι το τεστ για τον κορωνοϊό θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο με επιστημονικά κριτήρια.
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι υγειονομικοί (επικουρικοί, εξειδικευόμενοι, παρατασιακοί ειδικευόμενοι με τίτλο ειδικότητας, συμβάσεις ΟΑΕΔ, καθαριστές κτλ) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Να προσληφθούν γιατροί εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
Να ενταχθούν άμεσα στα ΒΑΕ οι υγειονομικοί.
Να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κλινών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επίταξη των μονάδων που έχουν την δυνατότητα παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας, υγειονομικού υλικού και φαρμακευτικού υλικού.
Ναενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να ληφθούν μέτρα προστασίας και ελέγχου για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (πρόσφυγες, άστεγους, τοξικοεξαρτημένους και ρομά)

Back to top button