Front PageΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Τοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Συγκροτείται ενιαίο μέτωπο φορέων για την κατασκευή του νέου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας

Στη συγκρότηση ενός μετώπου φορέων υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, για την κατασκευή του νέου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας, οδήγησε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην έναρξη της σύσκεψης ο κ. Εσκίογλου «στη νέα μου πενταετή θητεία που μόλις ξεκινά, αυτό το έργο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και επιθυμία μου είναι να ολοκληρωθεί εντός αυτής.

Ειδικά μετά τις μεγάλες καταστροφές που χτύπησαν και την επαρχία Φαρσάλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, νομίζω πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να συμπεριλάβει στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας και την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου. Αυτή η επαρχία έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και από τον «Ιανό» και από τον «Διομήδη» και από τον «Ντάνιελ» και από τον «Ηλία».

Είναι λοιπόν αυτονόητο και δίκαιο να διεκδικούμε πέραν της αποκατάστασης υποδομών και την δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών που πρώτον θα διασφαλίζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεύτερον την αδιάλειπτη και γρήγορη μετακίνηση των εμπορευμάτων και εν γένει την ευημερία στον τόπο μας. Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις συνθήκες, όπως οι οδικές υποδομές. Δε μπορούμε να ζητάμε από τους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να παράξουν κυρίως στον πρωτογενή τομέα, όταν δεν τους δίνουμε τα βασικά εργαλεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας δεν είναι μία αόριστη έννοια, αλλά μία σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς ναι μεν και αλλά. Χωρίς προτεραιοποιήσεις. Γιατί η ζωή των ανθρώπων στον τόπο τους πρέπει να είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Έχουν γίνει βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση αυτή όπως η συνολική μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σήμερα καλούμαστε να δούμε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις καταστροφές του Daniel. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι φορείς και να πιέσουμε με επιχειρήματα την κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή του.

Δεν είναι αίτημα. Ο νέος δρόμος Φαρσάλων – Λάρισας, είναι επιτακτική ανάγκη για να προχωρήσουμε μπροστά. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας, το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται, το οφείλουμε όμως και στη δικαίωση της μνήμης των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό τον δρόμο».

ΒΛΕΠΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε εκτενώς με πολλά παραδείγματα έργων στον κυβερνητικό σχεδιασμό ύψους περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξηγώντας πως «έχει γίνει λάθος και πρέπει να διορθωθεί» καθώς δεν περιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος δρόμος. Προανήγγειλε μάλιστα επαφές με τέσσερις υπουργούς για αύριο Τετάρτη για το θέμα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας ανέφερε τα εξής: «νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν έχουμε ούτε κόμματα, ούτε τίποτα. Εγώ θα μπω μπροστά σε αυτή τη φάση.

Το πρωί της Τετάρτης έχω ραντεβού με τέσσερις υπουργούς για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα. Αυτό το οποίο θα ήθελα να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο για να χτυπήσουμε τις πόρτες που πρέπει. Δεν υπάρχει δικαιολογία καμία. Ούτε ο «Ντάνιελ», ούτε ο «Ηλίας». Ο σχεδιασμός που έγινε, έχει καιρό που έχει γίνει και ήταν λάθος. Και πρέπει να διορθωθεί. Όλοι μαζί θα πάμε εκεί που πρέπει, πολύ σύντομα, να αλλάξει αυτή η προτεραιοποίηση των 12-13 δισεκατομμυρίων, να προστεθούν τα 213 εκ. ευρώ που είναι το κόστος του έργου του δρόμου Λάρισας – Φάρσαλα… Το θέμα είναι να γίνει αυτός ο δρόμος με ασφάλεια, να αλλάξουν επίπεδο τα Φάρσαλα. Είναι δική μου πρώτη προτεραιότητα και θα πρέπει να είναι όλων μας» κατέληξε.

Στη σύσκεψη έδωσε το παρών και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που η δική του διοίκηση έκανε τα περασμένα χρόνια, με κορωνίδα την πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος υπήρχε ένα χάος και όσες φορές ζητούσαμε να μάθουμε για την πορεία της μελέτης μας πήγαιναν συνεχώς πίσω.

Εν τέλει στις 31/12/2019 και μετά από ευρεία σύσκεψη που κάναμε με τους δημάρχους, βουλευτές κλπ και διεκδικήσαμε να γίνει η εκπόνηση της μελέτης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου την παραλάβαμε από το Υπουργείο την ολοκληρώσαμε και την παραδώσαμε πίσω, με έργο προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ, έτοιμο ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου ανέφερε: “Δήμαρχε με λύπη μας διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι τόσο σημαντικά θέματα όπως ο δρόμος Φάρσαλα-Λάρισα, παραμένουν άλυτα και προσπαθείτε με επικοινωνιακά τερτίπια και παιχνιδάκια να τα καλύψετε. Αμέσως μετά την ερώτηση του Βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη και την απάντηση του Υπουργού, ότι η κατασκευή του δρόμου οπισθοχωρεί σε προτεραιότητα, συγκαλείται σύσκεψη. Εμείς σεβόμαστε τις ενέργειες του Περιφερειάρχη, αλλά ο Δήμος δεν έκανε απολύτως τίποτα. Διαβεβαιώσατε τον Φαρσαλινό λαό ότι θα γίνετε ακτιβιστής και θα κατασκηνώσετε έξω από το Υπουργείο, αντ΄αυτού το μόνο που κάνατε ήταν να παραστείτε σε μία και μοναδική σύσκεψη. Ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει οι μελέτες, αλλά υπάρχει δυστοκία χρήματος. Τώρα τι πρόκειται να γίνει;”

Εκπροσωπώντας την παράταξη “Δημοτική Αναγέννηση” ο κ. Βασ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι: “Η δημοτική αρχή έχει εκλεγεί με σημαία την υλοποίηση του δρόμου Φάρσαλα-Λάρισα, για το καλό του τόπου και των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα αυτό που ζητάει σήμερα είναι να φύγει ένα βάρος από πάνω της μετά την «οπισθοχώρηση» του έργου όπως ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών και να το μεταφέρουν στον κόσμο των Φαρσάλων λέγοντας του, πως προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε, βοηθήστε μας! Παρόλα αυτά, είμαστε δίπλα στο κόσμο και αναμένουμε τις εξελίξεις”.

Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων κ. Απόστολος Αναγνώστου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: “Δυστυχώς και στον Δήμο και στην Περιφέρεια βλέπουμε μόνο σχέδια στο χαρτί και ο χρόνος κυλάει, αποφάσεις για έργα δεν μπορείτε να πάρετε γιατί είναι θέμα πολιτικής, δεν είναι θέμα ότι δεν είμαστε καλοί άνθρωποι. Πιστεύω ότι αν δεν πιέσει ο κόσμος, πάλι θα είμαστε όπως ήμασταν χθες”.

Αναφερόμενος στο δρόμο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “Είναι επιτακτική ανάγκη ο δρόμος να πραγματοποιηθεί τώρα που είναι ώριμη η μελέτη, όπως είπε και ο κ. Αγοραστός δεν υπάρχει δικαιολογία”. Για να επισημάνει ότι: “Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας μετακίνησης των κατοίκων που καθημερινά χρησιμοποιούν τον δρόμο και λειτουργεί ανασταλτικά στην επιχειρηματικότητα καθώς χαρακτηρίζεται άγονος, αποτρέποντας αυτομάτως νέους επενδυτές στην περιοχή. Είμαστε στο κέντρο της Ελλάδος και είμαστε σε παραμεθόριο”.

Στο ίδιο μύκος κύματος με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου λέγοντας ότι” “Οποιοδήποτε θέμα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης μας ενδιαφέρει άμεσα, ιδιαίτερα όταν είναι ένα θέμα υποδομής σημειώνοντας ότι “Τα Φάρσαλα μοιάζουν δυστυχώς αποκομμένα…”

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης πρότεινε στους βουλευτές όλων των κομμάτων στον Δήμο την Περιφέρεια και τους φορείς να γίνει μια επιτροπή και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί στα αρμόδια υπουργεία την κατασκευή του έργου, καθώς όπως σημείωσε “Δεν υπάρχει Φαρσαλινός που να μην τον θέλει”.

Από την πλευρά των αγροτών το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκράτης Αλειφτήρας ζήτησε να συσταθεί επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη με τους φορείς της πόλης και με την παρουσία κόσμου να μεταβούν στην Αθήνα στα υπουργεία για συναντήσεις με σκοπό την πίεση που θα αλλάξει την προτεραιότητα του έργου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης στελέχη της Περιφερειακής Αρχή, της Δημοτικής Αρχής, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής που διεκδικούν την κατασκευή του πολύπαθου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας.

Δείτε φωτογραφίες από την σύσκεψη:

Back to top button