Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Στη δικογραφία “Daniel” η μήνυση 300 κατοίκων του Μ. Ευυδρίου

Στην κύρια έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη με αφορμή και «τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας “Daniel”» συμπεριλήφθη και η μήνυση που υπέβαλλαν περί τους 300 κατοίκους του Μεγάλου Ευυδρίου, όπως αναφέρει σε σημερινό δήμοσίευμα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ενός από τα χωριά των Φαρσάλων που τον περασμένο Σεπτέμβριο τα πλημμυρικά φαινόμενα κατέστρεψαν καλλιέργειες και σπίτια, του ίδιου χωριού που πνίγηκε και το 2020 από την κακοκαιρία «Ιανός» φαινόμενα από τα οποία εκείνη την περίοδο έχασε μάλιστα τη ζωή της και μια γυναίκα η οποία εγκλωβίσθηκε στο σπίτι της με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Ο πρόεδρος Κοινότητας Μεγ. Ευϊδρίου, Νίκος Γούσιος υποβάλλοντας τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου σε δηλώσεις τους είχε υπογραμμίσει πως «έχουμε καταστραφεί δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια συν η τρίτη φορά με την κακοκαιρία «Elias» που πλημμυρίσαμε και ζητάμε να γίνουν τα έργα. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να πληρώσουν γιατί τα τελευταία χρόνια την πληρώνει ο κόσμος».

Διευκρινίσει, επίσης, ότι «δεν δεχόμαστε έργα βιτρίνας αλλά θέλουμε ουσιαστικά έργα για να προστατεύσουμε τις κατοικίες μας και τα χωράφια μας» κάνοντας αναλυτικά αναφορά στα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Η μήνυση συσχετίσθηκε από τον διευθύνοντα τη Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας και διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, η οποία διενεργεί την αυτοπρόσωπη προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της παραγγελίας της κ. Αδειλίνη, προκαταρκτική που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται πως στην μήνυση που υπογράφουν οι 300 κάτοικοι (σ.σ. το μισό χωριό όπως είχε αναφερθεί) του Μεγ. Ευυδρίου γίνεται αναφορά και στα έγγραφα (ψηφίσματα , email) με τα οποία είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή μετά και τις πλημμύρες του «Ιανού» το 2020 και για την ανάγκη παράλληλα αντιπλημμυρικών έργων. Έγγραφα τα οποία ο κοινοτάρχης κλήθηκε να προσκομίσει στον διευθύνοντα την Εισαγγελία προκειμένου να ενταχθούν στη δικογραφία.

ΤΟΝΟΙ ΛΑΣΠΗΣ

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη μήνυση των κατοίκων «το χωριό του Μεγάλου Ευυδρίου κυριολεκτικά πνίγηκε και γέμισε με τόνους λάσπης διότι ξεχείλισε ο ποταμός Ενιπέας ο οποίος περνάει από τα χωριά, του Βασιλί, του Μεγάλου Ευυδρίου, του Μικρού Ευυδρίου, του οικισμού Πυργάκια και του χωριού της Υπέρειας.

Τα νερά του ποταμού Ενιπέα πλημμύρισαν τους ανωτέρω οικισμούς και χωριά για δεύτερη φορά, την πρώτη φόρα τα χωριά μας «πνίγηκαν» με την θεομηνία του «Ιανού», συγκεκριμένα λόγω των ακαθάριστων ποταμών και δη του Ενιπέα, των ανοχύρωτων αναχωμάτων, μη λειτουργικών θυροφραγμάτων και το πιο σημαντικό είναι η στένωση της κοίτης του ποταμού.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τόπου μας ή υπηρεσιακών παραγόντων των αρμοδίων τοπικών τεχνικών υπηρεσιών ή έστω την έκφραση τουλάχιστον μίας συγνώμης για το «κακό» που συνέβη στον τόπο μας και επειδή πολύ φοβούμαστε ότι θα αρχίσει η γνωστή μετατόπιση ευθυνών, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στη βιβλική αυτή καταστροφή και τελικά να «πέσει το βάρος» αποκλειστικά στο φυσικό φαινόμενο της καταιγίδας, αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε ενώπιόν σας, με σκοπό να διερευνηθεί η τέλεση καθώς και οι υπαίτιοι των παραπάνω καταγγελλόμενων κακουργηματικών πράξεων.

Είναι γεγονός ότι κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, δίχως να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα της κινήσεως αυτής, αλλά δυστυχώς περιορίστηκε σε αποφάσεις για λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αποφεύγοντας να δηλώσουν οι «αρμόδιοι» στους συμπολίτες μας για το ποιος ευθύνεται ή είναι συνυπεύθυνος για τη βιβλική αυτή καταστροφή και να του ζητήσουν την άμεση παραίτησή του.

Η οργή των κατοίκων ειδικά του Μεγάλου Ευυδρίου είναι έκδηλη και ήδη παρατηρείται ο συχνά επαναλαμβανόμενος κύκλος, μετά από κάποια καταστροφή: λαϊκή αγανάκτηση, λαϊκά δικαστήρια, μετατόπιση ευθυνών κλπ.

Επιπλέον ο Νικόλαος Γούσιος του Δημητρίου, πρόεδρος της κοινότητα Μεγάλου Ευυδρίου συγκάλεσε μια σειρά κοινοτικών συμβουλίων, στα οποία τίθεται συνεχώς το θέμα των καθαρισμών του Ποταμού Ενιππεα», πρακτικά των συμβουλίων που μνημονεύονται στη μήνυση.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Β. Κακάρας

Back to top button