ΠολιτιστικάΦάρσαλα

Στα Βασιλικά Φαρσάλων λειτούργησε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Άνω Βασιλικών Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, που είναι στο μέσο περίπου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας λιτανεύει τον Τίμιο Σταυρό και μας τον προσφέρει, για να τον προσκυνήσουμε και να ενδυναμωθούμε, για την συνέχιση του πνευματικού μας αγώνα.

Όταν πρόκειται να εισέλθουμε στην ευλογημένη αυτή περίοδο, η Εκκλησία μας διδάσκει με τα λόγια του αποστόλου Παύλου· ἡ νὺξ προέκοψεν, ἡ δὲ ἡμέρα ἤγγικεν. ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός.

Η ημέρα του Κυρίου είναι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, κατά την οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε, για να δρέψουμε τους πνευματικούς καρπούς, που είναι η χάρις του Θεού, το έλεός Του, η φιλανθρωπία Του, ο αγιασμός και η λύτρωσή μας.

Αυτός ο πνευματικός αγώνας έχει τρεις δρόμους, τρεις κοπιώδεις πορείες.

Ο πρώτος δρόμος είναι της σωματικής και πνευματικής νηστείας, με την οποία αγωνιζόμαστε να τιθασεύσουμε τον εγωϊσμό μας, τις σωματικές και ψυχικές ορμές μας και να συγκεντρώσουμε το νου μας στον Θεό.

Ο δεύτερος δρόμος είναι ο αγώνας για την απόκτηση των αρετών: της φιλοθεΐας, της φιλανθρωπίας, της ταπεινοφροσύνης, της ανιδιοτέλειας, της ευπρέπειας και όλων των χαρισμάτων του αγίου Πνεύματος.

Ο τρίτος δρόμος είναι της προσευχής, κατά την οποία επικοινωνούμε με τον Θεό και αποκτούμε εκλεπτυσμένο νου και καρδιά, ώστε να δεχόμαστε τον Χριστό στη ζωή μας και να πορευόμαστε μαζί Του.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, επίσης, ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνεται όλο τον χρόνο, αλλά αυτήν την περίοδο είναι εντονότερος, για να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε το πάθος του Κυρίου. Γιατί ως σαρκικοί άνθρωποι, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, τον εκούσιο σταυρικό θάνατο του παντοδύναμου Θεού, για την δική μας σωτηρία.

Μόνο με τον πνευματικό μας αγώνα, δια της νηστείας, της προσπάθειας για την απόκτηση των αρετών και της προσευχής, θα νιώσουμε την παραδείσια χαρά της Αναστάσεως.

Back to top button