Γενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Σταυρός Φαρσάλων: Μέτρα για τον περιορισμό κινδύνων από πλημμύρες με ομιλήτρια την Βάνα Τσιμοπούλου

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού στα Φάρσαλα η κ. Βάνα Τσιμοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτριας διαχείρησης υποδομών στο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών ΗΖ της Ολλανδίας με θέμα την “Διαχείριση φυσικών καταστροφών – Προεκτάσεις για τον τόπο μας”, ομιλία την οποία διοργάνωσαν κάτοικοι του χωριού.

Η κ. Τσιμοπούλου η οποία κατάγεται από το Σταυρό Φαρσάλων στην ομιλία την οποία έκανε, εξετάστηκε η διαχείριση των φυσικών καταστροφών με εστίαση στις πλημμύρες. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών και τις ανησυχητικές επιπτώσεις που έχει σε αυτές η κλιματική αλλαγή, ακολούθησε μια εξήγηση της φιλοσοφίας διαχείρισης καταστροφών που ακολουθείται παγκοσμίως για την καθορισμό πολιτικών και την εφαρμογή μέτρων προστασίας, μαζί με παραδείγματα μέτρων και τα χαρακτηριστικά τους.

Στη συνέχεια, αναλύθηκαν σημαντικές ιδιαιτερότητες του Σταυρού Φαρσάλων και προτάθηκε μια γκάμα μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο πλημμύρας στο μέλλον. Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή του Σταυρού επλήγη σημαντικά από τις πλημμύρες τόσο από τον “Ιανό”, όσο και πρόσφατα από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”, όπως άλλωστε και συνολικά η περιοχή των Φαρσάλων.

Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία σε μεγάλες παρεμβάσεις και εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Επισημάνθηκε ότι οι επιτυχημένες παρεμβάσεις διαχείρησης πλημμυρών απαιτούν διαβούλευση με τους κατοίκους, ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώση της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθησε συζήτηση, τέθηκαν ερωτήματα αλλά και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνεις σε φορείς για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Την ομιλία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ.Μάκης Εσκίογλου, η Αντιδήμαρχος κ.Σοφία Χατζηπλή, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Γκέβρος, Γιάννης Τριάντης και ο νεοκλεγείς κ.Δημήτρης Γεωργατζής, ο εκπρόσωπος και μέλος της ΕΟΑΣΝΛ κ.Σωκράτης Αλειφτήρας, οι Πρόεδροι Κοινοτήτων Σταυρού και Ευυδρίου κ.κ. Μιχάλης Στάικος, Νίκος Γούσιος και κάτοικοι.

*Σημειώνεται ότι η Βάνα Τσιμοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στην υδραυλική μηχανική και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη διαχείριση αντιπλημμυρικών έργων από το Πανεπιστήμιο του Delft της Ολλανδία το 2015. Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, ανέπτυξε αναλυτικά και αριθμητικά μοντέλα για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας στις Κάτω Χώρες και την Ιαπωνία. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Van Oord, HKV Consultants και Lynkeus Srl και έχει συμμετάσχει σε έργα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βουλγαρίας, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Από το 2015 έχει διδάξει σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ολλανδίας και από τον Ιανουάριο του 2023 κατέχει την έδρα Αναπληρώτριας καθηγήτριας διαχείρησης υποδομών στο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών ΗΖ της Ολλανδίας.

Back to top button