Front PageΓενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

Σε “βαθύ” κόκκινο μπαίνει ο Ν. Λάρισας από αύριο – Τι σημαίνει αυτό

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στο “βαθύ κόκκινο” μπαίνει και ο νομός Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε από αύριο, Πέμπτη, στις 06:00 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο και θα ισχύει μόνο για άσκηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. «Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» -στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες-, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η παράταση της κυκλοφορίας κατά μία ώρα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας που ισχύουν έως σήμερα (σύμφωνα με το από 10/2/2021 τεύχος Β 534 ΦΕΚ) για τις «Κόκκινες Περιοχές» έχουν ως εξής:

 1. Περιορισμός κυκλοφορίας : Επιτρέπεται η μετακίνηση από τις 05:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ. μετά τις ανωτέρω ώρες επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.
 2. Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές : λειτουργούν δια ζώσης παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Τα λύκεια λειτουργούν με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
 3. Χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές : η τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων, κηδειών κλπ πραγματοποιείται με αναλόγια ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανωτέρω όριο τα εννέα (9) άτομα.
 4. Εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια, καντίνες κλπ : η παροχή προϊόντων γίνεται σε πακέτο στο κατάστημα, διανομή και καθοδόν εξυπηρέτηση επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών. Η υπηρεσία διανομής των προϊόντων λειτούργει έως 01:00 π.μ.
 5. Μεταφορές : μέχρι δυο (2) άτομα πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης.
 6. Καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, φούρνοι, πρατήρια καύσιμων, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα καπνικών, περίπτερα : λειτουργούν ωράριο λειτουργίας προαιρετικά (διευρυμένο) από 07:00 πμ. έως τις 17:00 μ.μ. τα φαρμακεία και τα πρατήρια καύσιμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει συμφώνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Τα περιπτερά δύναται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις (24) ώρες.
 7. Λαϊκές αγορές : λειτουργούν με το πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε (5) μετρά απόσταση μεταξύ πάγκων.
 8. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο : επιτρέπεται εντός της περιφέρειας της φορολογικής έδρας του πωλητή, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στη γεωγραφική ισχύ της άδειας λειτουργίας του.
 9. Λιανεμπόριο : λειτουργιά των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων που επιτρέπεται να λειτουργούν με ραντεβού για αγορά εντός του καταστήματος. Ωράριο λειτουργιάς από 07:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.
 10. Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής : λειτουργούν μόνο κατόπιν ραντεβού με ωράριο λειτουργιάς από 07:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.
 11. Συνεργεία αυτοκίνητων : οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού με ωράριο λειτουργιάς από 07:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.
 12. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα : αναστολή λειτουργιάς.
 13. Ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα : ένας (1) σύνοδος/επισκέπτης ανά ασθενή.
Back to top button