ΕιδήσειςΠολιτικάΠολιτικά,Φάρσαλα

Ρεκόρ στην Αγιά, θρίαμβος Εσκίογλου στα Φάρσαλα, «αλλαγή σελίδας» σε Ελασσόνα και Τύρναβο

Αντ. Γκουντάρας, Ν. Γάτσας, Γ. Κόκουρας και Μ. Εσκίογλου είναι οι μεγάλοι νικητές από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Σασπένς, ανατροπές, ρεκόρ, θρίαμβοι, νίκες, ήττες… Το εκλογικό βράδυ της περασμένης Κυριακής – όταν «κλείδωσαν» τα αποτελέσματα στους τέσσερις Δήμους του ν. Λάρισας όπου απαιτήθηκε η επαναληπτική διαδικασία – τα είχε όλα!

Πλέον και οι επτά Δήμοι έχουν νέες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου με εντολή να λειτουργήσουν υπέρ των τοπικών κοινωνιών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Βέβαια, σε  δύο περιπτώσεις – ο Θανάσης Νασιακόπουλος στον Δ. Κιλελέρ και ο Γιώργος Μανώλης στον Δ. Τεμπών – απόλαυσαν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής με την ασφάλεια που τους παρείχαν οι δικές τους νίκες από τον α΄ γύρο.

Πλέον και με δεδομένη τη βούληση των πολιτών, όπως εκφράστηκε στις κάλπες, οι Δήμοι εισέρχονται στη νέα εποχή που επιβάλει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στη συγκρότηση των  Δημοτικών  Συμβουλίων. Εκεί θα κριθεί αν όσα λέγονταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου περί συνεργασιών και συνεργειών θα αποκτήσουν στην πράξη «σάρκα και οστά» ώστε η «επόμενη ημέρα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι πράγματι καλύτερη για τους πολίτες.

Δ. Αγιάς: Ασύλληπτο ρεκόρ για τον Αντ. Γκουντάρα

Αυτό που μεταξύ σοβαρού και αστείου κυκλοφορεί στην Αγιά ότι «εκλογές γίνονται για να… βγει ο Αντώνης Γκουντάρας» τελικά επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο νυν δήμαρχος Αγιάς κατέγραψε την έβδομη – κατά σειρά – εκλογική νίκη του δημιουργώντας ένα ρεκόρ που δύσκολα συναντάται σε πανελλαδικό επίπεδο. Το ασύλληπτο σερί ξεκίνησε το 1994 όταν ο κ. Γκουντάρας – σε ηλικία μόλις 25 ετών – εξελέγη κοινοτάρχης Μελιβοίας – και συνεχίστηκε ως εξής: Δήμαρχος Μελιβοίας (1998, 2002, 2006), Δήμαρχος Αγιάς (2010, 2014, 2019).

Στην πλέον πρόσφατη επικράτηση, ο Αντώνης Γκουντάρας – επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγιάς» – επικράτησε με 51,76% και 4.488 ψήφους έναντι του Γιάννη Αγγελάκα – επικεφαλής της παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή» – ο οποίος έλαβε 48,24% και 4.183 ψήφους.

Η νίκη του νυν δημάρχου αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα καθώς στην απέναντι πλευρά την υποψηφιότητα του κ. Αγγελάκα στήριξαν – μεταξύ α΄ και β΄γύρου – οι επικεφαλής δύο παρατάξεων, ο Γρηγόρης Καλαγιάς του «Δώτιου Πεδίου» και η Βάσω Αλεξανδρίδου του συνδυασμού «Ενωμένοι Μπορούμε».

Τελικά ο κ. Γκουντάρας επιβεβαίωσε το προβάδισμα που είχε λάβει από τον πρώτο γύρο και η νίκη προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές του.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταγραφεί και η κίνηση πολιτικού πολιτισμού των κ.κ. Αγγελάκα και Καλαγιά που έσπευσαν να συγχαρούν από κοντά τον επανεκλεγέντα δήμαρχο.

Πλέον, στο νέο 27μελες Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς η δύναμη των παρατάξεων έχει ως εξής (στην παρένθεση ο αριθμός των εδρών): «Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγιάς» – Αντώνης Γκουντάρας (12), «Αγιά 2019 Νέα Εποχή» – Γιάννης Αγγελάκας (10) , «Δώτιο Πεδίο» – Γρηγόρης Καλαγιάς (2), «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς» – Γιάννης Κασίδας (2), «Ενωμένοι Μπορούμε» – Βάσω Αλεξανδρίδου (1).

Δ. Ελασσόνας: Ανατροπή με Ν. Γάτσα

Ο δικηγόρος Νίκος Γάτσας είναι ο μεγάλος νικητής του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών στον Δ. Ελασσόνας πετυχαίνοντας να ανατρέψει την πρωτιά του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου – όπως καταγράφηκε στον α΄ γύρο – λαμβάνοντας πλέον την εντολή από τους συνδημότες του ώστε να είναι ο επικεφαλής της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Γάτσας έλαβε το 52,08% και 9.809 ψήφους έναντι του κ. Ευαγγέλου που περιορίστηκε στο 47,92% με 9.026 ψήφους.

«Κλειδί» για την ανατροπή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Νίκος Γάτσας όχι μόνο διατήρησε τον αριθμό των ψήφων που έλαβε στον α΄ γύρο (8.146) αλλά έλαβε και 1.663 ψήφους επιπλέον. Στον αντίποδα ο κ. Ευαγγέλου – μεταξύ α΄ και β΄ γύρου – έχασε 719 ψήφους.

Σε ότι αφορά τις Δημοτικές Ενότητες ο κ. Γάτσας επικράτησε στις παρακάτω: Ελασσόνας, Αντιχασίων, Καρυάς, Ολύμπου, Ποταμιάς και Σαρανταπόρου, ενώ ο κ. Ευαγγέλου στις Δ.Ε.: Βερδικούσιας, Λιβαδίου και Τσαριτσάνης.

Το σκηνικό στο νέο 41μελες Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι  αρκετά σύνθετο, καθώς περισσότερους συμβούλους έχει εκλέξει ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης, γεγονός που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά Γάτσα. Αναλυτικά, η κατανομή εδρών από τον α΄ γύρο:  «ΑλλάΖουμε» – Νίκος Ευαγγέλου (17), «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης» – Νίκος Γάτσας (14), «Ένας Δήμος για Όλους» – Δημήτρης Καρανίκας (7), «Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας» – Δημήτρης Αβρανάς (3).

Δ. Τυρνάβου: «Αλλαγή σελίδας» με Γ. Κόκουρα

Ο Γιάννης Κόκουρας εξελέγη  νέος δήμαρχος Τυρνάβου μετά την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Η νίκη του κ. Κόκουρα ήταν άνετη, καθώς έλαβε ποσοστό 57,16% και 6.337 ψήφους έναντι του Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος έλαβε 42,84% και 4.750 ψήφους.

Υπέρ του κ. Κόκουρα υπήρξε ισχυρό ρεύμα υπερψήφισης και από δημότες που επέλεξαν άλλους συνδυασμούς κατά τον α ΄γύρο, καθώς την Κυριακή 2/6 έλαβε επιπλέον 2.826 ψήφους. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων ενισχύθηκε και ο κ. Ροντούλης – επιπλέον 1.535 – όμως η συγκεκριμένη ροή δεν είχε αντίστοιχη δυναμική, με αποτέλεσμα σ’ αυτό το σημείο να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Γιάννης Κόκουρας κατέφερε να επικρατήσει και στις δύο δημοτικές ενότητες – Τυρνάβου και Αμπελώνα – που συναποτελούν τον Δήμου Τυρνάβου.

Πλέον, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος καλείται να διαχειριστεί την πλέον περιπεπλεγμένη κατάσταση σε σχέση με όλα τα νέα Δημοτικά Συμβούλια στο ν. Λάρισας, καθώς η πολυδιάσπαση στην  κατανομή των  εδρών ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος κατά τον α΄ γύρο των Δημοτικών Εκλογών. Αναλυτικά, η εικόνα που θα έχει το νέο 27μελες Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου (στην παρένθεση ο αριθμός των  εδρών): «Νέα Δημοτική Κίνηση Τυρνάβου» – Γιάννης Κόκουρας (6), «Δράση Πολιτών» – Αστέριος Ροντούλης (6), «Η Πόλη που Θέλουμε» – Σάμερ – Αθανάσιος Αμάρι (6), «συνΠολιτεία» – Παναγιώτης Σαρχώσης (5), «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου» – Αστέριος Χατζηκράχτης  (4).

Δ. Φαρσάλων: Επική νίκη Μ. Εσκίογλου

Σε προσωπικό θρίαμβο εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση του β΄ γύρου για τον Μάκη Εσκίογλου, καθώς κατέγραψε το συντριπτικό 75,63% έναντι του απερχόμενου δημάρχου  Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου, ο οποίος περιορίστηκε στο 24,37%.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρά την σημαντική αύξηση  της αποχής, καταδεικνύει ότι ο κ. Εσκίογλου έλαβε ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους των παρατάξεων που δεν συμμετείχαν στον β΄ γύρο – ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή άλλων εκκινήσεων – σε αντίθεση με τον κ. Καραχάλιο ο οποίος έχασε 481 ψήφους σε σχέση με την Κυριακή 26/5.

Προφανώς, ο Μάκης Εσκίογλου ήρθε άνετα πρώτος σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δ. Φαρσάλων, ενώ στην  Δ.Ε. Ναρθακίου κατέκτησε το εξωπραγματικό 81,73% των ψήφων.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη  σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου όπου η παράταξης του κ. Εσκίογλου είναι η πρώτη δύναμη αν και κατά την άσκηση των  καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά, η κατανομή εδρών στο 27μελες Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προέκυψε από την ψήφο των πολιτών κατά τον α΄ γύρο των Δημοτικών Εκλογών, έχει ως εξής: «Φάρσαλα Ανάπτυξη» – Μάκης Εσκίογλου (12), «Φαρσάλων Όραμα» – Άρης Καραχάλιος (6), «Δημοτική Αναγέννηση»-Μαρία Ίφου (5), «Ενωτική Δημοτική Πρωτοβουλία» – Κώστας Τύμπας (2), «Νέα Εποχή»– Βαγγέλης Δημητρακόπουλος (1), «Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων» – Απόστολος Αναγνώστου (1).

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Back to top button