Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Πως βιώνει το Κ.Υ. Φαρσάλων την Πανδημία του COVID – 19

-Όλες οι ελλείψεις, οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και ο “αγώνας” ώστε να παραμείνει “όρθιο” το σύστημα υγείας της Επαρχίας
-Τι ζητούν γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό για να παραμείνει λειτουργικό το Κ.Υ. χωρίς προβλήματα…

Ο «Πρώτος Τύπος» βρέθηκε στο Κ.Υ. Φαρσάλων για να δει δια ζώσης το πώς βιώνουν οι γιατροί, το προσωπικό και οι νοσηλευτές τις δύσκολες αυτές στιγμές της πανδημίας και του 2ου Lockdown, ποιες είναι οι ελλείψεις, πως γίνονται τα τεστ COVID – 19, πως έλαβαν οι άνθρωποι του Κ.Υ. την απόφαση της Κυβέρνησης που αναμένεται να κάνει όλα τα ΚΥ κέντρα εμβολιασμού όταν έρθει το εμβόλιο του COVID – 19 στην Ελλάδα και γενικότερα τους προβληματισμούς και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα μετά την απόφαση για μετακίνηση νοσηλευτών στο ΓΝ Λάρισας αυτή την στιγμή έφυγαν για την δύσκολη αποστολή στην Λάρισα 4 νοσηλεύτριες.

Πέραν αυτών επισημαίνουμε ότι Γενική γιατρός που ανήκει στην δύναμη του Κέντρου Υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει υπηρεσίες από την πρώτη γραμμή COVID του Γ.Ν. Λάρισας ενώ και γιατρός παθολόγος έχει μετακινηθεί στην ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας και μια γενική ιατρός είναι επίσης στο Κ.Υ. Δομοκού.

Όπως μας τόνισαν οι άνθρωποι του Κέντρου Υγείας αυτή την στιγμή η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική αλλά σε περίπτωση κάποιου κρούσματος στο Κ.Υ. τότε θα αρχίσουν να διαφαίνονται και οι απουσίες και ενδέχεται να δημιουργηθεί κάποιο θέμα μετά από αυτές τις μετακινήσεις.

Όσο αφορά τα τεστ που γίνονται στο Κέντρο Υγείας για τον COVID – 19 αφορούν αποκλειστικά συμπτωματικούς οι οποίοι έρχονται εξετάζονται και εν συνεχεία γίνεται το απαραίτητο τεστ.

Ο χώρος που γίνονται τα τεστ είναι ένα ιατρικό δωμάτιο το οποίο διαμόρφωσαν οι άνθρωποι του Κ.Υ. σε μέρος για τεστ καθώς έχει δυο ξεχωριστές εισόδους και έτσι είναι εύκολη η πρόσβαση.

Το μεγάλο ζήτημα αφορά τον καθαρισμό τόσο του εν λόγω δωματίου όσο και γενικότερα του Κέντρου Υγείας καθώς αυτή την στιγμή στον καθαρισμό του Κ.Υ. εργάζονται δυο κυρίες με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έτσι πολλές φορές μπορεί να υπάρξει ένα τεστ αργά την νύχτα και να είναι αναγκασμένες να έρθουν από την οικεία τους και να καθαρίσουν το Κ.Υ. καθώς δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριστών.

Επίσης όπως μας τόνισαν οι άνθρωποι του Κέντρου Υγείας δεν έχει έρθει ακόμη καμία Υπουργική Απόφαση για να κάνουν οι γιατροί και το προσωπικό του Κ.Υ. τεστ για τον COVID – 19.

Επίσης πολλά είναι τα προβλήματα και στο Ιατρικό Προσωπικό καθώς πέραν των Γενικών Ιατρών που υπάρχουν στο Κ.Υ. έγινε μεγάλος «αγώνας» για να υπάρχει και παιδίατρος η οποία όμως παρά το γεγονός ότι υπάγεται στο Κ.Υ. Φαρσάλων κάνει αρκετές εφημερίες και στο ΓΝ Λάρισας με αποτέλεσμα να λείπει αρκετές φορές τον μήνα από το Κ.Υ. Φαρσάλων καθώς μετά από κάθε εφημερία ο κάθε ιατρός παίρνει μια μέρα ρεπό.

Για παράδειγμα την περασμένη Κυριακή προέκυψε ένας τοκετός στο Κ.Υ. Φαρσάλων όπου παρευρέθηκε η μαία η οποία και έκανε όλες τις διαδικασίες όμως η παιδίατρος του Κ.Υ. δεν ήταν εκεί καθώς είχε εφημερία στο ΓΝ Λάρισας.

Επίσης πλέον το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κ.Υ. θα λειτουργεί απλά σαν συλλέκτης καθώς οι αναλύσεις, οι εξετάσεις και όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται στην Λάρισα κάθε Τρίτη κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος θα πρέπει άμεσα να λάβει κάποια αποτελέσματα είναι αναγκασμένος να επισκεφθεί ιδιωτικό μικροβιολογικό κέντρο ενώ πλέον το μικροβιολογικό εργαστήριο υποβαθμίζεται όπως και η επιστημονική λειτουργία όλου του Κ.Υ. Φαρσάλων.

Το ακτινολογικό μηχάνημα του Κ.Υ. Φαρσάλων δεν λειτουργεί επίσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν ακτινογραφίες κ.α. με τους ανθρώπους του Κ.Υ. να περιμένουν το εξάρτημα για την εκ νέου λειτουργία του.

Όσο αφορά τις ελλείψεις σε αποθέματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι άνθρωποι του Κ.Υ. τονίζουν ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όμως πάντα στα αναλώσιμα υλικά θα πρέπει να υπάρχει απόθεμα ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην συνέχεια.

Ενώ όπως μας ανέφεραν υπάρχουν ελλείψεις και στην ασφάλεια του Κέντρου Υγείας κάτι που ελπίζουν να λυθεί άμεσα.

Όσο αφορά τον τομέα του ΕΚΑΒ στα Φάρσαλα τα μικροπροβλήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και πλέον είναι πλήρως στελεχωμένος και λειτουργικός.

Όπως μας ανέφεραν οι άνθρωποι του Κ.Υ. με σωστή οργάνωση από όλους τους φορείς, προτάσεις και ενέργειες μπορούν να ξεπεραστούν και αυτά τα ζητήματα και να είναι ακόμη πιο λειτουργικό το ΚΥ Φαρσάλων.

Σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στην χώρα μας μετά την πανδημία είναι πολύ μεγάλα και δεδομένα υπάρχουν ζητήματα από το πιο μεγάλο νοσοκομείο της χώρας μέχρι και στο πιο μικρό αγροτικό ιατρείου ενός χωρίου.

Όμως οι άνθρωποι του Κ.Υ. τονίζουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία ότι τα Κ.Υ. είναι «δεξαμενές τροφοδοσίας» των νοσοκομείων καθώς αυτό τα καθιστά σε καθεστώς υπολειτουργικότητας και μη παραγωγικά σε πολλές περιπτώσεις καθώς τα χέρια τους είναι «δεμένα».

Back to top button