Front PageΓενικές ΕιδήσειςΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Πρόεδροι Κοινοτήτων Φαρσάλων: “Κρατήστε ζωντανές τις Κοινότητες”

Ψήφισμα παρέδωσε χθες αντιπροσωπεία Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Φαρσάλων, στο Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου αντιδρώντας στον νέο εκλογικό νόμο που βρίσκεται υπό διαβούλευση και στις αλλαγές που προωθούνται για τις Κοινότητες.

Στα αιτήματά τους αναφέρονται, η ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας, να μην υπάρξει αλλαγή στην ονομασία του Προέδρου σε εκπροσώπου, με συγχωνεύσεις και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων, να μην καταργηθούν τα συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των δήμων και να παραμείνουν ενισχυμένες οι Κοινότητες διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον στην ύπαιθρο, κρατώντας ενεργά και ζωντανά τα χωριά.

Οι Πρόεδροι ζήτησαν από το Δήμαρχο επίσης, το παρών ψήφισμα να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με τα αίτημα, να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το ψήφισμα: “Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

  1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
  2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
  3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
  4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
  5. Μη κατάργηση των συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των δήμων
  6. Να μην υπάρξει αλλαγή στην ονομασία του Προέδρου αντί εκπροσώπου
  7. Διατήρηση του θεσμού των συμβουλίων άνω των 300 ατόμων σύμφωνα με τον Καλλικράτη ΑΠ 59846/21.08..2019”.
    Οι υπογράφοντες 27 Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Φαρσάλων: Σκοπιάς, Φαρσάλων, Κατωχωρίου, Μεγάλου Ευυδρίου, Βαμβακούς, Ναρθακίου, Αγίου Γεωργίου, Αμπελειάς, Νεράιδας, Ρευματιάς, Υπέρειας, Χαλκιάδων, Σιτοχώρου, Διλόφου, Αχιλλείου, Πολυνερίου, Σταυρού, Πολυδαμείου, Δένδρων, Ζωοδόχου Πηγής, Σκωτούσσας, Βασιλί, Κάτω Βασιλικών, Κρήνης, Δασολόφου, Ερέτριας, Καλλιθέας.
Back to top button