Front PageΑγροτικάΓενικές ΕιδήσειςΤοπικά - ΠολιτικάΦάρσαλα

Προχωρούν σε Υπέρεια, Βασιλί, Ευύδριο και Ταμπάκο τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα Φάρσαλα

Στην περιοχή της Υπέρειας, του Βασιλί, του Ευυδρίου και στον Ταμπάκο ποταμό προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα Φάρσαλα.

Αυτές τις ημέρες:

– σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός του Λυκορέματος στην Υπέρεια, σε συνολικό μήκος 1,6 χλμ μέχρι τη συμβολή με τον ποταμό Δρισκολιώτη

–  προχωρά ο καθαρισμός του Ταμπάκου,  αρμοδιότητας ΤΟΕΒ, σε επιπλέον 5 χλμ

στο τμήμα Ανωχώρι -Κατωχώρι.  Σε συνδυασμό με τα 4 χλμ που ήδη καθαρίστηκαν ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια ο καθαρισμός του ποταμού,  αρμοδιότητας ΓΟΕΒ, σε  συνολικό μήκος 9 χλμ

-στον Ενιπέα ποταμό εργασίες εξελίσσονται στο τμήμα από τη γέφυρα επί της οδού Λάρισας- Φαρσάλων προς τη Βαμβακού και τις επόμενες ημέρες  ξεκινά καθαρισμός στο τμήμα από Υπέρεια προς Βασιλί

«Συνομιλούμε με τις τοπικές κοινωνίες,  έχουμε εικόνα και ήχο της πραγματικότητας, συμμετείχαμε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Ευύδριο και ακούσαμε τους προβληματισμούς τους. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα επισπεύδοντας τον προγραμματισμό τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στα Φάρσαλα.  «Είμαστε διαχρονικά παρόντες επί του πεδίου, διεκδικούμε και εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις  και αναλαμβάνουμε ευθύνες περισσότερες από αυτές που μας αναλογούν. Μετά τον Ιανό,  στην περιοχή των Φαρσάλων εξελίσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  αντιπλημμυρικής προστασίας και  οδικής ασφάλειας που δημιουργεί αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Θέλουμε να ξέρουν ότι τους προστατεύουμε και όχι απλώς να το πιστεύουν» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Αντιπλημμυρικά έργα

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας,  μετά τον Ιανό,  ολοκληρώθηκαν καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους  άνω των  40 χλμ στα  σημεία: Χαιδαρόρεμα από την ε.ο. Φάρσαλα -Σταυρός έως τη συμβολή του με Απιδανό- οικισμός Ανωχωρίου, Νεράιδα μεταξύ οικισμών Ξυλάδων και Νεράιδας και μεταξύ οικισμών Παλαιόμυλου και Νεράιδας, Ρέμα Ρήγαιου, Ρέμα Δασόλοφου, Παραπόταμος Αμπελιάς, Απιδανός  από τον περιφερειακό Φαρσάλων μέχρι τον Φαρσαλίτη,  Αικλής, από ε.ο. Φαρσάλων-Βόλου μέχρι τον Ενιπέα,  Ταμπάκος, Λυκόρεμα  και  Δρισκολιώτης στην Υπέρεια και  προχωρούν έργα σε Αγία Τριάδα και   Άγιο Κωνσταντίνο.

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθάρισε και εκβάθυνε την περιμετρική τάφρο Φαρσάλων και με νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδύει την τάφρο βόρεια της περιφερειακής οδού Φαρσάλων από την συμβολή της με την ε.ο. Φαρσάλων Βόλου έως τη συμβολή της με την οδό Απιδανού.

-Δημοπρατείται νέο έργο προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων στις περιοχές Ναρθακίου, Κρήνης, Ζωοδόχου Πηγής και Βαμβακούς καθώς και στο υδατόρεμα Ασμάκι έως τη συμβολή του με τον Ενιπέα ποταμό.

Και 300.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εγκατάσταση

εποπτικών οργάνων για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών συνθηκών στην

λεκάνη απορροής του Ενιπέα καθώς και παρακολούθηση της στάθμης του νερού.

-Από  το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αρμοδιότητα στον Ενιπέα ποταμό,  πριν και μετά τον Ιανό  έγιναν καθαρισμοί σημειακά και αποκαταστάθηκαν αναχώματα σε συνολικό μήκος 46,2 χλμ. σε Υπέρεια, Πυργάκι, Ευύδριο, Βασιλί, Σιτόχωρο, Αμπελιά.

Εξελίσσεται νέα εργολαβία, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Αυτή τη στιγμή  είναι σε εξέλιξη καθαρισμός στο ύψος της Βαμβακούς και έργο για την αποκατάσταση των ιρλανδικών διαβάσεων στο Καστράκι. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν καθαρισμοί στο τμήμα Υπέρεια προς Βασιλί.

Συντάχθηκε  από την Περιφέρεια η μελέτη για την  κατασκευή του αντλιοστασίου στην Υπέρεια, αν και η διαχείριση – διοχέτευση ομβρίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου.  Συντάσσεται μελέτη για την αποκατάσταση ζημιών στα φράγματα επί του Ενιπέα στα χωριά Ευύδριο και Πυργάκια, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ενιπέα.  Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε  300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια  έχει αποκαταστήσει αναχώματα στον Ενιπέα. Για την ενίσχυσή τους, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο  Υποδομών στον παραχωρησιούχο της Ε65 (ΤΕΡΝΑ).

Οδικά έργα

Μετά τον Ιανό  έγιναν άμεσες αποκαταστάσεις  σε ε.ο. Φαρσάλων- Βόλου, Λάρισας-Φαρσάλων, Δέντρα-Ναρθάκι-Σκοπιά, γέφυρα Δίλοφος -Αχίλλειο

Σε εξέλιξη  βρίσκεται η αποκατάσταση της εθνικής οδού 3 Λάρισα-Φάρσαλα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Δημοπρατούνται έργα  προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ  στα οδικά τμήματα:

-Φάρσαλα -Αχίλλειο -Δίλοφος- Ναρθάκι

-επ. οδός 38 Δέντρα-Ναρθάκι-Αγ. Αντώνιος-Δεντροχώρι- Σκοπιά-Πλάτανος

-επ. οδός 33 Υπέρεια-Λόφος- Ευύδριο Μικρό και Μεγάλο

-επ. οδός 34 Λόφος-Πολυνέρι-Σταυρός

-επ. οδός 37 Σταυρός-Φάρσαλα

-επ. οδός 36 Βαμβακού-Ρήγαιο-Ασπρόγεια-επ. οδός 41- επ. οδός 35 Κρήνη-Ευύιδριο

Και νέο έργο 150.000 ευρώ  για την αποκατάσταση του  δικτύου οδοφωτισμού σε περιοχές του Δήμου Φαρσάλων.

Back to top button