Front PageΓενικές ΕιδήσειςΓενικές ΕιδήσειςΕιδήσειςΦάρσαλα

Προβληματισμός και ερωτηματικά από τον Σύλλογο Φαρμακοποιών Ν Λάρισας για τους εμβολιασμούς

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Λάρισας με μια μακροσκελή ανακοίνωση γνωστοποιεί τους προβληματισμούς του όσο αφορά την έλλειψη των εμβολιαστικών κέντρων, την απουσία μέτρων για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών που πρέπει να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα για τον εμβολιασμό τους και για πολλά ακόμη σοβαρά ζητήματα στα οποία ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα ξεκάθαρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την αρμοδιότητα μας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με σημαντικό ρόλο και ευθύνη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι εύλογο να ανησυχούμε για τον υπερβολικά αργό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού αλλά και των υγειονομικων στην περιοχή μας έναντι της covid-19.

Με την επαγγελματική μας ιδιότητά ως φαρμακοποιοί ιδιοκτήτες φαρμακείων που έχουμε αναλάβει την ευθύνη ενημέρωσης του κοινού, προαγωγής των εμβολιασμών και διεκπεραίωσης του ραντεβού των ασφαλισμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε θεωρούμε κάθε λόγο να προβληματιζόμαστε για την παντελή έλλειψη εμβολίων και εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή μας. Εδώ και αρκετές μέρες εντός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κλεισίματος των ραντεβού, την οποία καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμες ημερομηνίες όπως δεν υπάρχουν από την πρώτη στιγμή αρκετά εμβολιαστικά κέντρα που να επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

Προβληματιζόμαστε, όμως, ακόμη και από την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον εμβολιασμό ασθενών οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, λόγω σωματικής ανικανότητας, αν και τόσο σημαντικό είναι για όλους αυτούς να προστατευθούν έναντι της covid. Προβληματιζόμαστε για το γεγονός της παράλειψης από την εισαγωγή στην πλατφόρμα χιλιάδων ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια και ενώ είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι τα κριτήρια με τα οποία θα προωθούνταν ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό δεν θα ήταν μόνο ηλικιακά. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, για όσους πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, για τους διαβητικούς, για τους παχύσαρκους, για τους καρκινοπαθείς για τους νεφροπαθείς κλπ. Όλοι αυτοί και οι συγγενείς αυτών, καθημερινά απευθύνονται στα φαρμακεία μας για να τους βρούμε εμείς μια λύση, για να τους ενημερώσουμε και να τους καθυσηχάσουμε. Άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να επιζητούμε λύσεις και σαφή ενημέρωση από τους πραγματικά υπεύθυνους.

Τέλος, με την ιδιότητά μας ως υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε περιβάλλον με υψηλή πιθανότητα για μετάδοση του ιού, λόγω της παρουσίας στο χώρο ασθενών και φροντιστών ασθενών καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και μάλιστα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, μέχρι και ο τελευταιος συνάδελφος, μέχρι και ο τελευταίος βοηθός φαρμακείου, ο οποίος το επιθυμεί, να έχει την ευκαιρία να εμβολιαστεί και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα που βρίσκεται εντός λογικών ορίων.

Για το σκοπό αυτό από την πρώτη στιγμή έχουμε αιτηθεί την ένταξη στην πλατφόρμα εμβολιασμών και των βοηθών φαρμακείου, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να υπάρχουν εξελίξεις επί του θέματος, ενώ με αλλεπάλληλα γραπτά και προφορικά αιτήματα προς την 5η ΥΠΕ, ζητήσαμε να ενταχθούν σε λίστα αναμονής για δόσεις εμβολίων που δεν πραγματοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό λόγω ακυρώσεων, φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου που θα έχουν προηγουμένως νομίμως ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμών, αλλά που θα καθυστερούσε η ημερομηνία για το πρώτο ραντεβού τους λόγω των συνθηκών. Ουδέποτε, όμως, λάβαμε οποιαδήποτε απάντηση.

Οι φαρμακοποιοί παραμένουμε στο πόστο μας, παρά τις όποιες δυσκολίες, που ήταν πολλές και μεγάλες από την αρχή της πανδημίας ως και σήμερα και δηλώνουμε ότι ευσυνειδήτως θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιστά το λειτούργημά μας προσπαθώντας ατομικά ο καθένας αλλά και μέσω των συλλόγων μας να βρίσκουμε λύσεις και να προάγουμε διαδικασίες που βοηθούν τους ασθενείς μας και τη Δημόσια Υγεία.

Back to top button