Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

Πραγματοποιήθηκαν οι κατά τόπους συνάξεις επ’ ευκαιρία του διορισμού των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων

Μία από τις βασικότερες μέριμνες ενός Επισκόπου είναι και η συνεχής αγωνία του για την πνευματική πρόοδο και ευημερία των πρεσβυτέρων, διακόνων, μοναχών και λαϊκών της Επαρχίας του καθώς και των Ενοριών και του έργου που οφείλουμε να πραγματοποιούμε ως «Θεού διάκονοι».

Για το λόγο αυτό, ήδη από του έτους 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ζήτησε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να συνάψουν συμφωνία συνεργασίας προς υλοποίηση Προγραμμάτων Δια βίου Εκπαίδευσης των Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της τοπικής Εκκλησίας μας.

Να σημειώσουμε πως το Ίδρυμα αυτό είναι ο μόνος Επίσημος Επιμορφωτικός Φορέας της Εκκλησίας της Ελλάδος που παρέχει μοριοδότηση στους κληρικούς, στους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και στα υπόλοιπα στελέχη των φορέων της Εκκλησίας.

Καρπός αυτής της συνεργασίας μας υπήρξαν τα έξι (6) Επιμορφωτικά Προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν με την Χάρη του Θεού στην Ιερά Μητρόπολή μας, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία, και με καταξιωμένους εισηγητές.

Δυστυχώς όμως, στα Προγράμματα αυτά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν όλοι όσοι θα το επιθυμούσαν κι αυτό γιατί προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων. Το τελευταίο Πρόγραμμα που υλοποιήσαμε και έληξε στις 19-12-2022 αφορούσε στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας», στο οποίο έγινε συστηματική προσπάθεια από εξειδικευμένους εισηγητές ώστε να βοηθηθούμε όλοι μας στο σύγχρονο τρόπο Οργάνωσης και Διοίκησης της Ενορίας ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Επειδή όμως, πάλι, υπήρξε περιορισμός στους συμμετέχοντες, ο Σεβασμιώτατος προέκρινε για να θεραπεύσει αυτή την ανάγκη, να αναλάβουν κάποιοι πατέρες τον κόπο να διεξάγουμε πάλι αυτό το Πρόγραμμα, αυτή τη φορά σε κατά τόπους Συνάξεις των Ιερέων – Εφημερίων με τη συμμετοχή και των Μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών μας επ’ ευκαιρία του διορισμού αυτών ως νέων Εκκλησιαστικών Συμβούλων.

Στην Εγκύκλιο την οποία απέστειλε προς τους Προέδρους ή Προεδρεύοντες και τους νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους σημειώνει: «όταν διακονούσα ως εφημέριος και πνευματικός σε Ενορία του Λεκανοπεδίου. Ήρθε να εξομολογηθεί ένα απόγευμα, γνωστό μου παιδί -περίπου 30 χρονών- που είχε μία εξέχουσα θέση στην εταιρία 3Ε, στην γνωστή εταιρία που διακινεί την κόκα – κόλα στην Ελλάδα. Κι ενώ προχωρούσε η συζήτησή μας πρόσεξα πως πολύ συχνά ο νεαρός συμβουλευόταν το ρολόι του! Στην ερώτησή μου αν συμβαίνει κάτι, μου απάντησε πως έπρεπε να παρακολουθήσει επειγόντως σεμινάριο επιμόρφωσης πάνω στις σύγχρονες πρακτικές του marketing και μάλιστα αυτό συμβαίνει κάθε τρίμηνο, και μερικές φορές τα σεμινάρια γίνονται στο εξωτερικό! Ντράπηκα μέσα μου όταν το άκουσα. Σκέφτηκα, αυτός ο άνθρωπος για να είναι αποτελεσματικός στην πώληση της κόκα-κόλα, βρίσκεται σε μία διαρκή αγωνιώδη ενημέρωση και επιμόρφωση, κι εγώ που ο Κύριος μου ανέθεσε τον ευαγγελισμό του κόσμου καθόμουν ήσυχος κι αμέριμνος στην μακαριότητα του γραφείου μου!»

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκαν πέντε κατά τόπους Συνάξεις:

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης, την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, όπου συμμετείχαν οι Αρχιερατικές Περιφέρειες Καρδίτσης, Αγναντερού, Μητροπόλεως, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν οι Αρχιερατικές Περιφέρειες Αργιθέας, Βραγκιανών, Μουζακίου, Πετρίλου, Φαναρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Σοφάδων, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν οι Αρχιερατικές Περιφέρειες Ιτέας, Παλαμά, Σοφάδων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κέδρου, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν οι Αρχιερατικές Περιφέρειες Καλλιθήρου, Κέδρου, Λεονταρίου και στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχε η Αρχιερατική Περιφέρεια Φαρσάλων με τις εξής τέσσερις εισηγήσεις:

Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ.- Καταστατικός Χάρτης- Κανονισμός υπ’ αριθμ. 8/1979 «Περί Ιερών Ναών και Ενοριών»

Εισηγητής: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, τέως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως

Διοίκηση- Οργάνωση- Αρχείο Ενορίας

Εισηγητής: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κάιας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο-Μητροπολιτικό Συμβούλιο-Οικονομικά Ιερού Ναού

Εισηγητής: Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως

Ψηφιακή συμβολή – Δραστηριότητες Ιερού Ναού

Εισηγητής: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευκλείδης Τζέλλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Κέδρου

Συντονιστής των Συνάξεων παρέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καρδίτσης Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Στάμος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους εισηγητές για τους κόπους τους, αλλά και όλους τις συμμετέχοντες κληρικούς, προέδρους ή προεδρεύοντες, και λαϊκούς των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων. Τόνισε την ανάγκη ενότητας και ομοιομορφίας στη διοίκηση, παρέδωσε τους διορισμούς τους, δίνοντας κατάλληλες και στοχευμένες υποδείξεις για την καλή και χρηστή διαχείριση των πραγμάτων των Ενοριών της Μητροπολιτικής του Περιφερείας και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη στην ευθυνοφόρο διακονία, που αναλαμβάνουν, επ΄ αγαθώ της τοπικής μας Εκκλησίας και προς δόξαν του αγίου Τριαδικού Θεού.

Αρχιερατική Περιφέρεια Φαρσάλων

1 Custom

2 Custom

3 Custom

4 Custom

5 Custom

6 Custom

7 Custom

8 Custom

9 Custom

10 Custom

Back to top button