Ειδήσεις

Ποιοι συνταξιούχοι θα δούνε αυξήσεις – Όλα τα δεδομένα

Διπλό θα είναι το κέρδος για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η νέα προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 80% ενώ έρχονται και αναδρομικά.

Θα δοθούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις που έχουν βγει από τις 13/5/2016 και μετά.
Οι αυξήσεις, κατά την εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας, θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ από τον Οκτώβριο για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.

Η κατώτατη σύνταξη

Το κατώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης μένει στα 384 ευρώ (όσο η εθνική σύνταξη για 20 έτη), όπως και πριν, για όλες τις κατηγορίες.

Το ανώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης για τους συνταξιούχους από Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων δεν θα είναι πάνω από τις δυόμισι εθνικές συντάξεις, δηλαδή 384+384+192=960, αντί των 768 ευρώ που είναι τώρα.

Στους συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών και ΟΓΑ το πλαφόν θα είναι 768 ευρώ {384+384 ευρώ).

Επιπλέον, θα δίδεται μειωμένη κατά 30% προσωρινή σύνταξη για συνταξιούχους που συνεχίζουν την εργασία τους και δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη.

Η ίδια θα δίδεται και σε όσους αναλάβουν στο εξής εργασία, μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Η μείωση 30% θα υπολογιστεί στα νέα ποσά των προσωρινών συντάξεων.

Αν υφίσταται αίτηση για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.

Οι προσωρινές θα δίδονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Δεν θα έχουν αύξηση στο ποσό της προσωρινής οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, αφού λαμβάνουν το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση, χωρίς να ισχύει κανένα πλαφόν Δηλαδή, συνταξιούχος του Δημοσίου με μέσο μισθό 2.000 ευρώ έχει προσωρινή σύνταξη 1.000 ευρώ, ενώ συνταξιούχος Ταμείου ιδιωτικού τομέα με μισθό 2.000 ευρώ έχει προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται χορήγηση προσωρινής επικουρικής σύνταξης.

Στην περίπτωση που η οριστική σύνταξη βγει μικρότερη της προσωρινής, τότε ο συνταξιούχος θα επιστρέψει τη διαφορά με παρακράτηση της διαφοράς από την οριστική σύνταξη με 25% ή 40 δόσεις. Ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή, εγκαινιάστηκε η ψηφιακή σύνταξη, με πλήρως ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη διαδικασία απονομής συντάξεων σε δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως τονίζει στα «Π» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Αρχικά, στους αγρότες του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από μεταβίβαση, λόγω θανάτου συνταξιούχου. Ακολουθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις από 1ης/1/2017 συντάξεων γήρατος ΟΓΑ και χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, ενώ πλέον δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο, λέει ο υπουργός.

Ακολουθούν έως το τέλος του 2020 οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις γήρατος των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ). Τον Απρίλιο του 2021 οι συντάξεις γήρατος μισθωτών (τ. ΙΚΑ), Δημοσίου και μηχανικών (τ. ΤΣΜΕΔΕ).

Τον Ιούλιο του 2021 οι συντάξεις γήρατος των ελεύθερων επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ), των νομικών (τ. ΤΑΝ) και των δημοσιογράφων (τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Σε ό,τι αφορά τις παλαιές, εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 100.000 για επικουρική.

Back to top button