Front PageΑγροτικάΦάρσαλα

Παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα

Τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα την περίοδο 2019-2023, τα συλλογικά σχήματα και οι πληρωμές του ΕΛΓΑ ήταν το αντικείμενο της χθεσινής εκδήλωσης της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων ΝΔ στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, με κεντρικό ομιλητή τον Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Μπαγινέτας παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, του αγροτικού προγράμματος που τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού το 2019. Ανέπτυξε πως αυτό προχώρησε και ολοκληρώθηκε και παράλληλα πως κινήθηκε σε άλλα δύο επίπεδα. Το ένα αφορούσε την αντιμετώπιση των έκτακτων συμβάντων, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού και στην συνέχεια του πολέμου της Ουκρανίας και τις σκληρές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσε την νέα ΚΑΠ. Ο κ. Μπαγινέτας έδωσε κάποια παραδείγματα συγκεκριμένων πολιτικών που έλαβαν, όπως ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και η μείωση φορολογίας για τα μέλη που συμμετέχουν κατά 50% στα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μέτρα και παρεμβάσεις του στρατηγικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ, όπως τα οικολογικά σχήματα και τα νέα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπως επίσης και οι αποζημιώσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης και χρηματοδότησης που δόθηκαν σε επιχειρήσεις και σε αγρότες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιού.

Ο αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ κ. Χρ. Γιαννακάκη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ενέργειες για να ανασυσταθεί η ΕΘΕΑΣ και να επανεκκινήσει πάλι η εκπροσώπηση του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας. Επεσήμανε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει όσον αφορά το θέμα της φορολογίας των αγροτών και των αποζημιώσεων, είτε από τον ΕΛΓΑ, είτε από τα κρατικά ταμεία. Αναφέρθηκε σε ζητήματα προώθησης αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, στη δημιουργία εξαγωγικής εταιρείας που θα αναλάβει την πώληση των προϊόντων σε νέες αγορές και στην εκπροσώπηση του συνεταιριστικού κινήματος στα ευρωπαϊκά όργανα διαλόγου.

Ο Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νικόλαος Δούκας και πρώην Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ, μιλώντας στην εκδήλωση μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αγροτικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αγγίζουν το 1,1 δις ευρώ χαρακτηρίζοντας τες ως πρωτοφανής. Ο κ. Δούκας σημείωσε την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον ΕΛΓΑ που στηρίζεται από τις αγροτικές εισφορές και από το 20% που καταβάλει κάθε χρόνο η Κυβέρνηση περίπου 30-35 εκατ ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι πλήρωσε πάνω από 300 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν είχε καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση. Έκανε λόγο για τις πρωτοφανείς καταστροφές, όπως ο Ιανός και ο παγετός του 2021 και υπογράμμισε τις άμεσες πληρωμές με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με προκαταβολή σε ένα μήνα και αποπληρωμή στους τέσσερις μήνες στους παραγωγούς και όχι σε δόσεις που δίνονταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έδειξε την έμπρακτη στήριξή της στους έλληνες παραγωγούς ιδίως σε περιστάσεις καταστροφών στηρίζοντας τον αγρότη να επιβιώσει και να επανεπενδύσει στις καλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου καλωσόρισε τους καλεσμένους στην πόλη των Φαρσάλων στην «καρδιά» του πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στην έλλειψη νερού, ενός σημαντικού παράγοντα για τις καλλιέργειες. Ο κ. Εσκίογλου αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή με τη δρομολόγηση του φράγματος στη Σκοπιά που θα αναγεννήσει σημαντικό τμήμα της επαρχίας και άλλων όμορων περιοχών, όπως και το δίκτυο άρδευσης στην Υπέρεια της Δ.Ε. Ενιπέα, καθώς και με τον τρόπο που κινήθηκε η πολιτεία απέναντι στις πρωτοφανείς καταστροφές του Ιανού.

Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και την ανάγκη να παρθούν γενναίες αποφάσεις με δραστικά μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσθεώρητη αύξηση του κόστους παραγωγής και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει η αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά. Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο ως Δήμος Φαρσάλων είμαστε δίπλα στους αγρότες, αλλά και δίπλα στην πολιτεία, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως τα προβλήματα λύνονται με κοινή προσπάθεια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απ. Μπίλλης, ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης, Ο δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας, αντιδήμαρχος Κιλελέρ Γ. Κουκούτσης, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δ. Ντογκούλης, ο πρόεδρος ΠΟΣΓ Δ. Σοφολόγης, ο πρόεδρος ΔΕΕΠ Ηλίας Σουφλιάς, ο πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Φαρσάλων Δ. Γιακοβής, το μέλος της ΕΘΕΑΣ Θανάσης Καραΐσκος, ο επικεφαλής κλιμακίου αγροτικού τομέα Ν. Λάρισας Γ. Αλεξίου και ο συντονιστής τομεαρχών ΝΔ Κ. Τσιαγκλιώτης. Επίσης το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων Σ. Χατζηπλή, Δ. Γούσιας, Ν. Γκατζόγιας, ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΦ Στ. Κουκουλιός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Δαμιανός, Μ. Ίφου, Γ. Λελεντζής, Ι. Αγγελακοπούλου, οι υποψήφιοι βουλευτές Χρ. Καπετάνος, Φρ. Χατζηκωνσταντίνου, Δημ. Παπανικολάου, Χρ.Χατζησαλάτας, Ν. Καρδούλας κ.α.

Νωρίτερα το πρωί κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ κ. Ανδρέα Καρασαρίνη με στελέχη της παράταξης και υπεύθυνους αγροτικών φορέων, επισκέφτηκαν την Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία, τους Αγρ. Συνεταιρισμούς Ενιπέα, ΘΕΣΤΟ, Cotton Farsala, το εργοστάσιο Ντομάτας Νομικός και τον ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων.

Δείτε το βίντεο

Βίντεο: Κ. Αντωνόπουλος

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Γ.Γ.

Back to top button