Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Παραδόθηκαν τα πρώτα 28 βραχιόλια κινδύνου στα Φάρσαλα

Παραδόθηκαν χθες (2/4) στο Δημαρχείο Φαρσάλων, τα πρώτα 28 βραχιόλια κινδύνου σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΕΚΟ), τα οποία εντάσσονται στις δράσεις πρόληψης, που πραγματοποιεί ο Δήμος Φαρσάλων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα συγκεκριμένα βραχιόλια κινδύνου, θα παρέχουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδας, υπηρεσίες τηλεφροντίδας όπου μέσα από ειδικές συσκευές (με χρήση της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων – GSM)  θα μπορούν άμεσα να ειδοποιήσουν (κουμπί SOS) για κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή να μιλήσουν άμεσα (μέσω κινητής τηλεφωνίας από τις ειδικές συσκευές που φοριούνται στο χέρι σαν ρολόγια) με το ιατρικό συντονιστικό κέντρο που έχει οριστεί για αυτό τον σκοπό.

Η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Κυρ. Παναγιωτοπούλου στον λόγο της αναφέρθηκε στα εξής: «Ο Δήμος Φαρσάλων πριν από λίγο χρονικό διάστημα, παρακολουθώντας τις Διεθνείς Εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της Υγείας και διαβλέποντας τις σύγχρονες ανάγκες των Δημοτών μας, εξασφάλισε μία μοναδική υπηρεσία πρόληψης υγείας που λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας, η οποία εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία με καινοτόμους τρόπους και χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος των δημοτών του. Η πρόληψη και η προαγωγή της Υγείας επικεντρώνεται στο σύνολο των Δημοτών μέσα στα πλαίσια της καθημερινής τους ζωής, με στόχο να τους καθιστά ικανούς να αναλαμβάνουν αυθόρμητα ή και οργανωμένα υπεύθυνη δράση και στάση για την υγεία τους. Ειδικότερα, όσον αφορά τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) η ικανότητα αυτή παίζει καθοριστικό και άμεσο ρόλο στο επίπεδο διαβίωσης τους, όπως είναι η επικοινωνία, η ενημέρωση, το αίσθημα ασφάλειας, η πρόληψη και η παρέμβαση».

Για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Φαρσάλων χαιρετισμό παρέθεσε, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική δράση, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και ουσιαστικά θα προφυλάξει και θα σώσει ζωές, δίνοντας ταυτόχρονα τα εύσημα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Κυρ. Παναγιωτοπούλου και στους συνεργάτες της.

Ο κ. Αλέξανδρος Οικονόμου από την κοινωνική συνεταιριστική δράση, έκανε την σχετική επίδειξη στους ωφελούμενους για την λειτουργία βραχιολιών. Σημείωσε ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη που αφορά είτε σε θέμα υγείας τους είτε σε θέμα ασφάλειάς τους , ώστε την ίδια στιγμή που θα καλούν βοήθεια, να ανταποκρίνεται ο ανάλογος φορέας (Κέντρο Υγείας, Αστυνομία, ΕΚΑΒ κ.α.) ή το ανάλογο άτομο (συγγενείς, φροντιστές, γείτονες κ.α.), που θα τους βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Στα βραχιόλια υπάρχει ενσωματωμένο GPS -σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης- με το οποίο θα εντοπίζεται και η θέση του ατόμου που το φορά και καλεί σε βοήθεια. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο με συγγενείς και γείτονες, που θα καλούνται να βοηθήσουν σε περιπτώσεις που το άτομο καλεί σε βοήθεια. Σημειώνεται ότι όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται με ασφαλή τρόπο, τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Προσωπικών Δεδομένων και Ιατρικού Απορρήτου. Την κλήση κινδύνου θα λαμβάνει ειδικό συνδεδεμένο τηλεφωνικό κέντρο εταιρείας στην Αθήνα, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Για κάθε άτομο ξεχωριστά θα συλλέγονται και θα καταγράφονται προσωπικά στοιχεία, όπως η ηλικία του, η κατάσταση της υγείας του κ.α.

Συνολικά θα δοθούν σε πρώτη φάση: 50 Συνδέσεις Έκτακτης Ανάγκης με συσκευές που μπορούν να πραγματοποιούν κλήσης έκτακτης ανάγκης, ειδικά μικρές σε μέγεθος, σε σχήμα βραχιολιού, με κουμπί έκτακτης κλήσης SOS και τράκερ εντοπισμού ή δίγραμμου κινητού και 300 παροχές Έκτακτης Ανάγκης χωρίς συσκευές που μπορούν να πραγματοποιούν κλήσης έκτακτη ανάγκης, στους ειδικούς αριθμούς εκτάκτων κλήσεων, που παρέχει η υπηρεσία, ο οποίος θα αναγράφεται σε απλό βραχιόλι.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία

Back to top button