ΕιδήσειςΠολιτικά

Παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου έλαβε ο Νόμος Κατσέλη

Σε δίμηνη παράταση του Νόμου Κατσέλη προχώρησε η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, η παράταση προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς δίνεται έως την 28η Φεβρουαρίου του 2019.

Ειδικότερα, η παράταση του νόμου για δύο μήνες κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και των τραπεζών, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Ν.3869/2010.

Ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρέχει τη δυνατότητα σε οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα (αλλά αγρότες και εμπόρους υπό προϋποθέσεις), οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών οφειλών, των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου χωρίς δικό τους δόλο, να ρυθμίσουν τα χρέη τους και, εφ όσον πληρούν τις προϋποθέσεις και να απαλλαγούν από μέρος ή και από το σύνολο των χρεών τους, προστατεύοντας την πρώτη και μοναδική τους κατοικία.

Ακόμη και οι εγγυητές δανείων, έχοντας τις ίδιες υποχρεώσεις με τους δανειολήπτες, μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου, αρκεί και ο εγγυητής να πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο.

Επίσης, στην προστασία του οφειλέτη στο μέγιστο βαθμό έφτασε η Ελληνική Δικαιοσύνη, σε μια περίπτωση με πρωτοφανές θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή των Φαρσάλων.

Με απόφασή του Ειρηνοδικείου Φαρσάλων 51χρονος οφειλέτης απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της καταβολής συνολικού οφειλόμενου ποσού 152.000 ευρώ προς την τράπεζα, δηλαδή εν προκειμένω το κούρεμα του χρέους του έφθασε στο ποσοστό του 100% .

Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Φαρσάλων Γεώργιος Αποστολόπουλος, που έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών με σημαντική επιτυχία και μεγάλα ποσοστά «κουρέματος» χρεών προς τις τράπεζες.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος Φαρσάλων Γεώργιος Αποστολόπουλος,

“πρόκειται για την πρώτη απόφαση τέτοιου είδους στα Φάρσαλα. Συνήθως σε ότι αφορά στα δάνεια το «κούρεμα» γινόταν στο μικρότερο ποσοστό επί του οφειλόμενου.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και χρειαζόταν ουσιαστική βοήθεια λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για μια περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας” εξήγησε ο κ. Αποστολόπουλος.

Ο Ειρηνοδίκης που εκδίκασε την υπόθεση αναγνωρίζοντας την αντικειμενική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη, εξάντλησε τα όσα επιτάσσει ο νόμος Κατσέλη και έλαβε μια γενναία απόφαση για τον δανειολήπτη.

Back to top button