Γενικές ΕιδήσειςΕιδήσεις

Πανελλήνιες 2020: Οι απαντήσεις του ΟΕΦΕ στην Νεοελληνική Γλώσσα

Μετά από πολύ άγχος και ένταση ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα για τις πανελλήνιες 2020 με το θέμα της Έκθεσης 2020 στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία».

Φαίνεται πως το θέμα Έκθεσης στις πανελλήνιες 2020 ήταν μεταξύ των «αντι-sos». Όπως δήλωσαν υποψήφιοι στο Dikaiologitika News το θέμα ήταν «σχετικά βατό και μπορούσε κάποιος να γράψει καλά αν είχε διαβάσει».

Άλλος μαθητής τόνισε πως έπεσε θέμα «έκπληξη» και μη αναμενόμενο. Ο συγκεκριμένος μαθητής ανέφερε πως «δεν το περιμέναμε αλλά δεν μου φάνηκε δύσκολο. Θεωρούσα πιο πιθανό να πέσει ένα θέμα για την φροντίδα της κοινωνίας απέναντι στους γηραιότερους και την τρίτη ηλικία. Πιστεύω πάντως ότι τα έχω πάει σχετικά καλά».

Η ομάδα των φροντιστηριών ΜΕΘΟΔΙΚΟ, που σε συνεργασία για περισσότερο από ένα μήνα με την συντακτική ομάδα του Dikaiologitika News, εργάζονται για την σωστή προετοιμασία των υποψηφιών ανέφεραν πως τα σημερινά θέματα της Έκθεσης σημειώνουν ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν στις Πανελλήνιες 2020, αποτελούν συνδυασμό του παλαιότερου και νεότερου συστήματος και εκτιμώνται ως βατά, όσον αφορά στην κατανόηση και την ανάπτυξή τους, αλλά εμπεριέχουν παράλληλα βαθμό υποκειμενικότητας στις απαντήσεις (ζητείται προσωπική άποψη) που πιθανόν να δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους.

Οι μαθητές που δεν έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένη προσωπική άποψη και δεν έχουν εξασκηθεί στο θέμα έκθεσης να απαντούν με προσωπικό ύφος, αξιοποιώντας την κριτική τους σκέψη πιθανότατα να αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διαχείριση των θεμάτων.Συνεπώς, δεν αρκεί η απομνημόνευση επιχειρημάτων, αλλά χρειάζεται κατανόηση,εμβάθυνση στα νοήματα και παραγωγή λόγου με προσωπικό ύφος.

Ειδικότερα, το λογοτεχνικό κείμενο, μολονότι θεωρείται προσιτό στην ανίχνευση του θέματος και στην «κειμενική»του στήριξη, ωστόσο επειδή απαιτεί την προσωπική άποψη οι μαθητές οφείλουν να τεκμηριώσουν τη θέση τους επαρκώς, ώστε να αποφευχθεί η υποκειμενικότητα της αξιολόγησης. Τέλος, το Θέμα Δ’ στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση του μαθητή ο οποίος μπορεί να απαντήσει ελεύθερα στα δύο υποερωτήματα.

Συνεπώς θεωρείται προσιτό σε όλους αλλά συνάμα και απαιτητικό θέμα έκθεσης καθώς επαφίεται στην προσωπική κρίση και στη δύναμη της επιχειρηματολογίας.

Δείτε τις σωστές απαντήσεις από τον ΟΕΦΕ:

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε αυτόματα από αυτή την ΠΗΓΗ:

Back to top button