Front PageΠολιτικά,Φάρσαλα

Πέρασε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, “μονοπώλησε” το θέμα “νερό” τις τοποθετήσεις

Τις τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 16/1 μονοπώλησε το “καυτό” ζήτημα της διακοπής του νερού με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμβούλων.

Αρχικά αναλύθηκε η προσπάθεια που έγινε για την αποκατάσταση της βλάβης, από τους υπαλλήλους, από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας και μέλους της ΔΕΥΑΦ κ. Γιάννης Τριάντη, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις της κ. Ίφου.

Ο κ. Γκέβρος από την πλευρά του, ανέφερε ελλιπή ενημέρωση, όσον αφορά την χρονική διάρκεια της πρώτης προγραμματισμένης διακοπής και απευθυνόμενος προς τον πρώην δήμαρχο κ. Άρη Καραχάλιο έθεσε ερώτηση, για πιο λόγο ο δήμος δεν είχε μπει στην κινητικότητα του δημοσίου.

Την απάντηση ως προς το πρώτο σκέλος έδωσε ο κ. Τριάντης λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί μια εργασία στο δίκτυο.

Ο κ. Καραχάλιος συμφώνησε με τον κ. Τριάντη, με την σημείωση ότι θα μπορούσε να προστεθεί μόνο η ώρα έναρξης της διακοπής, και ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης για την κινητικότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στα χρόνια της κρίσης δεν μπορούσε ο δήμος να προσλάβει κόσμο.

Tο προσωπικό το οποίο προσλήφθηκε (συμβασιούχοι) οι περισσότεροι δεν είχαν εντοπιότητα (προϋπόθεση την οποία δεν έχει βάλει λανθασμένα το κράτος) με αποτέλεσμα ο οποιοδήποτε ερχόταν να έβρισκε οποιοδήποτε τρόπο να προσπαθεί να φύγει από τα Φάρσαλα, ακόμα και νομικό, συνέπεια όλων αυτών, ήταν να υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Αντικείμενο συζήτησης όπως φυσικά αναμενόταν έγινε και η “κλειστή” συνάντηση για τον δρόμο Φάρσαλα – Λάρισα, του υπουργού υποδομών με τον Περιφερειάρχη, βουλευτές του κόμματος, της κυβέρνησης και τους δημάρχους Αμέσως μετά ξεκίνησε ο κύκλος των τοποθετήσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα και η ψήφισή του.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Άρη Καραχάλιου σε μια μακροσκελή τοποθέτηση του αρχηγού της, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα ικανοποιεί την παράταξή τους, έχοντας επιμέρους ενστάσεις για τις αστικές αναπλάσεις, τις οποίες όπως ανέφερε, θεωρούν κυρίαρχες για μια μεσαία πόλη, όπως τα Φάρσαλα, δίνοντας την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να βρεθεί από κάθε γειτονιά στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, σημείωσε ότι πολλά από τα έργα που βρίσκονται στην λίστα αποτελούν συνεχιζόμενα έργα της πρώην δημοτικής αρχής, χαρακτηρίζοντας αρνητική την εξέλιξη να μην μπορεί ολοκληρώσει το έργο της, η εκάστοτε αρχή, και να χρειάζονται τρία έως επτά χρόνια, από την διαδικασία της διεκδίκησης, της ένταξης, του ελέγχου και της υπογραφής της συμβάσεως, ενώ αντίθετα τα έργα να θέλουν από ένα έως έξι μήνες να εκτελεστούν.

Πρόταση που τελικά δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν.

Η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης της κ. Μαρία Ίφου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι θετικό, ότι η δημοτική συνεχίζει έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών, έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια της θητείας της, προετοίμασε έργα, όπως το άγαλμα του Αχιλλέα, τον Απιδανό κλπ, έργα τα οποία παρέλαβαν οι επόμενοι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις κοινότητες έκανε λόγο ότι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τους προέδρους το τι θέλουν, ώστε να περιμένει την σειρά του, το κάθε χωριό να υλοποιηθεί το πρόγραμμά τους, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι συννενούμε στο τεχνικό πρόγραμμα.

Η παράταξη του κ. Κων/νου Τύμπα, χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όπως περιέγραψε είναι μια κακή σύνθεση ιδεών. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα της πόλης και των χωριών και το καταψήφισε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι δήμος έχει συνέχεια αναφέροντας, ότι καλό είναι στο τέλος κάθε προγράμματος να βλέπουμε τι από αυτά τα έργα έχουν υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα τόνισε χαρακτηριστικά οτι θα πρέπει να δώσουμε το βάρος στα χρόνια προβλήματα του τόπου, στον δρόμο Φάρσαλα – Λάρισα και στο νερό.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων ο κ. Αναγνώστου, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό και την τεχνική υπηρεσία για το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο συνέταξε, το καταψήφισε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είναι ένα πρόγραμμα “μακριά” από τους κατοίκους του δήμου Φαρσάλων, καθώς απουσιάζουν έργα κομβικής σημασίας όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης σε δημόσια κτίρια, χαρακτηρίζοντας έκθεση ιδεών, που αναζητούν χρηματοδότηση και παράλληλα κατήγγειλε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Ο Δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου, ανέφερε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι “πλούσιο” όμως είναι στα οικονομικά μέτρα του δήμου, αναλύοντας την φιλοσοφία του.

Σημείωσε δε, ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες μελέτες, ώστε να είναι έτοιμος ο δήμος προς ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή σημείωσε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος της νέας δημοτικής αρχής, κρίνοντας τον ρεαλιστικό και περιλαμβάνει έργα στην πόλη και στα χωριά τα οποία είναι προς υλοποίηση. Η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής ήταν να στραφεί προς την κεντρική εξουσία χαρακτηρίζοντας ευχάριστο οτι οι πόρτες ήταν ανοιχτές.

Μίλησε για τα συνεχιζόμενα έργα και για νέα έργα που θα προσθέσει η νέα δημοτική αρχή.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, έγινε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτα, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τους αρχηγούς των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, την οποία ευλόγησε ο αρχιερατικός επίτροπος π. Βασίλης.

Το φλουρί κέρδισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Αγγελακόπουλος που αντιστοιχούσε σε ένα συμβολικό δώρο, το οποίο ήταν προσφορά του προέδρου του Δ.Σ. Κων/νος Δαμιανού.

Τα υπόλοιπα θέματα τόσο εντός όσο και εκτός ημερήσιας διάταξης τα οποία αφορούσαν τα εξής: Κατανομή του χρηματικού υπολοίπου της επιχορήγησης του άρθρου 27 του Ν. 3756/2009 (ποσό 189.036,45€).

Λήψη απόφασης κατανομής ποσού 378.100,00€ από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του ΥΠ.ΕΣ. Αποδοχή ποσού 168.090,00€ από το ΥΠ.ΕΣ. μηνιαία τακτική επιχορήγηση (από 7η μέχρι και 12η) έτους 2019, για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Αποδοχή ποσού 118.389,99€ από το ΥΠ.ΕΣ., συμπληρωματική κατανομή από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έτους 2019. Έγκριση ανανέωσης του χρόνου, της παραχώρησης δωρεάν κατά χρήση του Δημοτικού Σχολείου Βρυσιών που λειτουργεί ως «Σχολικό Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης» (αίτημα συλλόγου με την Επωνυμία: «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»).

Εκτός Ημερησίας Διάταξης Αποδοχή Απόφασης Ένταξης Χρηματοδότησης για το Παλαίο Δημοτικό Σχολείο Αμπελίάς, για την δημιουργία Υπαίθριου χώρου αναψυχής στην Βαμβακού, και για Αστικές Αναπλάσεις στον Δήμο Φαρσάλων.

Επίσης αφορούσε το θέμα εργασιών, προμήθειας και εγκατάστασης προκατασκευασμένου κτιρίου στο Ευίδριο για την μετεστέγαση του Πυροσβεστικού Σώματος και ψήφισμα για την ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγρ. Συλ. Ν. Λάρισας με όλα τα θέματα να ψηφίζονται και να περνούν ομόφωνα.

Back to top button