Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Λίγα λόγια για τους κορονοϊούς

Οι κορονοιοι αποτελούν μία ευρεία κατηγορία ιών, οι οποίοι στον άνθρωπο στοχεύουν το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας συνήθως ήπια νόσο που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες κορονοϊών, γνωστές ως (A),(B),(Γ),(Δ).

Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Οι επτά κορωνοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους είναι:

Οι πιο συνήθεις ανθρώπινοι κορονοϊοί

  1. 229Ε (άλφα κορονοϊός)
  2. NL63 (άλφα κορονοϊός)
  3. ΟΟ43 (βήτα κορονοϊός)
  4. HKU1 (βήτα κορονοϊός)
  5. MERS-CoV (ο βήτα κορωνοϊός που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής, πιο γνωστό από τα αρχικά του στα αγγλικά, MERS)
  6. SARS-CoV (ο βήτα κορωνοϊός που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ή πιο γνωστό από τα αρχικά του στα αγγλικά, SARS)
  7. 2019 Novel Coronavirus (ο νέος κορωνοϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και είναι γνωστός και ως 2019-nCoV)
    Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνήθως μολύνονται από τους ανθρώπινους κορωνοϊούς 229Ε, NL63, OC43 και HKU1.
    Για την επιστημονική λοιπόν κοινότητα η οικογένεια των κορονοιών δεν είναι κατι καινούριο καθώς και οι κίνδυνοι.
    Οι κορωνοϊοί έχουν πάρει το όνομά τους από είδη πρωτεινών που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνεια του ιού και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα. Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί (Human Corona-Virus – HCoVs) για πολλά χρόνια θεωρούνταν ως αβλαβή, όχι σημαντικά παθογόνα για τον άνθρωπο που προκαλούσαν το «κοινό κρυολόγημα» σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια επιθετικά στελέχη ανθρώπινων κορονοϊών αναδύθηκαν μετά από μεταλλάξεις ή θανατηφόρους ανασυνδυασμούς ιών που προσβάλλουν διαφορετικά είδη ζώων σε συνθήκες στενής συναναστροφής με αυτά στις ανθρώπινες κοινότητες (πχ SARS, MERS).

Ο νέος κορωνοϊός CoViD-19

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, ένας θανατηφόρος και άκρως μολυσματικός ιός αναπνευστικού συνδρόμου, με την ονομασία κοροναϊός (COVID-19) κάνει την εμφάνισή του και αρχίζει να εξαπλώνεται ταχέως στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, την Κίνα, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα μετάδοσής του σε διεθνές επίπεδο.

Ένα λοιπόν τρομακτικό ταξίδι,με οδυνηρές,για τον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό, συνέπειες ξεκινά,χωρίς κανείς να μπορεί με σιγουριά να γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη του!
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λοιπόν έρχεται ,όχι για πρώτη φορά, αντιμέτωπη με έναν ιό με ισχυρή μεταδοτικότητα σε όλο το ηλικιακό φάσμα,κυρίως όμως σε ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ σε ηλικίες άνω των 60 ετών και σε άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με καρδιολογικά,αναπνευστικά προβλήματα ,διαβητικούς,καρκινοπαθείς κτλ.) μπορεί να προκαλέσει ιογενή πνευμονία με δυσάρεστες συνέπειες για τους ασθενείς.

Ο νέος κορωνοϊός CoViD-19 μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με την αναπνευστική οδό (μεγάλα σταγονίδια βήχα, φτέρνισμα, άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού).

Η λοίμωξη ξεκινά με ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (βήχα, μυαλγίες, κόπωση) και εξελίσσεται με υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια και δύσπνοια.

Σε ηλικιωμένα άτομα η λοίμωξη είναι βαρύτερη. Ο μέσος χρόνος επώασης είναι περίπου 5-7 ημέρες και ο ανώτερος 14 ημέρες.

O ιος μεταδίδεται και κατά τη διάρκεια του χρόνου επωάσεως, πριν δηλαδή εμφανιστούν τα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα ελέγχου της διασποράς. Η μετάδοση αφορά κυρίως σε άτομα που έχουν στενή επαφή, όπως μέλη της ίδιας οικογένειας, σε συνωστισμό, εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αερογενή μετάδοση με μικρά σωματίδια αέρα σε μεγάλες αποστάσεις. Η απόσταση για τη μετάδοση είναι περίπου 1 με 2 μέτρα, όσο μακριά δηλαδή μπορεί να φτάσουν μεγάλα σωματίδια με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μετάδοση γίνεται και με τα χέρια που ίσως έχουν μολυνθεί με άμεση ή έμμεση επαφή από εκκρίσεις ή μολυσμένες επιφάνειες εφόσον δεν λαμβάνονται σωστές προφυλάξεις. Το τοπίο ως προς τον χρόνο επιβίωσης του ιού CoViD-19 σε επιφάνειες είναι ακόμη θωλό. Γι’ αυτό και ένα βασικό μέτρο προφύλαξης και αποφυγής της λοίμωξης είναι η χρήση προφυλακτικής μάσκας, σωστό πλύσιμο των χεριών και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Μέχρι σήμερα

Σε παγκόσμιο επίπεδο και μετά από σχεδόν 3 μήνες από την εμφάνιση του νέου κορονοιού, 92 χώρες έχουν χτυπηθεί από τον ιό, ενώ πάνω από 3500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πάνω 100000 έχουν μολυνθεί, αριθμός που κατά την προσωπική μου γνώμη είναι αρκετά μεγαλύτερος,αλλά δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που ίσως νοσούν αλλά δεν έχουν υποβληθεί στα τεστ ελέγχου από τους ειδικούς.

Ο ιός έχει φθάσει και στην Ελλάδα με επιβεβαιωμένο αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής τα 228 και τους 4 θανάτους συμπολιτών μας.

Αριθμός που αναμφίβολα αναμένεται να αλλάξει προς τα πάνω όσο αφορά την μεταδοτικότητα.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Έχει καταστεί σαφές λόγο της συμπεριφοράς του ιού και του τρόπου μετάδοσης του ότι, το σημαντικότερο όπλο μέχρι στιγμής που διαθέτουμε στην φαρέτρα μας είναι, και πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό προς κάθε πολίτη η ατομική υγιεινή και ο περιορισμός του συγχρωτισμού έτσι ώστε αν δεν μπορεί να διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού,τουλάχιστον να μειωθεί η ταχύτητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μιλάμε για έναν ιό με βαθμό μεταδοτικότητας που αγγίζει το 1:3.

Κάθε δηλαδή μολυσμένο άτομο μολύνει κατά μέσο όρο 3 άτομα γύρω του.Γίνεται λοιπόν σαφής και επιτακτική η ανάγκη για τήρηση κανόνων υγιεινής και και μείωσης επαφών!
Αναλυτικότερα:

• Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως με 2019-nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

• Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό.

Εάν αγγίξετε τα μάτια,το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

• Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο.

Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019-nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

• Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων.

Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.

Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019-nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

Για περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες, όσον αφορά τις περιοχές που καταγράφεται συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες.

Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο 2019-nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

Τα άτομα που νοσούν από 2019-nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή.

Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Μπορεί ο 2019-nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019-nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019-nCoV;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον 2019-nCoV;

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων.

Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Με απλά και ξεκάθαρα λόγια, μιλάμε για έναν ιό που έχει ισχυρή μεταδοτικότητα.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν οι ίδιοι και να μολύνουν άτομα του περιβάλλοντος τους.

Σε νεαρές ηλικίες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αυτό δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα για τους ίδιους, αφού σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα ο ιός δεν έχει μεγάλη θνησιμότητα σε άτομα νεαρής ηλικίας.Και κάπου εδώ εντοπίζεται και το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς ο ιός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου οι άμυνες του οργανισμού είναι περισσότερο εκτεθειμένες και λόγο ηλικίας αλλά και συναφών νοσημάτων!

Η θνησιμότητα είναι σχεδόν συγκρίσιμη με εκείνη της κοινής γρίπης.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ελαφρά συμπτώματα προτού ακολουθήσει πλήρης θεραπεία.

Πώς δικαιολογείται, λοιπόν, μια τόσο μεγάλη παγκόσμια κινητοποίηση;

Ο κορωνοϊός είναι πιο επιθετικός από την κοινή γρίπη σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα. «Η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι 2%-3%, ενώ της κοινής γρίπης είναι λιγότερο από 1%.

Βεβαίως, ο κορωνοϊός έχει θνησιμότητα πολύ χαμηλότερη από τον SARS, που ήταν 10%-12%, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ περισσότερο κολλητικός από τον SARS.
Συμπερασματικά, αν λάβουμε υπ’όψιν το βαθμό μεταδοτικότητας,τον χρόνο επώασης του ιού σε συνάρτηση με τη θνησιμότητα και το ηλικιακό φάσμα επικινδυνότητας

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ:
H όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι.
Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ένα άτομο κάθε οικογένειας αναλαμβάνει σε σύντομο χρόνο να διεκπαιρεώνει τις εξωτερικές υποθέσεις κάθε σπιτιού.
Αποφεύγουμε τις επαφές και το χρόνο παραμονής μας σε χώρους με ηλικιωμένα άτομα ή με άτομα που γνωρίζουμε ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Δεν μένουμε σε χώρους με συγχρωτισμό και τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό και ιδιαίτερα στις κλειστές κοινωνίες όπου πολλές φορές παρατηρούνται και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, ότι υπεύθυνη στάση είναι η ανάληψη ατομικής ευθύνης και συλλογικού ενδιαφέροντος για την πρόληψη.

Είναι αδιανόητο γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους να συγχρωτίζονται σε κλειστούς κυρίως χώρους,προσπερνώντας τις οδηγίες του Κράτους και των ειδικών.

Είναι αδιανόητο να μένουμε σπίτι για προφύλαξη,αλλά να μαζευόμαστε 10 άτομα στον ίδιο χώρο.

Είναι ατομική ευθύνη όλων μας να δείξουμε τη δέουσα προσοχή!

Ο καθένας μας πρέπει να σεβαστεί πάνω από όλα τον εαυτό του και τον συμπολίτη του!Αν κράτη όπως η Κίνα κατάφεραν και περιόρισαν τον ιό το πέτυχαν γιατί οι κοινωνίες τους έχουν στο DNA τους την πειθαρχία και την υπακοή στους νόμους.

Η κοινωνία μας ως βαθιά δημοκρατική θεωρώ ότι έχει και την ωριμότητα και την πυγμή να αντεπεξέλθει στην κρίσιμη αυτή κατάσταση και στις δοκιμασίες που όλοι καλούμαστε ατομικά και συλλογικά να ξεπεράσουμε.

Ο φαρμακοποιός του πάγκου δίνοντας καθημερινή μάχη ,μέσα σε όλες τις δυσκολίες του κλάδου με τις ελλείψεις σε φάρμακα, και το δύσκολο εργασιακό του περιβάλλον είναι έτοιμος να συμβάλει και αυτός αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον σημαντικό του ρόλο στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Γραφει:
Δημήτριος Κόκκινος
Απόφοιτος Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Απόφοιτος Τμήματος Φαρμακευτικής,Πανεπιστημίου Urbino CarloBo of Italy.

Πηγή:”Πρώτος Τύπος” – Έντυπη Έκδοση

Back to top button