Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Ο “Πύργος Δεληδημητρίου” στα Φάρσαλα – Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Φαρσάλων

Άρθρο – Εργασία του Φιλόλογου – Καθηγητή κ. Ευάγγελου Μπαλντούνη

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πρόκειται για την οικία στην οποία διαβιούσε το ζεύγος Δημήτρη και Κερασίνας Δεληδημητρίου. Αφορά τον Πύργο που είναι επί της Λαρίσης 17 και την πολυκατοικία μαζί με το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής “Δεληδημητρίου” επί της διπλανής οδού Θέτιδος 80 στα Φάρσαλα. Όλα αυτά τα κληροδότησαν στον Δήμο Φαρσάλων. Ο Πύργος είναι στο πιο εμβληματικό σημείο της πόλης και αποτελεί σημείο κατατεθέν για όλους στα Φάρσαλα. Ο δήμος Φαρσάλων τιμώντας τους δωροδότες ονόμασε ” ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ” το μέρος που βρίσκεται στην οδό Θέτιδος απέναντι από τον Πύργο τους. Σήμερα ο Δήμος τα αξιοποίησε και στεγάζει την “Δημοτική Βιβλιοθήκη Φαρσάλων”. Ο χώρος της φιλοξενεί πλήθος βιβλίων λογοτεχνίας και επιστήμης, κατάλληλα ταξινομημένα. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα προχώρησε πρόσφατα στη δωρεά 31 βιβλίων προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Φαρσάλων. Στη διάθεση των αναγνωστών είναι και τα βιβλία -δωρεά του πολιτιστικού συλλόγου “Δάοχος”.

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ: Στο χώρο της έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις φιλανθρωπικές, ζωγραφικής και αγιογραφίας. Ο δήμος επιδιώκει τη δημιουργία ειδικής βιβλιοθήκης τοπικής ιστορίας στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Έτσι στο πλαίσιο της αναζήτησης, συλλογής και διαφύλαξης ιστορικού υλικού της περιοχής Φαρσάλων, με στόχο τη δημιουργία τοπικού ιστορικού αρχείου, καλεί τους πολίτες -που έχουν στην κατοχή τους και θέλουν- να δωρίσουν βιβλία τοπικής ιστορίας ή άλλο υλικό (χάρτες, περιοδικά, παλιές εφημερίδες, λευκώματα, παλιές φωτογραφίες από σημαντικά γεγονότα κ.λπ.). Επίσης, για τη δημιουργία “Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης” καλεί τους πολίτες να δωρίσουν βιβλία που θα τοποθετηθούν στα ράφια της.Στο ισόγειο του Πύργου Δεληδημητρίου, λειτουργεί και αναγνωστήριο, όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιβλία ανεκτίμητης αξίας.

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ: Ο Δημήτρης (Τάκης) Δεληδημητρίου υπήρξε παλιός άριστος χαλβαδοποιός στην πόλη των Φαρσάλων. Η εξωτερική πινακίδα τού μαγαζιού του έγραφε: “ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΕΛΙΑλΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΚΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ: Ο ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ”. Εσωτερικά της επιχείρησης και ψηλά σε διάφορα σημεία σημείωνε: “ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ” – “ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΕΞΠΕΡ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ” – “ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΕ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΚΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ” – “ΚΑΘΕ ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ”. Σε ένα εμφανές μέρος είχε μία φωτογραφία τού σπιτιού του και πάνω της έγραψε: “ο Πύργος της αγάπης”. Σε άλλες πινακίδες επισημαίνει: “Ποτά και Δώρα δεν πουλούνται, είναι μια ομορφιά του παζαριού”. “Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΗΟ”. “Χαλβάς σούπερ σπέσιαλ ΔΡΧ 600” (1987) Εξωτερικά ενός καζανιού έγραψε: “Το χόμπυ μου είναι η εργασία σε ένα μηχάνημα παραγωγής”, Τάκης 10 Αυγούστου 1975.

Ο ΙΔΙΟΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΆΤΟΜΌ ΤΟΥ (12 Μαρτίου 1987): ” Αγαπητοί μου φίλοι, λίγα λόγια για τη ζωή μου. Μεγάλωσα στη Λαμία, τελείωσα το Γυμνάσιο στη Λαμία. Στην Αθήνα από το 1948 ως το 1952 ετελείωσα την εμπορική σχολή. Μόλις τελείωσα τη σχολή διορίστηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Παπάγου. Υπάλληλος στο Υπουργείο Εξωτερικών στο τμήμα διαβατηρίων. Μετά τον θάνατο του Παπάγου και επί κυβερνήσεως Καραμανλή, στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων έως το 1956. Το 1957 στο ΚΤΕΛ Λαρίσης στο πρακτορείο ως σταθμάρχης. Τη περίοδο αυτή διοργάνωσα την επιχείρησή μου που σήμερα είναι γνωστή εντός και εκτός της Ελλάδος. Και μερικά λόγια για την ιστορία τού χαλβά. Ο καλύτερος τεχνίτης των Φαρσάλων του Χαλβά, ήταν ο Τούρκος Νουρίν. Ο Νουρίν λοιπόν είχε συνέταιρους στο μαγαζί του τους Έλληνες Καλδαμπάνη, Οικονόμου αρχικά και τον Σπανό. Αργότερα όλοι μαζί παρασκεύαζαν τον καλύτερο χαλβά. Το μαγαζί τους βρισκόταν όπου σήμερα το παντοπωλείο Μητρογώγου επί της οδού Επαγγελματιών. Αργότερα ο Καλδαμπάνης και ο Οικονόμου άνοιξαν συνεταιρικό δικό τους μαγαζί και τεχνίτες εργάστηκαν στον Νουρίν. Το 1890 ο Βέργης άνοιξε δικό του μαγαζί. Επίσης δικό του μαγαζί άνοιξε και ο Σπανός και ο Κωνσταντίνου ο οποίος καταγόταν από την Καστοριά. Ήταν κτίστης, έμαθε την τέχνη του χαλβά και άλλαξε επάγγελμα.

Ο ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: “Ή αλήθεια είναι ότι πραγματικά ασχολούμαι από παιδική ηλικία και έχω εκδώσει και άλλα βιβλία τα οποία κρατώ στη συλλογή μου. Και σαν πρώτο βιβλίο είναι η συλλογή ποιημάτων: “Τα ελεύθερα ποιήματα”. Με μένα ασχοληθήκανε πολλοί με τα ποιήματά μου και ιδιαιτέρως ο καθηγητής Καλών Τεχνών και γλύπτης, Ν. Νικολαΐδης, ο οποίος έχει γράψει κι ένα πρόλογο για μένα: “Συμβαίνει μερικές φορές στη ζωή μας να συναντάμε εντελώς ανεπάντεχα μερικούς ανθρώπους, που χωρίς να το επιδιώκουμε μας κάνουν να τους αγαπάμε και να τους εκτιμάμε…… Άραγε δεν μπορεί κάποιος σεμνός και άφαντος να είναι μεγάλος; Και γω απαντώ, ναι! και αυτός ο σεμνός είσαι εσύ με αυτά που γράφεις”. Τα ποιήματά μου μιλάνε στην απλή γλώσσα της καθημερινότητος και καλύπτουν την προσωπική ικανοποίηση του δημιουργού. Θα σας διαβάσω μερικά. Το πρώτο περιγράφεται, “Απόγνωση”: “Σμπαραλιασμένα κορμιά σούρνονται φρικιαστικά ανάμεσα στα μνήματα του μαυσωλειού για νά ‘βρουν παρηγοριά ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν υπάρχουν. Τι μόνο η σιωπή τους μπορεί να τους παρηγορήσει. Δεν χτυπούν, δεν βασανίζουν δεν πληγώνουν……Ανάμεσα στο άγνωστο του κοιμητηρίου η τελευταία παρηγοριά….”.
Συνεχίζω με ένα άλλο μου ποίημα. Περιγράφεται, “Το μίσος”: “Σταματάτε να χτυπάτε και να ρίχνετε αλάτι στις πληγές μου. Τους πόνους δεν τους καταλαβαίνω πια γιατί έχει σταματήσει η καρδιά. Όσο κι αν χτυπάτε δεν υπάρχω. Χτυπάτε ένα άψυχο κουφάρι που στη ζωή το χτυπούσαν πριν από σας άνεμοι και καταιγίδες. Όμως θά ‘ρθει κι η δική σας σειρά με πιο δεινά, που δεν τα είδατε ποτέ
~ Από το ποίημά μου, “Έτσι θέλω το κάθε σήμερα”: “Πονώ και υποφέρω όταν σκέφτομαι ότι αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα, η οποία δεν πρόκειται να μου προσφέρει τίποτε…. Το χθες έπαψε να με συγκινεί. Ψάχνω νά ‘βρω κάτι καινούργιο…να μη μοιάζει με το χθες. Θέλω έναν κόσμο ζωντανό χωρίς άγχη. Θέλω μια ζωή ξέγνοιαστη γεμάτη αισιοδοξία…..”.
~ Ο θεός ας αναπαύσει τις ψυχές του δούλου του, Δημητρίου (απεβίωσε το 2009, ετών 81) και της δούλης του, Κερασίνας (έφυγε από τη ζωή το 2005, ετών 77) και να τύχουν Καλό Παράδεισο.

 

Back to top button