Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Ο κ. Μπέης θέλει να χρησιμοποιήσουμε μία ακατάλληλη γεώτρηση που πλήρωσαν «χρυσάφι» οι Φαρσαλινοί

“Επιστολή – απάντηση της Δημοτικής Αρχής στον κ. Κώστα Μπέη”

Με επιστολή της η Δημοτική αρχή απάντησε στον πρώην Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ επί θητείας της κ. Μαρίας Ίφου στον Δημαρχιακό θώκο κ. Κώστα Μπέη αναφορικά με την επιστολή που είχε δημοσιεύσει και αφορούσε την γεώτρηση στο «Βοϊδολίβαδο».

Αναλυτικά η επιστολή απάντησης της Δημοτικής αρχής:

Καλώς τονε κι ας άργησε! Ως δημοτική αρχή σε όλα αυτά τα χρόνια διοίκησής μας έχουμε αποδείξει εμπράκτως πως ενθαρρύνουμε κάθε μορφή συνέργειας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα κάθε αχρείαστη αντιπαράθεση. Στην περίπτωση όμως του πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ κ. Μπέη και με αφορμή τα όσα υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του είμαστε υποχρεωμένοι για τη διαφύλαξη της αλήθειας και της ορθής τάξης των πραγμάτων να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο κ. Μπέης ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τη γεώτρηση που ανορύχθηκε επί των ημέρων του στη ΔΕΥΑΦ επ’ αφορμή ενός ισχυρισμού ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, για τα κίνητρα του οποίου ισχυρισμού, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο ίδιος ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου. Πάτησε λοιπόν πάνω σε ξένες προθέσεις με αμιγώς μικροπολιτικό, αν όχι εκδικητικό, χαρακτήρα, για να επαναφέρει εαυτόν και μία άστοχη – εκ το αποτελέσματος – γεώτρηση, στην επικαιρότητα.

Παραθέτουμε λοιπόν τα εξής στοιχεία και εικασίες, για να λάμψει άπαξ και διαπαντός η αλήθεια.

Υποστηρίζει ο κ. Μπέης πως η συγκεκριμένη γεώτρηση είχε 10 mg/l νιτρικά. Αλήθεια, υπάρχει κάποια επίσημη ανάλυση που να αποδεικνύει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό; Ας μας την παρουσιάσει, γιατί στον παλιό φάκελο της γεώτρησης και στα αρχεία της ΔΕΥΑΦ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι σημερινές αναλύσεις της συγκεκριμένης γεώτρησης, δείχνουν ότι από νιτρικά κυμαίνονται από 27 έως 31 mg/l, γι’ αυτό και οδήγησαν την τωρινή δημοτική αρχή στην απόφαση να ανορυχθεί νέα γεώτρηση.

Είναι όμως ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στον φάκελο του έργου για την γεώτρηση, όπως αυτά θα έπρεπε να υφίστανται για την γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών και την αντίστοιχη εκμετάλλευση της γεώτρησης.

Συγκεκριμένα δεν γνωρίζουμε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Την Γεωλογική τομή γεωτρήσεως
  • Την τομή σωλήνωσης της γεωτρήσεως για να γνωρίζουμε που θα τοποθετηθεί η αντλία
  • Τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής άντλησης, και, αν έγινε τότε δοκιμαστική άντληση. Δεν γνωρίζουμε την παροχή της γεωτρήσεως.
  • Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία για την ποιότητα του νερού της γεωτρήσεως, όταν αυτή κατασκευάσθηκε (2010;), όπως έπρεπε να υπάρχουν στον φάκελο του έργου, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού.

Εξόχως σημαντικό στοιχείο είναι πως οι σωλήνες της γεωτρήσεως στο «Βοϊδολίβαδο» είναι απλοί σιδηροσωλήνες (!), οι οποίοι μάλιστα σήμερα είναι σκουριασμένοι σε όλο τους το βάθος! Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, επειδή οι προδιαγραφές που ισχύουν για τους σωλήνες των υδρευτικών γεωτρήσεων ορίζουν ρητά ότι: «πρέπει να είναι γαλβανισμένοι εν θερμώ». Αλήθεια, τι έχει να πει ο κ. Μπέης γι’ αυτή τη «μικρή» λεπτομέρεια; Τοποθετήθηκαν ακατάλληλοι  σιδηροσωλήνες εν γνώσει του ως διοίκηση της ΔΕΥΑΦ, καθότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και αυστηρό και τους απαγορεύει; Από τον κομπασμό του πάντως στο δημοσίευμα δείχνει ότι γνώριζε τα πάντα. Είναι δυνατόν λοιπόν να του διέφυγε κάτι τόσο σημαντικό που έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών;

Επομένως εγείρονται ζητήματα ακόμη και για την ακαταλληλότητα του νερού της γεώτρησης!

Πόσο ανεύθυνο λοιπόν θα ήταν να συνδέσουμε μία τέτοια γεώτρηση στο δίκτυο ύδρευσης; Μία γεώτρηση χωρίς εργαστηριακά αποτελέσματα και χημικές αναλύσεις, χωρίς λιθολογική τομή, τομή σωλήνωσης, χωρίς αποτελέσματα δοκιμαστικής άντλησης και προπαντός μία γεώτρηση που το νερό της οποίας διέρχεται μέσα από ακατάλληλες σωληνώσεις;

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση για τη γεώτρηση στο «Βοϊδολίβαδο» είναι το κόστος της, δηλαδή τα χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες για να γίνει.

Κόστισε 131.046,40 ευρώ για μία τομή σε βάθος 260 μέτρων το μέγιστο, την ώρα που η νέα γεώτρηση της δικής μας δημοτικής αρχής στο «Μεριά» έφθασε σε βάθος τα 336 μέτρα και κόστισε λιγότερο από 60.000 ευρώ! Τι έχει να απαντήσει γι’ αυτό ο κ. Μπέης; Για να αποδείξουμε μάλιστα ότι δεν είμαστε ιδεοληπτικοί, με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή, προχωρήσαμε σε ενδελεχείς επιστημονικούς ελέγχους για να διαπιστώσουμε την κατάσταση της συγκεκριμένης γεώτρησης στο «Βοϊδολίβαδο».

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα λοιπόν κι αυτοί που θέλησαν να πάνε για μαλλί γυρίζουν κουρεμένοι.

Αφήνοντας πίσω μας το παρελθόν, ερχόμαστε στις ενέργειες που έγιναν από τη νέα δημοτική αρχή.

Αρχικά και πάντα με τις δέουσες επιστημονικές υποδείξεις, έγιναν ενέργειες για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών της γεώτρησης στο «Βοϊδολίβαδο» με την διενέργεια μακροχρόνιας δοκιμαστικής άντλησης, (Μάρτιος και Απρίλιος του 2020), για να διαπιστωθεί η ποσότητα και η ποιότητα του νερού της.

  • Από την δοκιμαστική άντληση που έγινε τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020, διαπιστώθηκε αυτή έχει παροχή της τάξεως των 50 – 60κ.μ/ώρα
  • Στην άντληση που έγινε κατά το διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος του 2020, τα νιτρικά που διαπιστώθηκαν μετά από συνεχείς αναλύσεις δειγμάτων νερού είναι της τάξεως των : 26,8 έως 30,8 mg/lit, με τάση αύξησης. (αναλύσεις νερού του Μαρτίου – Απριλίου 2020, πριν αποφασισθεί η ανόρυξη της νέας γεώτρησης).

Η συγκέντρωση των νιτρικών, κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσής της από την ΔΕΥΑΦ, μπορεί να αυξηθεί και να ξεπεράσει τα παραπάνω επίπεδα υπερβαίνοντας τα επιτρεπόμενα όρια, ώστε να μην είναι δυνατή η χρήση της για υγειονομικούς λόγους.

Δεδομένου πως ο κ. Μπέης θήτευσε σε πόστο που δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζει αυτά που συνέβησαν και που εξιστορήσαμε παραπάνω, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα αυτής της άστοχης παρέμβασής του.

Και τελικά, εφόσον αυτή η γεώτρηση ήταν τόσο ποιοτική όπως την παρουσίασε ο κ. Μπέης, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε από τότε μέχρι και σήμερα, δηλαδή μετά από σχεδόν μία δεκαετία και ενώ έχουν περάσει τρεις διαδοχικές δημοτικές αρχές; Γιατί δεν εμφανίστηκε με αντίστοιχο δημοσίευμα τα προηγούμενα εννέα χρόνια, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιχειρήσει ανόρυξη γεώτρησης σε άλλο σημείο που τελικά δεν ευόδωσε; Δεν είναι ετεροχρονισμένη αν όχι όψιμη, για να μην πούμε εκ του πονηρού, αυτή η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ;

Ξυθήκατε στην γκλίτσα του τσομπάνη κ. Μπέη κι ας μην «περιμένατε απάντηση». Η αλήθεια είναι μία και λάμπει. Και όταν λάμπει, κρείττον το λαλείν το σιγάν…

Η παρούσα δημοτική αρχή θα συνεχίσει το έργο της απρόσκοπτα αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες επικοινωνιακές κορώνες. Με την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε.

Back to top button