Front PageΓενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

Οι λόγοι επιλογής του Φράγματος Ενιπέα – Γράφει ο Δημήτρης Γιακοβής

Οι λόγοι επιλογής του Φράγματος Ενιπέα – Γράφει ο Δημήτρης Γιακοβής

Η ELECTRO-WATT την δεκαετία 60- αρχές 70 , είχε μελετήσει την αξιοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου προτείνοντα τα παρακάτω Φράγματα : Παλιοδερλί, Σμοκοβου, Μουζακίου, Πύλης, Κρυας Βρύσης, Καλούδας, Νεοχωρίου.

Το μοναδικό έργο που κατασκευάστηκε είναι του Σμοκόβου (περίοδος κατασκευής 1981-1994 Εγκαινιάστηκε το 2002 ) και είναι το 20 Φράγμα για τον Νομό Καρδίτσας με τα γνωστά σε όλους μας Οφέλη στην Άρδευση και την Ύδρευση της Ανατολικής Καρδίτσας.

Το να λέει κάποιος αφελώς είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ το έργο ΦΡΑΓΜΑ ΕΝΙΠΕΑ στη θέση Παλιοδερλί είναι αστείο και τουλάχιστον μη σοβαρό διότι πέρασαν 50 χρόνια περίπου απραξίας ? , ατολμίας? αποτυχημένων δράσεων ? αλλά κυρίως ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ από τις περιοχές που διεκδικούν ένα δικό τους Φράγμα στην περιοχή τους.

Ίσως δεν γνωρίζουν τους αγώνες ακόμη και σήμερα των κατοίκων και των ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης από περιοχές όμορες με την δική μας για το ΔΙΚΟ τους έργο στην περιοχή τους, έχοντας δαπανήσει χρόνο , έχοντας απαιτήσει και πετύχει επίκαιρες μελέτες σκοπιμότητας , ωφέλειας για έργο (Φράγμα ) στην περιοχή τους.

Το συμβάν (φαινόμενο ) ΙΑΝΟΣ κτύπησε δυστυχώς όλη την Νότια Θεσσαλία με τρομερές καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες και δικαίως η Πολιτεία ενέσκηψε πάνω στο πρόβλημα και έδωσε λύσεις.

Ευτυχώς για εμάς η γενναία Απόφαση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται με την Προσωπική του δέσμευση να δώσει σάρκα και οστά στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ όλων των εποχών για την Επαρχία Φαρσάλων.

Ο χαρακτηρισμός του έργου αυτού ως… Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 10 του ν.679/1977 (Α΄245) και ένταξής του στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που το συνοδεύει και που θα κατατάξει την Επαρχία μας στον χάρτη των περιοχών μας με το Αρδευτικό και Υδρευτικό θέμα Λυμένο για πάντα.

Στο αντικείμενο της σύμπραξης δεν περιλαμβάνονται έργα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης σχετικού δικαιώματος προαίρεσης, υπό την προϋπόθεση μη παρακώλυσης της προσήκουσας και κατά προτεραιότητα εκτέλεσης των διαχειριστικών καθηκόντων του ΙΦΣ, για τα ακόλουθα έργα:
(i)Έργα υδροηλεκτρικής παραγωγής με εκμετάλλευση του υδατικού δυναμικού του ταμιευτήρα σε κατάλληλες θέσεις επί των έργων απόληψης και μεταφοράς.
(ii)(ii) Έργα πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στην επιφάνεια του ταμιευτήρα.

Ακόμη και σήμερα ακούγονται κραυγές αγωνίας από κάποιους σωτήρες για την ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου που όταν κυβερνούσαν κάνανε ακτιβισμό και χάπενινγκ στη Μεσοχώρα απαιτώντας την απαγόρευση μεταφοράς νερών στον Θεσσαλικό κάμπο και την κατεδάφιση του Φράγματος .

Η αγωνία των αγροτών μας είναι πρόδηλη και οι συνεργασίες των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας μεταξύ τους δείχνουν τον δρόμο για καλά αποτελέσματα , έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων .

Σήμερα όμως έχουμε την διαφορά του αρδευτικού τέλους με όμορα ΤΟΕΒ να είναι δυσανάλογη και εδώ δικαιώνεται η άποψη ανθρώπων που κατατάσσουν τους αγρότες της Επαρχίας Φαρσάλων στους πρωτοπόρους της αγροτικής παραγωγής , διότι έχουν εξοπλισμό μηχανημάτων και παρελκόμενων στις πρώτες θέσεις Παγκοσμίως και με αυτή τους την ικανότητα μετριάζουν την ζημιά από το ακριβό τέλος άρδευσης που προέρχεται από την υπόγεια άντληση από μεγάλα βάθη και την παντελή απουσία Χρήσης Επιφανειακών υδάτων .

Ελιμπίστηκα το ανέφικτο , είχε πει ο αείμνηστος Δάσκαλος της Αρχιτεκτονική Δημήτρης Πικιώνης , συμπληρώνοντας… «το να μην τα καταφέρουμε ίσως η ιστορία μας το συγχωρέσει, το να μην το προσπαθήσουμε δεν θα μας το συγχωρέσει κανείς» Η σημερινή κυβέρνηση το προσπάθησε και σήμερα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του .

Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι με προσωπικές επιστολές κατάφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα γιγαντώνοντας την αξία της επιστολής και μειώνοντας την αξία της απόφασης ως αυτονόητη. Όταν αναγνωρίζεται η προσπάθεια από φίλους και αντιπάλους (πολιτικά ) είναι σημαντικό , όταν περιαυτολογείς είναι ασήμαντο.

Κύριοι Ολοι_ μαζί_ για_το_ Μαγαζί αν ζούσε σήμερα ο Μακρυγιάννης στην περιοχή μας αρκετούς από εμάς θα μας είχε κρεμάσει ανάποδα για αυτά που λέμε και αυτά που πράττουμε.
Υ.Γ η παρούσα επιστολή μπορεί να θεωρηθεί και ως απάντηση για κάποιους.

Φάρσαλα 12-12-2022
Δημήτρης Ελ. Γιακοβής
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Back to top button