Γενικές ΕιδήσειςΦάρσαλα

“Ναι, έπινες και στο χωριό σου εσπρέσο” – Στα Φάρσαλα σίγουρα από την δεκαετία του ’70

Ποια είναι η καλύτερη ατάκα που έχετε πει/ακούσει ποτέ όταν παραγγέλνετε καφέ; Λίγο πολύ όλοι μας θα έχουμε γίνει μάρτυρες της συγκεκριμένης στιχομυθίας: “Ναι, έπινες και στο χωριό σου εσπρέσο” απευθυνόμενος σε κάποιον άλλον. Το ερώτημα αυτό καταρρίπτεται από εδώ και στο εξής για τα Φάρσαλα, καθώς υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα από το τέλος της δεκαετίας του ’70, που οι Φαρσαλινοί απολάμβαναν τον αγαπημένο και πιο δημοφιλή καφέ σήμερα εσπρέσο.

Μπορεί ο φραπές εκείνη την εποχή να μεσορανούσε (κυρίως την δεκαετία του ’80 και 90), υπήρχε όμως η επιλογή να παραγγείλει κάποιος από τότε εσπρέσο στα Φάρσαλα. Αυτό έγινε γνωστό από μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με το όνομα: “Παλιές φωτογραφίες απ’ τα Φάρσαλα και τα γύρω χωριά”, που οποιοσδήποτε χρήστης, μπορεί να ανεβάσει και να μοιραστεί παλιές φωτογραφίες με άλλους, να απευθύνει ερωτήματα και να σχολιάσει για το ποιος διακρίνεται στην φωτογραφία ή την παρέα, για το ποια τοποθεσία είναι και γενικότερα για να ανταλλάξει απόψεις, πως ήταν άλλοτε οι κοινωνίες και πως ζούσαν, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να νοσταλγούν οι πιο παλαιοί, αποκτώντας μια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία απέναντι στο χρόνο.

Παρέα Φαρσαλινών στην καφετέρια “Εσπέρια”

Στη φωτογραφία απεικονίζεται μια παρέα Φαρσαλινών, σε μια από τις πρώτες καφετέριες στα Φάρσαλα – αν όχι η πρώτη – να απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους και πιο δίπλα ο Φαρσαλινός Κώστας Ζησόπουλος να φτιάχνει εσπρέσο σε μια μηχανή της τότε εποχής, η οποία είχε χειροκίνητους μοχλούς.

Η καφετέρια ήταν ιδιοκτησία του Βασίλη Μαλιαχόβα με την επωνυμία “Εσπέρια” η οποία βρισκόταν στην συμβολή των οδών Καναδά και Αχιλλέως, πλησίον της πλατείας δημαρχείου στα Φάρσαλα. Πολλές φορές μια απλή εικόνα από το παρελθόν μπορεί να μας ξυπνήσει μνήμες που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε τις παλιές καλές εποχές. Εποχές σίγουρα πιο ανέμελες και λιγότερο μπερδεμένες από την σημερινή, εποχές που τα πράγματα ήταν απλά και και η ζωή πιο ευχάριστη.

Ο Φαρσαλινός Κώστας Ζησόπουλος φτιάχνει εσπρέσο

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Γ.Γ.

Back to top button